Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποκαλύψεις - σοκ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η αποκάλυψη των Τούρκων συνδικαλιστών σχετικά με την εργασιακή εκμετάλλευση μικρών παιδιών για την παραγωγή ρούχων για λογαριασμό της ιταλικής φίρμας "Μπένετον" λειτούργησε σαν πυροδοτικός μηχανισμός για μία σειρά αποκαλύψεων που πλέον λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις.

Ακόμα μία αποκάλυψη έρχεται να συνταράξει την τουρκική κοινωνία μετά τη δημοσίευση της έρευνας του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά ότι η εκμετάλλευση της εργασίας ανήλικων παιδιών στην Τουρκία από τοπικές εταιρίες που έραβαν ρούχα της "Μπένετον" ήταν μόνο "η κορυφή του παγόβουνου". Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα, τουλάχιστον 3 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. "Το 1980 ο αριθμός των παιδιών που εργάζονταν στην Τουρκία ανερχόταν σε 1.564.000 και το 1990 είχε φτάσει τα 2.539.000", αναφέρεται στην έρευνα. Ο Νιλουφέρ Ναρλί,κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου του Μαρμαρά, εκτιμά ότι οι εργατικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στη δεκαετία του '80 για τη φιλελευθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, βύθισαν χιλιάδες οικογένειες στη φτώχεια, υποχρεώνοντας τους γονείς να ζητήσουν οικονομική υποστήριξη από τα παιδιά τους.

Επιπροσθέτως, τουρκικές συνδικαλιστικές ενώσεις συνεχίζουν να καταγγέλλουν ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως και οι τουρκικές αρχές, γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στα τουρκικά εργοστάσια, αλλά όλοι προτιμούν να κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα. Στην περίπτωση της "Μπένετον", Τούρκοι συνδικαλιστές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά εργάζονται μέχρι και 12 ώρες τη μέρα, κυρίως στα τμήματα ραφής, κοπής και σιδερώματος των υφασμάτων. Ενα ρούχο που έχει μάλιστα συνολικό κόστος περίπου 600 δραχμών στην Τουρκία, διατίθεται στη λιανική αγορά έναντι δεκαπενταπλάσιας τιμής. Εξάλλου, η ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντε λα Σέρα", που έφερε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές της βδομάδας την υπόθεση μετά από καταγγελίες των τουρκικών συνδικάτων, αποκάλυψε ότι μόνο στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, στη βιοτεχνία "Βερμούδα" που ράβει τα ρούχα της "Μπένετον", εργάζονται 250 άτομα, αρκετά από τα οποία είναι παιδιά κάτω των 14 ετών που αμείβονται με 20.000 δρχ. περίπου το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ