Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξύνεται η κόντρα Κατριβάνου - Γιαννόπουλου
  • Συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπήρξε αντιστασιακός, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει ο Θ. Κατριβάνος
  • Υβρεις και μήνυση, η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Σε συνέντευξη Τύπου, τις επόμενες μέρες, ο Θ. Κατριβάνος θα δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι ο Ε. Γιαννόπουλος δεν υπήρξε αντιστασιακός. Αυτό δήλωσε χτες ο νεοεκλεγείς υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχεται από προχτές το πρωί απειλητικά τηλεφωνήματα, που τα χρέωσε σε "οπαδούς" του υπουργού Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο Ε. Γιαννόπουλος δεν κατέθεσε χτες τη μήνυση, όπως αναμενόταν, αλλά θα το κάνει σήμερα το πρωί, ενώ συνέχισε, μέσω των ΜΜΕ, αντί για απάντηση επί της ουσίας τις γνωστές για το επίπεδό του επιθέσεις.Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Αντ. Σαμαρά, ο Θ. Κατριβάνος επέμεινε στις προχτεσινές καταγγελίες του, ενώ έδειξε ότι δεν τον πτοούν οι απειλές του Ε. Γιαννόπουλου περί υποβολής μηνύσεων: "Ας με μηνύσει για να μπει στη θέση του, ας το κάνει γρήγορα για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι". Ανέφερε, επίσης, ότι από προχτές το πρωί, όταν δηλαδή έκανε τις καταγγελίες σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης, δέχεται απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα - με χαρακτηριστική φράση "σε περιμένει η "17 Νοέμβρη"" (!) - τα οποία εκτιμά ότι προέρχονται από "οπαδούς" του Ε. Γιαννόπουλου.

Μιλώντας χτες στον "9,84", ο Θ. Κατριβάνος ήταν περισσότερο συγκεκριμένος:"Εγώ θα του πω (σ.σ. του Ε. Γιαννόπουλου): "Είμαι έτοιμος να σου ζητήσω συγγνώμη, αν δημοσιεύσεις το τάδε χαρτί που έχεις στα χέρια σου, που είναι δικό σου. Είμαι έτοιμος να ανακαλέσω, εάν μου πεις πού ήσουν από το 1945 έως το 1950. Εάν μου πεις, ότι εσύ, ένας μεγάλος, φοβερός και τρομερός αγωνιστής, εάν πήγες έστω και ελάχιστη εξορία, ή αν είχες έστω και ελάχιστη ενόχληση από την Αστυνομία. Τρίτον και σοβαρότερο, εάν εσύ από το '45 πολεμούσες ως αξιωματικός στον κυβερνητικό στρατό και πήρες σύνταξη"". Χαρακτήρισε απαράδεκτο, ο Ε. Γιαννόπουλος, από τη μια, να υπηρέτησε στον κυβερνητικό στρατό και, από την άλλη, "να παρουσιάζεται ότι κόπτεται για τους αντάρτες και να πηγαίνει από δω και από κει και να τραγουδά". Ο Γιαννόπουλος, τόνισε, δεν υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης. "Θα αποδείξω πότε και πώς μπήκε στον ΕΛΑΣ τους τελευταίους μήνες, προ της απελευθερώσεως".

Επίσης ανέφερε ότι θα αποδείξει πότε πήρε πολεμική σύνταξη από το Στρατό, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το 1950 οι έχοντες σύνταξη αριστεροί, όχι μόνο εστερούντο της σύνταξής τους, αλλά οι αξιωματικοί ήταν όλοι στη Μακρόνησο και στα στρατόπεδα. Ο κ. Γιαννόπουλος, το 1950, πήρε σύνταξη. Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος ήταν μέχρι το 1950 ανθυπασπιστής του Εθνικού Στρατού". Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην "αντιστασιακή δράση" που επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη δικτατορία του Μεταξά, είπε: "Να σας πω ότι ήταν έφεδρος αξιωματικός επί Μεταξά, με επιλογή αυστηρότατη την εποχή εκείνη - διότι είχε προηγηθεί το Κίνημα του '35, των Δημοκρατικών - και κατόπιν πήγε στο Στρατό και προκηρύχτηκε μόνιμος λοχίας, πάλι με αυστηρότατη επιλογή. Στη συνέχεια, πάλι με αυστηρότατη επιλογή, η οποία ήταν καθαρώς κομματική, Μεταξική, επήγε ανθυπασπιστής στη Σχολή Υπαξιωματικών. Τότε που οι Βενιζελικοί δεν τολμούσαν να πλησιάσουν σε υπηρεσίες".

Τέλος, ανέφερε με νόημα ότι "ο κύριος Γιαννόπουλος έχει καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση".

Οι "μη απαντήσεις" Γιαννόπουλου

Από την πλευρά του, ο Ε. Γιαννόπουλος, μιλώντας (στον "Πλάνετ"), χαρακτήρισε τον Θ. Κατριβάνο "σκουλήκι", αλλά δεν ήταν καθόλου πειστικός στις απαντήσεις του. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δε στάλθηκε ποτέ στην εξορία, είπε: "Στη Μακρόνησο ήταν όλοι της Αριστεράς. Εμένα δε βρήκαν. Αν με έβρισκαν, θα με σκότωναν, δε θα με έστελναν εξορία, αλλά έψαχναν τότε να βρουν τον Βαργιάννη. Το πέρασαν για επώνυμο. Και με βρήκαν εμένα το '49 και με ετοίμασαν αμέσως για εξορία" (!). Στο ερώτημα αν ήταν στον κυβερνητικό στρατό, απάντησε ως εξής: "Εγώ αποστρατεύτηκα το '46 και αυτά που λέει, γιατί πρόκειται περί παλιανθρώπου και ελεεινού υποκειμένου, ο οποίος επέμενε σήμερα. Ξέρω τι σκουλήκι είναι, θα κλαίει μέσα στο δικαστήριο" (!).

Καλύπτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε χτες πώς σχολιάζει την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γιαννόπουλου - Κατριβάνου και, όπως αναμενόταν, έκανε και πάλι το "χρέος" του απέναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης. Οπως δήλωσε, το θέμα Γιαννόπουλου δεν απασχόλησε την 5ωρη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας (αν και επιμένουν οι πληροφορίες πως κάποιοι στη συνεδρίαση υποστήριξαν ότι το "ύφος Γιαννόπουλου κάνει κακό" στην κυβέρνηση), ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι τα λεγόμενα Γιαννόπουλου κατά του Θ. Κατριβάνου, αν και κάποιοι τους θεωρούν "ακραίους", δεν παύουν να εμπίπτουν στην κατηγορία των "πολιτικών χαρακτηρισμών"! Αντίθετα, όπως είπε, οι ανταπαντήσεις του Θ. Κατριβάνου συνιστούν "συκοφαντίες". Ζήτησε, μάλιστα, ο Δ. Ρέππας να "μην διυλίζομεν τον κώνωπα και καταπίνομεν την κάμηλον". Οταν όμως ρωτήθηκε από το "Ρ" αν ο χαρακτηρισμός "σκουλήκι" (!) που εκτόξευσε ο Ε. Γιαννόπουλος κατά του Θ. Κατριβάνου (ραδιοσταθμός "Πλάνετ") είναι κι αυτός ..."πολιτικός χαρακτηρισμός", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι μόνο αρνήθηκε να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και κάλυψε πλήρως τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σήμερα η μήνυση

Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει μήνυση κατά του υπερνομάρχη Θ. Κατριβάνου για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η μήνυση αφορά τη δήλωση του Θ. Κατριβάνου, όπου αποκαλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης "άθλιο υποκείμενο", πως δεν έκανε αντίσταση, το 1945 - 1950 πολέμησε τους αντάρτες με τον κυβερνητικό στρατό και ότι από τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό στρατό έχει πάρει πολεμική σύνταξη.

Ο Ε. Γιαννόπουλος, στη μήνυσή του, επικαλείται την ιδιότητά του ως επίτιμου προέδρου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) για να αποδείξει τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.

Για τους ισχυρισμούς του Θ. Κατριβάνου ότι ήταν στον κυβερνητικό στρατό και πολεμούσε τους αντάρτες απαντάει ότι αυτό "αποτελεί τη χυδαιότερη συκοφαντία και αποδεικνύει το δόλο του εγκαλούμενου".

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς του Κατριβάνου ότι ο Γιαννόπουλος δεν πήγε εξορία στη Μακρόνησο, όπως συνέβαινε με τους άλλους αριστερούς εκείνα τα χρόνια, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανταπαντάει ότι "δεν ήμουν μέλος του ΚΚΕ για να με στείλουν εξορία".

Τέλος, για την πολεμική σύνταξη, ο Ε. Γιαννόπουλος τη δικαιολογεί, λέγοντας ότι την πήρε για τον τραυματισμό του στις 7 Απριλίου του 1941 στη μάχη της 13ης Μεραρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ