Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαντήσεις σε ερωτήματα

Κριτική ασκεί στη θέση για λευκό, άκυρο ή αποχή - αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο ΚΚΕ - και επιχειρεί να πείσει για την υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ στον β γύρο, σε προχτεσινό σχόλιό του, ο δημοσιογράφος Γ. Διακογιάννης, στα"Νέα". Θέτει, λοιπόν, ορισμένα ερωτήματα:

***

Αναρωτιέται αν "είναι δυνατόν να είναι όλοι το ίδιο", εννοώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Απαντάμε, λοιπόν: Η θέση του ΚΚΕ "ούτε ο ένας ούτε ο άλλος" δε σημαίνει ισοπέδωση κομμάτων, ούτε βεβαίως συνδυασμών και προσώπων. Η θέση μας αυτή αφορά τη σύγκλιση και σύμπτωση σε κεντρικές επιλογές (μονόδρομος ΟΝΕ, Μάαστριχτ, κλπ.) που επιδρούν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετατρέποντάς τη σε βραχίονα της κεντρικής εξουσίας. Διαφορές ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και σε ΝΔ, όπως και στ' άλλα κόμματα, βεβαίως και υπάρχουν, φυσιογνωμικού, κυρίως, χαρακτήρα. Το κρίσιμο θέμα, όμως, είναι η στρατηγική τους, η κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής τους. Και σ' αυτά συμπίπτουν.

Ας μας απαντήσει ο Γ. Διακογιάννης. Μπορούν οι δήμαρχοι ή οι νομάρχες, που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, όταν ασκήσουν διοίκηση, να είναι ανεξάρτητοι από τις στρατηγικές επιλογές των κομμάτων, που τους στηρίζουν;***

Ρωτά ο Γ. Δ.: "Η απόφαση για λευκό, άκυρο ή αποχή στηρίζει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την πολιτική για μια άλλη "προοδευτική πατριωτική" πορεία της χώρας";

Απαντάμε: Το ΚΚΕ, προβάλλοντας τη θέση του "ούτε ο ένας ούτε ο άλλος", δίνει βάρος στη δράση, στην κινητοποίηση, για να ανοίξει ο άλλος δρόμος, ο δρόμος που συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία το λαού, με απαρχή τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού λαϊκού μετώπου.

Αυτό το δρόμο ακολουθεί το ΚΚΕ και με τη θέση του, κρατώντας ενιαία κριτήρια για τον α και β' γύρο. Γιατί, απαραίτητη προϋπόθεση να ανοίξει αυτός ο δρόμος είναι να μην υποκύψουν τα λαϊκά στρώματα στα εκβιαστικά διλήμματα, που φουντώνουν ιδιαίτερα με το αντιδημοκρατικό σύστημα των δύο γύρων. Προϋπόθεση είναι να αντισταθούν στο βιασμό συνειδήσεων ανάμεσα στους δύο γύρους, που αυτό το σύστημα συνεπάγεται. Προϋπόθεση είναι να απαλλαγούν από τη λογική του "μικρότερου κακού".

Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο πραγματικά προοδευτικός δρόμος.

Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ