Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Παράβαση" στην οδό ... Νιόβης

Σε εσωτερική αναδιάρθρωση προχωρά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να διευκολυνθεί το τεράστιο σε όγκο έργο που βάσει του νόμου έχει να επιτελέσει. Στο πλαίσιο αυτό χτες αποφασίστηκε η αναδιάταξη των κλιμακίων και επιτροπών του. Συγχρόνως, ανοιχτά εξακολουθούν να παραμένουν πολλά ζητήματα που αφορούν το ραδιοτηλεοπτικό χώρο και - όπως και πάλι τονίστηκε χτες - για ν' αντιμετωπιστούν χρειάζεται η επάνδρωση του ΕΣΡ με επιστημονικό προσωπικό.

Το ΕΣΡ, όμως, ασχολήθηκε και με θέματα που όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μεταξύ αυτών και η κάλυψη των τραγικών γεγονότων της οδού Νιόβης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με πρώτο και κυριότερο τον ΣΚΑΪ, ο οποίος ως γνωστό είχε απευθείας μετάδοση με το διαμέρισμα της οδού Νιόβης και τον Ματέι. Το ΕΣΡ, στη χτεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση τους εκπροσώπους του ΣΚΑΪ. Και αυτό γιατί όπως διαπιστώθηκε συντρέχουν οι "ουσιαστικές προϋποθέσεις" για την κίνηση των διαδικασιών επιβολής διοικητικών κυρώσεων, αφού υπάρχουν "ενδείξεις" για παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας. Ανοιχτό, όμως, παραμένει και το θέμα των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν ο τρόπος με τον οποίο καλύφθηκε το θλιβερό γεγονός ήταν ή όχι στα πλαίσια των κανόνων δεοντολογίας.

Εδώ επίσης και αρκετό καιρό εκκρεμούν αποφάσεις για ορισμένες εκπομπές "ριάλιτι σόου", όπως για το "Επιτέλους μαζί" και για τις "Αληθινές ιστορίες". Το ΕΣΡ στο άμεσο μέλλον θα πάρει αποφάσεις για τις εν λόγω εκπομπές του ΑΝΤΕΝΝΑ και του ΣΚΑΪ, ενώ θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης και άλλων τεσσάρων εκπομπών "ριάλιτι σόου". Ενα ακόμη θέμα το οποίο παρακολουθεί το ΕΣΡ, ενώ έχει στείλει και οδηγία προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι οι παραβιάσεις που γίνονται καθημερινά στο διαφημιστικό χρόνο. Η οδηγία και η σύσταση του ΕΣΡ, προς το παρόν όπως φαίνεται δεν εισακούστηκαν και υπάρχουν, όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Αντώνης Μανιτάκης, ενδείξεις ότι οι παραβιάσεις συνεχίζονται όχι μόνο στο διαφημιστικό χρόνο, αλλά και στο περιεχόμενο των διαφημίσεων. Εντός των ημερών το ΕΣΡ θα απευθυνθεί ξεχωριστά στον κάθε σταθμό και εφόσον όπως ειπώθηκε χτες συνεχιστούν οι παραβιάσεις, το ΕΣΡ είναι αποφασισμένο να επιβάλει κυρώσεις.

Το έργο του ΕΣΡ θα διευκολυνθεί από τις προσλήψεις προσωπικού που αναμένεται να γίνουν. Ηδη έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό η πρόσληψη τεσσάρων νομικών με σύμβαση εργασίας, ενώ εκκρεμεί από το ΑΣΕΠ η πρόσληψη 17 επιστημόνων που θα επανδρώσουν το πολυσυζητημένο τμήμα "ελέγχου και διαφάνειας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ