Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ανατέθηκε η μελέτη για την κατασκευή

Στις εταιρίες ILF και BROWN AND ROOYT ανατίθεται τελικά η μελέτη για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Οι δύο εταιρίες επιλέχτηκαν με διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού που διενήργησε η κοινοπραξία ΔΕΠ - ΘΡΑΚΗ ΑΕ (Ελληνικά Πετρέλαια και όμιλοι Λάτση - Κοπελούζου). Συγκεκριμένα η ILF αναλαμβάνει την πρώτη φάση της μελέτης, η οποία θα παραδοθεί το Φλεβάρη του 1999 και η BRAOWN AND ROOT τη δεύτερη φάση της μελέτης. Το συνολικό κόστος των απαιτούμενων μελετών από τις οποίες θα προκύψουν και οι δυνατότητες πραγματοποίησης της επίμαχης και πολυσυζητημένης επένδυσης, προϋπολογίζεται σε 940 εκατ. δρχ. περίπου και η κάλυψή του θα προέλθει από ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας και από επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το σχέδιο για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη αφορά στην κατασκευή ενός αγωγού μήκους 280 - 300 χλμ και διαμέτρου 42 ιντσών που θα συνδέει τους τερματικούς σταθμούς των δύο περιοχών, αποθηκευτικών χώρων 1.200 χιλιάδων κυβικών μέτρων και λιμενικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση πλοίων χωρητικότητας 150 χιλ. τόνων. Σε πλήρη λειτουργία ο αγωγός θα μεταφέρει 35 εκατ. μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου το χρόνο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα ποσοστά συμμετοχής της εταιρίας που θα κατασκευάσει και θα αναλάβει τη λειτουργία του αγωγού. Στην εν λόγω εταιρία, πέραν της συμμετοχής του ελληνικού, ρωσικού και βουλγαρικού Δημοσίου, θα συμμετάσχουν και ιδιωτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και παραγωγοί πετρελαίου. Το κόστος της κατασκευής υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί κατά 20% από ίδια κεφάλαια, κατά 60% από τραπεζικά δάνεια και κατά 20% από χρηματοδότηση της ΕΕ, μέσω των χορηγήσεων των Κοινοτικών Ταμείων προς το ελληνικό Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ