Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκσυγχρονιστική σχιζοφρένεια

Σε δάνειο 24 δισ. δραχμών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την υγεία - πρόνοια προχώρησε η κυβέρνηση, όταν η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων είναι για την υγεία 18% και για την πρόνοια 8%

Οι προεκλογικές ανάγκες επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας σε συνδυασμό με την ανικανότητα απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για την υγεία και την πρόνοια οδήγησαν την κυβέρνηση στο δανεισμό απ' την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος υγεία - πρόνοια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ).

Ετσι χτες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και ο υποδιοικητής της ΕΤΕπ υπέγραψαν σύμβαση δανείου ύψους 24 δισ. δραχμών ως συμπλήρωμα στο πρόγραμμα υγεία - πρόνοια του ΚΠΣ για την περίοδο 1994-1999. Την ίδια στιγμή η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων είναι απελπιστικά χαμηλά.

Για την περίοδο '94-'99 είχαν προϋπολογιστεί για την υγεία 224.918 ECU (76,5 δισ. δραχμές) και για την πρόνοια 84.718 ECU (28,9 δισ. δραχμές).

  • Για την περίοδο '94-'97 η κυβέρνηση απορρόφησε στην υγεία μόλις 40.834 ECU - δηλαδή 13,9 δισ. δραχμές.
  • Στην πρόνοια τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς την ίδια περίοδο ('94-'97) η απορρόφηση των κονδυλίων ήταν μόλις 7.126 ECU - δηλαδή 2,5 δισ. δραχμές!

Οταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε εξαγγελίες για κάποια έργα ή "κάποιες δράσεις" - κατά την προσφιλή της έκφραση - πάντα έλεγε ότι έχει "εξασφαλισμένη τη συμμετοχή" του ΚΠΣ. Και τώρα έρχεται να χρεώσει τον ελληνικό λαό με δάνεια για κάτι που δεν κατάφερε και για το οποίο ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει - και πληρώσει ακριβά - μέσω της φορολογίας.

Και δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά η εκσυγχρονιστική θρασύτητα είναι απύθμενη. Ετσι ο Χρ. Πάχτας χτες μετά την υπογραφή θριαμβολόγησε δηλώνοντας: "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας ο ευαίσθητος τομέας της υγείας ενισχύεται με πόρους πέραν των κοινοτικών κονδυλίων, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, μέσα από ποιοτικές παρεμβάσεις, να επιταχύνει την αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας στη χώρα μας".

Τόσο απ' την απαρίθμηση των έργων όσο και απ' τις δηλώσεις του Χρ. Πάχτα διαφαίνεται πλήρως η απόφαση της κυβέρνησης για την πλήρη περιθωριοποίηση Εθνικού Συστήματος Υγείας - ό,τι δηλαδή απόμεινε απ' το κουτσουρεμένο εγχείρημα των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. "Αμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η ανάπτυξη ευέλικτων δομών για την παροχή εξειδικευμένων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με παράλληλη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας", είπε ο υφυπουργός.

Ανάμεσα σε αυτά που θα προωθηθούν με το δάνειο - όπως αναφέρει ο υφυπουργός - είναι η Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (υποδομή και εξοπλισμός) και η Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας, ως ανεξάρτητου φορέα ελέγχου και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, που θα περιλαμβάνει Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Εθνικό Κέντρο Υγείας, Κεντρικό και Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες ανήκουν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και αν δεν έχουν αναπτυχθεί, η αιτία βρίσκεται πρωτίστως στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τώρα αυτές οι έννοιες περί ανεξάρτητων φορέων φέρνουν στην πρώτη γραμμή την - εκτός ΕΣΥ - ανάπτυξη κάποιων δομών.

Κατά τα άλλα το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την "ολοκλήρωση και την άμεση λειτουργία των 15 νέων νοσοκομειακών μονάδων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα υγείας - πρόνοιας, στον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων εντατικής θεραπείας, καθώς και σε συμπληρωματικές δράσεις στον τομέα της επείγουσας ιατρικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ