Κυριακή 18 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νεοναζισμός μόνιμος κίνδυνος

για τη γερμανική νεολαία

"Πραγματικό σοκ" προκάλεσε μια πρόσφατη δημοσκόπηση στις κορυφές της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΓΣΟ) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Διαπίστωση της δημοσκόπησης αυτής ήταν το γεγονός ότι οι νέοι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οργανωμένοι στα συνδικάτα, είναι "πιο ευαίσθητοι" στα συνθήματα και τις θέσεις των νεοναζιστών από τους μη οργανωμένους.

Στην ερώτηση, αν οι νέοι αυτοί στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές υπήρχε περίπτωση να ψηφίσουν νεοναζιστικά κόμματα, όπως τη Γερμανική Λαϊκή Ενωση, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ή το Εθνικό Κόμμα Γερμανίας, το 11% των ερωτηθέντων απαντούσε: "Ναι, βέβαια ή ίσως". Μεγαλύτερη, όμως, ευαισθησία δείχνουν οι νέοι ηλικίας 18-24 χρόνων, αφού το ποσοστό αυτών φτάνει μέχρι και το 32%. Το γεγονός αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, προκάλεσε "μεγάλη ανησυχία" σ' όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Κατά την άποψη του προέδρου της ΓΣΟ, Ντίτερ Σιούλτε, θα πρέπει κανείς να σκεφθεί πάρα πολύ καλά τα ποσοστά αυτά και να προβληματιστεί... Ομως, κατά τη γνώμη της συνδικαλιστικής ηγεσίας, πρόκειται για μια "τυχαία περίπτωση", αφού η μελέτη αυτή ήδη έχει δημοσιευτεί πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, τονίζοντας ότι "υπάρχουν ακόμα δυνατότητες" να διαφωτίσει κανείς τους συνδικαλιστικά οργανωμένους νέους σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί ο δεξιός εξτρεμισμός κι έτσι ν' αλλάξει η κατάσταση.

Πάντως, ανεξάρτητα από το πότε πραγματοποιούνται και δημοσιεύονται τέτοιες δημοσκοπήσεις, πριν ή μετά τις εκλογές, το ερώτημα θα εξακολουθεί να παραμένει: Ο πρόεδρος της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας όχι μόνο δεν κατονομάζει τις δυνατότητες διαφώτισης της γερμανικής νεολαίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νεοναζιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες σίγουρα μετεκλογικά πρόκειται να ενταθούν, αλλά και το χειρότερο: Δεν κάνει καθόλου λόγο για τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που ενισχύουν το δεξιό εξτρεμισμό στη Γερμανία.

Βέβαια, εδώ δεν πρόκειται για κάποιο νέο φαινόμενο, που εκδηλώθηκε λίγο πριν τη διεξαγωγή των τωρινών βουλευτικών εκλογών. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου είχαν διενεργηθεί τέτοιες δημοσκοπήσεις με το ίδιο ακριβώς θέμα, όπου γινόταν η ίδια διαπίστωση: Νέοι, οργανωμένοι στα συνδικάτα ήταν πιο ευαίσθητοι στα συνθήματα και τις θέσεις των νεοναζιστικών κομμάτων απ' ό,τι οι μη οργανωμένοι. Κι όμως, καμιά διαφώτιση δεν έχει γίνει από τότε σχετικά με τις πιθανές επικίνδυνες εξελίξεις, με αποτέλεσμα σύντομα να έχουν λησμονηθεί οι δημοσκοπήσεις αυτές. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι νεαρά συνδικαλιστικά στελέχη στα πλαίσια του τελευταίου Συνεδρίου της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που είχε πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ, άσκησαν επανειλημμένα αυστηρή κριτική, τονίζοντας ότι οι δρόμοι προς τη ΓΣΟ "διά μέσου πολλών θυρών και τειχών" παραμένουν κλεισμένοι...

Οι συνδικαλιστικές σχολές νέων κλείνουν η μία μετά την άλλη...

Ασφαλώς, οι νεαροί αυτοί συνδικαλιστές έχουν δίκιο όταν μιλούν για κλείσιμο δρόμων, αφού οι συνδικαλιστικές σχολές νεολαίας, μαζί και η ίδια η Ομοσπονδιακή, κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ακόμα κι αυτό το συνδικαλιστικό δημοσιογραφικό όργανο της νεολαίας "αγωνίζεται μόνο γενικά και αόριστα για την επιβίωση...". Τόσο στις σχολές αυτές, όσο και στο δημοσιογραφικό όργανο υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες να διδαχτούν τη γερμανική ιστορία και να πληροφορηθούν σχετικά με τα φριχτά εγκλήματα που έχει διαπράξει ο γερμανικός φασισμός ενάντια στην ανθρωπότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει ν' αναλύονται οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες, που είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην παραπέρα άνοδο του γερμανικού νεοναζισμού, αφού η μαζική ανεργία παραμένει μια τραγική πραγματικότητα και το βιοτικό επίπεδο των δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων πέφτει συνεχώς... Ανεργία, η οποία πρώτα και κύρια πλήττει τη νεολαία, ενώ οι προοπτικές διαγράφονται όλο και πιο ζοφερές, αφού δεν προβλέπεται καμιά αξιόλογη οικονομική ανάπτυξη...

Φυσικά, υπάρχουν και ορισμένες συμφωνίες που πέτυχαν τα συνδικάτα με μερικές επιχειρήσεις, με βάση τις οποίες οι ξένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση όπως και οι Γερμανοί συνάδελφοί τους. Επίσης, θα πρέπει ν' αναφερθούν και ορισμένες συνδικαλιστικές δραστηριότητες, που αναπτύσσουν νεαροί κυρίως συνδικαλιστές ιδιαίτερα στο ισχυρό Συνδικάτο Μεταλλοβιομηχανίας, στο οποίο είναι οργανωμένοι πάνω από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι του κλάδου. Στην πραγματικότητα, όμως, απουσιάζει η συστηματική διαπαιδαγώγηση σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούνται για μια άνοδο του νεοναζιστικών κομμάτων - παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές δεν κατόρθωσαν να εισέλθουν στην Ομοσπονδιακή Βουλή - επειδήαυτά διαθέτουν τεράστιους οικονομικούς πόρους και μέσα προπαγάνδας σε παγγερμανική κλίμακα.

Ολα αυτά, λοιπόν, είναι φυσικό να δημιουργούν μια απογοήτευση σε πάρα πολλούς νεαρούς συνδικαλιστές, αφού διαπιστώνουν ότι τα συνδικάτα δεν προτείνουν τις απαραίτητες διεξόδους και αντιστάσεις ενάντια στις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάνονται, ενώ οι θέσεις στις επαγγελματικές σχολές σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν την τεχνική κατάρτιση των νέων. Γιατί, εδώ, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, πρόκειται "για συμμαχία με τους κυρίους της γερμανικής οικονομίας" και της συνδικαλιστικής ηγεσίας που εκδηλώνεται με τη μορφή των κοινωνικών εταίρων. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στους νεαρούς συνδικαλιστές, αφού οι προοπτικές για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ικανοποιητικής επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι σκοτεινές. Κατά συνέπεια λοιπόν, ένα μέρος απ' αυτούς "δείχνει μια μεγαλύτερη ευαισθησία" απέναντι στη νεοναζιστική προπαγάνδα.

Θα πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά: Είναι πολλοί σήμερα οι νέοι, οι οποίοι δείχνουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον για την πολιτική, αλλά τα συνδικάτα αδιαφορούν και δε βοηθούν στη διαμόρφωση συνείδησης για το τι είναι αυτό που οδηγεί στη βαρβαρότητα του φασισμού. Γιατί, δυστυχώς ο αντικομμουνισμός σήμερα αποτελεί ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Ετσι, λοιπόν, οι κομμουνιστές και οι άλλες συνεπείς αριστερές και αντιφασιστικές δυνάμεις σε μόνιμη βάση οργάνωσαν και οργανώνουν σε παγγερμανική κλίμακα μαχητικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις, γεγονός που είχε γενικότερη απήχηση, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στο να μην εισέλθουν στην Ομοσπονδιακή Βουλή τα νεοναζιστικά κόμματα. Οι αντιφασιστικές αυτές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, παρά το γεγονός ότι και πάλι σε ανοιχτούς δρόμους καταδιώκονται και ξυλοκοπούνται γιατί αυτοί είναι ξένοι κομμουνιστές ή αριστεροί. Ταυτόχρονα, μεγάλα διαμερίσματα πόλεων κηρύσσονται σε "ζώνες απελευθέρωσης από τους ξένους" και καίγονται κτίρια, όπου διαμένουν ξένοι πολίτες.

Στόχος τα στρατευμένα παιδιά του λαού...

Ενας από τους κεντρικούς στόχους των νεοναζιστικών κομμάτων είναι και οι πολύπλευρες δραστηριότητές τους ανάμεσα στα στρατευμένα παιδιά του γερμανικού λαού. Πάνω από 170 περιπτώσεις με έκδηλο ρατσιστικό και φασιστικό χαρακτήρα έχουν διαπιστωθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Κι ο αριθμός αυτός, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού πολύ πρόσφατα μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών, η οποία ανήκει στο τάγμα αλεξιπτωτιστών 313, έδωσε στη δημοσιότητα μια συμπληρωματική έκθεση - ντοκουμέντο σχετικά με τη φασιστική νοοτροπία που καλλιεργείται στο γερμανικό στρατό.

Οι συνεχείς έμμονες αναφορές στη στρατιωτική τιμή και τις κατακτήσεις που είχε κάνει ο χιτλερικός στρατός στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη έχουν μετατρέψει τις ένοπλες δυνάμεις σε πόλο έλξης δεξιών εξτρεμιστικών πολιτικών δυνάμεων και των νεοναζί. Ταυτόχρονα, αποτελούν και ένα πρόσφορο έδαφος για φασιστική και μιλιταριστική προπαγάνδα. Κι αυτό μπορεί να συμβεί στο σώμα των αλεξιπτωτιστών, όπου προπαγανδίζονται οι παραδόσεις του γερμανικού στρατού, εννοείται και του χιτλερικού.

Οι στρατιώτες υποχρεώνονται ακόμα να τραγουδούν και τραγούδια τα οποία επίσημα έχουν απαγορευτεί, όπως συμβαίνει στο στρατόπεδο του Ολντενμπουργκ. Πρόκειται δηλαδή για τραγούδια που τραγουδούσε ο χιτλερικός στρατός και αγαπημένα του αρχηγού της χιτλερικής αεροπορίας, στρατάρχη, Χέρμαν Γκέριγκ. Αυτό συμβαίνει όταν διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις.

Επίσης, κάθε φορά που γίνεται αναφορά στις κατακτήσεις από τα ναζιστικά στρατεύματα, τότε αυτές χαρακτηρίζονται σαν "καθαρά" στρατιωτικές επιτυχίες, χωρίς να γίνεται λόγος για τα πολιτικά αίτια τα οποία προκάλεσαν το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, που ξαπόλησε ο γερμανικός ιμπεριαλισμός. Στα κτίρια τωνγερμανικών στρατοπέδων μπορεί κανείς να συναντήσει αναρτημένες εικόνες της εποχής του χιτλερικού στρατού, της διαβόητης Βέρμαχτ, ενδεικτικό για το ποιες παραδόσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων διαφυλάσσονται και προπαγανδίζονται...

Ταυτόχρονα, πρώην στρατιώτες καταγγέλλουν ότι στις ένοπλες δυνάμεις δημιουργείται όλο και περισσότερο ένα "κλίμα φοβίας", ενώ τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερο στις τάξεις του γερμανικού στρατού. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές από την άποψη αυτή είναι οι δηλώσεις ενός νεοσύλλεκτου Γερμανού στρατιώτη στο πρώτο γερμανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα (ARD). Ο νεοσύλλεκτος αυτός, κατά διάρκεια σκοποβολής, εξαναγκάστηκε από έναν Γερμανό δεκανέα την ώρα της σκοποβολής, προκειμένου να σκοπεύσει καλύτερα, να σκέφτεται ότι σημαδεύει έναν Εβραίο.

Επεκτείνεται το διεθνές νεοναζιστικό δίκτυο...

Ταυτόχρονα, το διεθνές δίκτυο νεοναζιστικών οργανώσεων φαίνεται να επεκτείνεται όλο και περισσότερο... Αυτό επιβεβαιώνεται από μια συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Αϊρες. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή προέρχονταν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ουρουγουάη.

Οπως δήλωσε ο Αλεσάντρο Φράνσε, εκ μέρους του εξτρεμιστικού κόμματος Νέα Κοινωνικοπατριωτική Τάξη, επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιείται στην παρανομία, στα πλαίσια της οποίας έχουν αποφασιστεί μέτρα ενάντια στους μετανάστες, την πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών. Οι οργανωτές χαρακτήρισαν τη συνάντηση αυτή σαν μια συνάντηση καθηγητών που ασχολήθηκαν με εμπορικές υποθέσεις... Τη δήλωση αυτή έκανε ο διευθυντής της Καθολικής Σχολής "Λα Σάλε" στο Μπουένος Αϊρες, όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αυτή. Στο κόμμα της Νέας Κοινωνικοπατριωτικής Τάξης είναι οργανωμένα μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Αργεντινής, το οποίο έχει απαγορευτεί το 1985.

Ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας Ισραηλινών Ενώσεων, Ρογκόλιο Χιχοβόλσκι, εξέφρασε μεγάλη απορία για το γεγονός ότι η σύσκεψη αυτή έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί στο κέντρο της αργεντινής πρωτεύουσας, χωρίς οι αρχές να πάρουν κανένα μέτρο για τη ματαίωσή της. Μάλιστα, διάφορες νεοναζιστικές ομάδες μοίραζαν τα φασιστικά τους δημοσιεύματα διά μέσου του Ιντερνετ, χωρίς καν να παίρνουν κανένα προφυλακτικό μέτρο.

Εδώ πρόκειται βέβαια, για μια παράδοση: Ο Βίλφρεντ φον Οβεν, κάποτε συνεργάτης του υπουργού Προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία, Γιόζεφ Γκέμπελς, ο οποίος το 1945 κατέφυγε στην Αργεντινή, ήδη το 1997 ακόμα είχε δηλώσει σε εκπροσώπους του Τύπου ότι αυτός και πολλά άλλα γνωστά στελέχη του ναζιστικού κόμματος είχαν γίνει δεκτά από την πρώην κυβέρνηση του στρατηγού Χουάν Ντομίνγκο Περόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ