Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΟ, ΑΚΥΡΟ, ΑΠΟΧΗ

Ούτε τον έναν, ούτε τον άλλο. Ούτε τον υποψήφιο που στηρίζει η ΝΔ, ούτε τον υποψήφιο που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΝ.Αυτό σημαίνει, να πέσουν στις κάλπες πολλές 100άδες χιλιάδες ψηφοδέλτια άκυρα ή λευκά. Και όσοι δε θέλουν να πάνε στις κάλπες, αλλά θέλουν να εκφράσουν με αποχή την αντίθεσή τους σε όλους, ας κάνουν αποχή. Μετράει κι αυτή. Είναι μια μορφή αντίστασης. Και είναι μια μορφή αντίστασης, επειδή τώρα ο λαός δεν έχει παντού τη δυνατότητα να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Την έχει μόνο σε 86 χώρους. Δεν την έχει στους υπόλοιπους. Και επειδή στους υπόλοιπους υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν στηρίξει την κυβερνητική πολιτική ή άλλοι που δεν έχουν δώσει το μήνυμα ότι θα αρνηθούν την ιδιωτικοποίηση και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που αφορούν και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, γι' αυτό και η αποχή είναι μια μορφή καταδίκης τους.

Ακυρο, λοιπόν, λευκό ή αποχή!

Για να ηχήσει δυνατά το μήνυμα για μια φιλολαϊκή πορεία. Για να καταγραφεί στην πάλη για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της. Να ηχήσει δυνατό το μήνυμα της λαϊκής χειραφέτησης από κάθε σενάριο, κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό, από κάθε μορφής αντιλαϊκή γραμμή.

Ηταν επόμενο, αυτή η πεντακάθαρη θέση του ΚΚΕ, να μην αρέσει στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και επιχειρείται να χτυπηθεί με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα στα άλλα μας λένε και το εξής: Εσείς θέλετε να ψηφιστούν οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ, αλλά δίνετε γραμμή να μην ψηφιστούν οι άλλοι. Δεν είναι αυτό αντιφατικό;

Το ΚΚΕ, πράγματι, κάνει ό,τι μπορεί για να υπερψηφιστούν και να εκλεγούν τα πρόσωπα και οι συνδυασμοί που στηρίζει και στο β' γύρο. Και υπογραμμίζει, ότι η εκλογή τους θα είναι εναρμονισμένη με τα λαϊκά συμφέροντα, αφού πρόκειται για αγωνιστικούς συνδυασμούς, που θα αντιπαλέψουν την πολιτική της ΟΝΕ, της πλουτοκρατίας.

Καμιά αντίφαση δεν υπάρχει ανάμεσα σ' αυτό και στη θέση για άκυρο, λευκό, αποχή. Το αντίθετο. Το κάλεσμα υπερψήφισης των αγωνιστικών ενωτικών συνδυασμών, που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι απόλυτα συνεπές και εναρμονισμένο με τη θέση για λευκό, άκυρο, αποχή. Γιατί, αφού υπερψήφιση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα, τότε και η καταδίκη - με όποιον τρόπο - των υποψηφίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ σημαίνει ενίσχυση του ίδιου ρεύματος.

Το άκυρο, λευκό, αποχή, εναρμονίζεται και με τη στάση καταδίκης του αντιδημοκρατικού νόμου των δύο γύρων, που λειτουργεί εκβιαστικά, που στοχεύει στη χειραγώγηση και στον καταναγκασμό. Το ΚΚΕ έχει ζητήσει πολλές φορές την κατάργησή του, αλλά η κυβέρνηση επέμεινε στον εκβιασμό...

Το ΚΚΕ δεν απευθύνεται στα άλλα κόμματα. Απευθύνεται στους εργαζόμενους, στο λαό, όποιον συνδυασμό κι αν ψήφισαν την α' Κυριακή και τους καλεί να ξανασκεφτούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να ρίξουν άκυρο, λευκό ή να κάνουν αποχή, όπου οι υποψήφιοι που στήριξε το ΚΚΕ απουσιάζουν. Πώς να πάρει την ευθύνη το ΚΚΕ να υποδείξει την υπερψήφιση κάποιου απ' τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο β' γύρο, τη στιγμή που αυτό το πρόσωπο θα εφαρμόσει την πολιτική της ΟΝΕ, που περνάει μέσα και απ' το θεσμό της Αυτοδιοίκησης; Δε θα έχει δίκιο ο εργαζόμενος να μας πει αύριο, όταν θα δέχεται τις συνέπειες της επιλογής, ότι δεν του είπαμε την αλήθεια, ότι δεν τον προειδοποιήσαμε;

Δε θα ήμασταν σήμερα υπόλογοι απέναντί του, αν το 1994 είχαμε υποδείξει τον Πάγκαλο ή τον Σκοτινιώτη, τον Αγραπίδη ή τον Λογοθέτη; Ετσι και αύριο θα είμαστε υπόλογοι, αν του προτείνουμε τον Παπαγεωργόπουλο ή τον Λαζαρίδη.

Το γεγονός ότι οι διάφοροι υποψήφιοι έχουν μεταξύ τους διαφορές, δεν αλλάζει σε τίποτε την ουσία: Οτι συμφωνούν στη γενική πολιτική κατεύθυνση. Ετσι, λοιπόν, το ΚΚΕ ζήτησε απ' το λαό να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς που στήριζε. Η πλειοψηφία του λαού δεν το έκανε. Στους περισσότερους χώρους οι υποψήφιοι μας αποκλείστηκαν. Επόμενο, λοιπόν, είναι να έχει σήμερα ο λαός μπροστά του δύο πρόσωπα που η πολιτική τους δεν αντιστοιχεί με τα συμφέροντά του.

Η θέση του ΚΚΕ για άκυρο, λευκό ή αποχή δεν είναι... λάστιχο, όπως η θέση των άλλων κομμάτων, που την προσαρμόζουν από Δήμο σε Δήμο και από Νομαρχία σε Νομαρχία, για να μπορούν να παίζουν με όλους τους ψηφοφόρους, αλλά και μεταξύ τους, ψαρεύοντας σε θολά νερά και κρύβοντας "με ποιον πάνε και γιατί".

Λευκό, άκυρο, και αποχή, λοιπόν, αύριο.Είναι η μόνη στάση που συμβαδίζει και βοηθάει τα λαϊκά συμφέροντα.

Μ. Μ.

Η θέση του ΚΚΕ για άκυρο, λευκό ή αποχή δεν είναι... λάστιχο, όπως η θέση των άλλων κομμάτων, που την προσαρμόζουν από Δήμο σε Δήμο και από Νομαρχία σε Νομαρχία, για να μπορούν να παίζουν με όλους τους ψηφοφόρους, αλλά και μεταξύ τους, ψαρεύοντας σε θολά νερά και κρύβοντας "με ποιον πάνε και γιατί"

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαύρο» σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και αναχώματα (2010-11-12 00:00:00.0)
Προβοκατόρικες ανακοινώσεις από το ΠΑΣΟΚ (2002-10-18 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στη μάχη των εκλογών! (2002-09-25 00:00:00.0)
ΨΗΦΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ των αντιλαϊκών πολιτικών (1998-10-17 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον εκβιασμό (1998-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ