Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενισχύονται οι πιέσεις και οι απειλές

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ενα "μπαράζ" σκληρών δηλώσεων κορυφαίων στελεχών δυτικών κυβερνήσεων συνέτεινε χτες στο ότι η διεθνής κοινότητα "δεν εμπιστεύεται" τάχα στα λόγια τις ειρηνικές προθέσεις του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ ουσιαστικά θέλουν να εντείνουν την πίεση και άρα κατ' αυτούς "θα πρέπει" να επιδιωχτεί η μεγαλύτερη δυνατή νομική και πολιτική στήριξη στη συμφωνία που συνυπέγραψε με τον "μάγο" (ή μάλλον, ταχυδακτυλουργό) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

"Δεν τον εμπιστευόμαστε", έλεγε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ στο Λονδίνο, "ασφαλώς δεν τον εμπιστευόμαστε", υπερθεμάτιζε, εξηγώντας το γιατί θα ζητήσει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να "υποστηριχτεί" η συμφωνία Χόλμπρουκ. "Πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί, που θα διασφαλίζουν ότι δε θα υπάρξει πισωγύρισμα", δήλωσε στο BBC. Σαν από ...κασέτα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, έλεγε ότι "δεν εμπιστευόμαστε τον Μιλόσεβιτς", αλλά αυτός πρότεινε μια διαφορετική μορφή πίεσης προς το Βελιγράδι - οι ΗΠΑ, είπε στο CNN, "θα παρακολουθούν επισταμένως αν το Βελιγράδι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει", κι αν υπαναχωρήσει, η διαταγή προς τον Ουέσλι Κλαρκ, τον στρατηγό - διοικητή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, να αρχίσει αεροπορικές επιχειρήσεις, θα μεταβιβαστεί το Σάββατο το πρωί και αναμένεται να εκτελεστεί "άμεσα".

Και ο Βόλφγκανγκ Σούσελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας - χώρα που έχει την Προεδρία της ΕΕ το τρέχον 6μηνο - είπε από πλευράς του ότι "θα παραμείνουμε πάρα πολύ προσεκτικοί", αφού ο Μιλόσεβιτς στο παρελθόν "παρέβη τις υποσχέσεις" του.

Ουσιαστικά, πρόκειται περί επανάληψης της κάθε άλλο παρά συγκεκαλυμμένης απειλής: Η το Βελιγράδι θα συμμορφωθεί στο σχέδιο που του υποβλήθηκε τελεσιγραφικά από τον Χόλμπρουκ, ή "πίπτει", όχι ράβδος, αλλά αεροπορικόν πυρ...

Ανάπτυξη των "πιστοποιητών"

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι Μιλόσεβιτς και Χόλμπρουκ προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 2.000 παρατηρητών με "διπλωματική άδεια" και υπό τη σκέπη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Κοσσυφοπέδιο, που θα "πιστοποιούν" διαρκώς ότι η Γιουγκοσλαβία την τιμά, ενώ θα πραγματοποιούνται και πτήσεις (άοπλων) αεροσκαφών στην περιοχή.

Σήμερα το πρωί, η Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία συνέρχεται στο Παρίσι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για να "εξετάσει" τη συμφωνία που επεξεργάστηκαν ο Αμερικανός απεσταλμένος και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος για το Κοσσυφοπέδιο.

Κατά ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που "φιλοξενεί" τη συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας Επαφής θα συζητήσουν για "την εφαρμογή όσων προβλέπει η συμφωνία και τον καθορισμό των αντίστοιχων ρόλων των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του ΝΑΤΟ".

Σήμερα επίσης, στη Βιέννη, ο ΟΑΣΕ συνεδριάζει για να εγκρίνει την αποστολή των 2.000 διπλωματών στο Κόσσοβο. Χτες ο Χόλμπρουκ, ο οποίος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε "ανησυχία" για την ταχύτητα με την οποία το σκέλος αυτό της συμφωνίας θα εφαρμοστεί. Ο Χόλμπρουκ είπε στο CNN πως δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των "πιστοποιητών" διπλωματών, αλλά για το ότι η διεθνής κοινότητα θα κινηθεί πολύ αργά. "Μήπως", δηλαδή, "αντί για έξι μέρες ή έξι εβδομάδες", η αποστολή αναπτυχθεί "σε έξι μήνες". Και, δίνοντας το μέτρο της αίσθησης του "επείγοντος" που επικρατεί στους αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους, κάλεσε όλους όσοι έχουν πρότερη εμπειρία σε "ειρηνευτικές αποστολές", π.χ. στη Βοσνία, να βοηθήσουν αμέσως. Ο εκτελών χρέη Προέδρου του ΟΑΣΕ, Πολωνός υπουργός Εξωτερικών,Μπράνισλαβ Γκέρεμεκ, είπε πως αναμένει "προσφορές" από διάφορες χώρες την ερχόμενη βδομάδα.

Ο Γκέρεμεκ αναμένεται την Παρασκευή να βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου θα υπογράψει με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τη συμφωνία για την ανάπτυξη των παρατηρητών. "Αυτή θα είναι η κρίσιμη μέρα", είπε.

Οι υπεσχημένες εκλογές

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αργά το βράδυ της Τρίτης είπε ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο "εντός εννέα μηνών" και ότι οι διεθνείς παρατηρητές θα τις επιβλέψουν. Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος είπε ότι έτσι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα μπορέσουν να αποκτήσουν τοπικό Κοινοβούλιο, νομοθετικό σώμα και Αστυνομία.

Ωστόσο, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου παρέμειναν "επιφυλακτικοί" και διάφοροι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο, όπως και το "εθνικό ζήτημά" τους.

Ο Χανς Κόσνικ, πρώην διοικητής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μόσταρ, εξέφρασε χτες τη "λύπη του" για τη μη εξεύρεση "μόνιμης λύσης" στο Κοσσυφοπέδιο.

"Η σημερινή λύση δεν αποτελεί απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται σε μας. Δεν είναι παρά ένα διάλειμμα για μια ανάσα", είπε, και πρόσθεσε την εκτίμησή του ότι οι Αλβανοί "δε θα δεχτούν τις προαναγγελθείσες εκλογές", πράγμα που θα περιπλέξει την κατάσταση, και ότι "οι δυνάμεις που περιστοιχίζουν τον Μιλόσεβιτς θα συνεχίσουν το παλιό εθνικιστικό τους παιχνίδι".

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα

Τον Κόσνικ έδειξε να "δικαιώνει" ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που ζητά ξανά την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ εναντίον στρατιωτικών σερβικών στόχων και την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD.

"Αίτημά μας είναι να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιθέσεις και να αποσταλούν στρατεύματα για την προστασία του λαού", υπογράμμισε ο Ρουγκόβα στη συνέντευξή του, το κείμενο της οποίας μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ρουγκόβα δήλωσε "μη ενήμερος" για τις λεπτομέρειες της κατ' αρχήν συμφωνίας στο Βελιγράδι, σχετικά με την εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο από αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ... Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και "εκπρόσωποι" του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου(UCK).

Επιστρέφουν διπλωμάτες και πρόσφυγες

Αμερικανοί διπλωμάτες επέστρεψαν στο Βελιγράδι χτες, αλλά σχεδόν στο σύνολό τους οι ξένες πρεσβείες παρέμεναν κλειστές. Την ίδια ώρα, αναφερόταν ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός Αλβανών προσφύγων άρχισε τον δρόμο της επιστροφής στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ