Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
Συζητούν το εφιαλτικό μέλλον των αγροτών

Το πώς θα διαμορφωθεί εφιαλτικό μέλλον, που θα δημιουργήσουν οι προτάσεις της "Ατζέντας 2000" για τους αγρότες, πρόκειται να... συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναμόρφωση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς σε σιτηρά, βοδινό κρέας και γάλα, στα πλαίσια των καταστροφικών προτάσεων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Παράλληλα, στα πλαίσια πάντα των συνολικών καταστροφικών προτάσεων της "Ατζέντας 2000" θα συζητηθούν: Η αναμόρφωση των ρυθμίσεων για τις αγροτικές διαρθρώσεις και η αναμόρφωση του κανονισμού χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου (ΦΕΟΓΚΑ). Σχετικά με τα δύο τελευταία, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των προτάσεων της Κομισιόν, αν κρίνει κανείς από τα σχέδια των επιτελείων των Βρυξελλών, μπορεί να υποπτευθεί ότι σχετίζονται με τη δραστική μείωση των κονδυλίων που μεθοδεύει η ΕΕ για τη γεωργία και μείωση της στήριξης των αγροτικών προϊόντων.

Οι όποιες αποφάσεις παρθούν στη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο θα στρώσουν το έδαφος για τη λήψη νέων πιο σκληρών αντιαγροτικών μέτρων, που θα εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το Δεκέμβρη στη Βιέννη.

Ολα τα παραπάνω, πάντως, έρχονται να "δέσουν" και με τα όσα αναφέρουν μελέτες που έγιναν για λογαριασμό της Κομισιόν για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των προτάσεων της "Ατζέντας 2000" στις βόρειες χώρες της ΕΕ, τις οποίες παρουσίασε προχτές στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές στο διάστημα 2000 - 2005 το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί από 6% έως 8% και οι αγροτικές τιμές από 4,32% έως 6,43% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την περίοδο 1992 - 1996. Φαίνεται όμως ότι για τους αγρότες των μεσογειακών χωρών τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα και η μείωση του εισοδήματός τους θα είναι πιο μεγάλη, αφού εκτός των άλλων αναμένεται να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα από την ΕΕ για μεσογειακά αγροτικά προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ