Δευτέρα 19 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεσμός ... που "μεγαλώνει"

Βραβεία της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

Εργο της κριτικής δεν είναι μόνο να κρίνει, αλλά και να επιβραβεύει με το δικαιότερο και αντικειμενικότερο τρόπο, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη ώθηση στην τέχνη και τον πολιτισμό. Με αυτή την αρχή συνεχίζεται και φέτος ο θεσμός των Βραβείων της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών,που θα απονεμηθούν το Νοέμβρη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Η γραμματεία ανακοίνωσε τα ονόματα των μελών των φετινών επιτροπών κρίσεως και της οργανωτικής επιτροπής, που είναι: Επιτροπή Θεάτρου: Γιάννης Βαρβέρης, Αριστούλα Ελληνούδη, Γιώργος Κάρτερ, Νίνος Μικελίδης, Βαγγέλης Ψυρράκης, Ελένη Βαροπούλου (ως ειδική εισηγήτρια του βραβείου "Θέσπις"). Επιτροπή Μουσικής: Νίκος Δοντάς, Λίλη Δράκου, Κυρ. Λουκάκος, Κ. Ρωμανού, Κ. Χαραλαμπίδης.Οργανωτική Επιτροπή: Ελένη Βαροπούλου, Φροίξος Ηλιάδης, Λέανδρος Πολενάκης, Μ. Πράτσικα, Κ. Χαραλαμπίδης.

Από το δεύτερο κιόλας χρόνο τα βραβεία διευρύνθηκαν προς δύο ακόμη κατευθύνσεις, απονέμοντας τιμητικές διακρίσεις σε δύο οργανισμούς της περιφέρειας, που με την πολύχρονη δραστηριότητά τους υπηρέτησαν το θέατρο και τη μουσική, καθώς και δύο διακρίσεις σε ταλαντούχους νέους (όχι οπωσδήποτε ηλικιακά) δημιουργούς ή ερμηνευτές του θεάτρου και της μουσικής, οι οποίοι με την πρόσφατη δουλιά τους δίνουν μεγάλες ελπίδες για το μέλλον. Οι νέες διακρίσεις αποδεικνύουν την ανάγκη για πολιτιστική αποκέντρωση και την ενθάρρυνση και νέων δημιουργών. Τα βραβεία, ένα στον τομέα του θεάτρου και ένα στης μουσικής, δεν είναι χρηματικά, αλλά αποτελούνται από ένα επιχρυσωμένο χάλκινο στεφάνι, ακριβές αντίγραφοχρυσού στεφανιού από βασιλικό τάφο της Αττικής, Ελληνιστικής Εποχής, προσφορά του Μουσείου Μπενάκη. Τα βραβεία συνοδεύονται και με δερματόδετο δίπλωμα.

Φέτος, όμως ο Δήμος Αθηναίων και η Ενωση Κριτικών επεκτείνουν το θεσμό προς τρεις ακόμη τομείς απονέμοντας: Διεθνές Βραβείο θεάτρου "Θέσπις" σε προσωπικότητα διεθνούς κύρους, τρία Βραβεία "Καρόλου Κουν" (σκηνοθεσίας, υποκριτικής, και σε συγγραφέα). Επίσης, τιμητικές διακρίσεις σε σύγγραμμα Ελληνα θεατρολόγου, μουσικολόγου και σε δίσκο Ελλήνων Εκτελεστών Κλασικής κυρίως μουσικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ