Κυριακή 18 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Αριστερά και "Αριστερά"

Με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σουηδία και για τη νίκη των "αριστερών", καλό είναι να ακουστούν μερικές αλήθειες που προέρχονται από το ίδιο το κόμμα. Για το τι είδους πολιτική συμμαχιών έχει προωθηθεί. Σήμερα είναι πλέον γεγονός η "συνεργασία" του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του "Αριστερού" και των Πρασίνων στη Σουηδία.

Λογικά η "συνεργασία" αυτή θα έπρεπε να είναι σε όφελος των εργαζομένων της χώρας αυτής. Είναι όμως; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Η Σοσιαλδημοκρατία δεν έκανε πίσω ούτε πόντο από τις θέσεις της, δεν πήρε πίσω τίποτα από τον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει σε λίγο στη Βουλή. Προϋπολογισμός που θα είναι στην κατεύθυνση των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. μια και οι Σουηδοί έχουν εγκρίνει τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Αλλά αντί να παραθέτουμε αυτά, καλό θα είναι να ανφέρουμε αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος του "Αριστερού Κόμματος" - ίσως σε μία κρίση συνείδησης αφού κάποτε ήταν αριστερός - στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. "Είμαστε τόσο χαρούμενοι από τα αποτελέσματα των εκλογών και τώρα που μας πατάνε τα δάχτυλα - ελληνιστί τον κάλο - μας περιχύνουν παγωμένο νερό, εμείς χαιρόμαστε και δεν κάνουμε τίποτα". Να πού οδηγεί η συνεργασία για τη συνεργασία, δήθεν αριστερών δυνάμεων. Παραπέρα νομίζω πως χωρίς κόμμα γερό με προσβάσεις στους εργαζομένους, όποια επιτυχία στις εκλογές είναι χωρίς αντίκρισμα. και γι' αυτή μας την αντίληψη ας πάρουμε ζωντανά παραδείγματα από το "Αριστερό Κόμμα" της Σουηδίας.

Την προηγούμενη Κυριακή (11/10) βγήκαν στο φως μερικά προβλήματα. Σε ορισμένους δήμους είχε πρόβλημα να επανδρώσει τις θέσεις που είχε πάρει. Πιο συγκεκριμένα. Σε ένα δήμο πήρε 5 έδρες. Εχει μόνο 3. Δεν μπορεί να καλύψει τις δύο. Σε έναν άλλο πήρε 3 αλλά έχει μόνο δύο υποψήφιους και σε έναν τρίτο πήρε μία έδρα χωρίς να έχει υποψήφιο. Εχει πρόβλημα να αντικαταστήσει τον γραμματέα του κόμματος που έγινε βουλευτής, τον Λαρς Ούλι.Είναι αυτός που σε αντίθεση με τον Πρόεδρο δηλώνει κομμουνιστής. Είναι ο ίδιος που σε δήλωσή του στη μεγαλύτερη πρωινή εφημερίδα της Σουηδίας "Dagens Nyheter", λέει: "Η διαδικασία του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει μόνο την εικόνα του ότι η Σουηδία είναι μια χώρα, όπου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν παίζει κανέναν ρόλο για το ποια πολιτική θα ακολουθηθεί"!

Μετά από όλα αυτά εγώ ένα μπορώ να πω: Θεός φυλάγει την αριστερά ειδικά, και τους εργαζόμενους γενικά από τέτοιες "εκλογικές νίκες" των προοδευτικών δυνάμεων!

Καρυοφύλης ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ