Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ - ΡΥΖΙΟΥ
Θύματα και αυτοί των ποσοστώσεων

Σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους οδηγούνται και οι παραγωγοί καλαμποκιού, λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας, συνολικά ύψους 3 δισ. δραχμών, που επιβάλλει φέτος η ΕΕ, επειδή έγινε υπέρβαση της ποσόστωσης, ενώ και η εμπορική τιμή του προϊόντος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, στο ύψος της παρέμβασης που φτάνει τις 41 δραχμές το κιλό.

Η ποσόστωση στην καλλιέργεια καλαμποκιού είναι στρεμματική. Κι επειδή φέτος στην 1η περιφέρεια, στην οποία το "πλαφόν" είναι 2.180.020 στρέμματα (εδώ βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αφού για τη 2η περιφέρεια το "πλαφόν" είναι μόνο 40.570 στρέμματα) καλλιεργήθηκαν 271.700 στρέμματα παραπάνω - ήτοι 2.451.720 στρέμματα συνολικά - οι καλαμποκοπαραγωγοί θα χάσουν 1.250 δραχμές, περίπου, ανά στρέμμα. Να σημειωθεί ότι πέρσι είχαν χάσει 700 δραχμές το στρέμμα.

Και, βεβαίως, και για τους παραγωγούς καλαμποκιού - όπως για όλους όσοι παράγουν δημητριακά - έρχονται τα χειρότερα, αφού στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" προτείνεται νέα μείωση της τιμής κατά 30%,η κατάργηση της τιμής παρέμβασης και η περικοπή των αντισταθμίσεων.

Πρόστιμο και στο ρύζι

Θύμα της ποσόστωσης και των προστίμων συνυπευθυνότητας έπεσαν και οι καλλιεργητές ρυζιού. Μάλιστα, από φέτος το υπουργείο Γεωργίας - δρώντας στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ - καθιερώνει ζώνες καλλιέργειας ανά περιοχές, ζητώντας να περιφερειοποιηθούν και οι ποσοστώσεις. Συγκεκριμένα ορίστηκαν δυο ζώνες καλλιέργειας (α ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές Θεσσαλονίκης,Σερρών,Φθιώτιδας και β ζώνη οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας). Αυτός ο χωρισμός, όμως, δημιουργεί ήδη τραγελαφικά φαινόμενα.

Η β ζώνη χάνει ολόκληρη την επιδότηση λόγω υπέρβασης του περιφερειακού "πλαφόν", τη στιγμή που δεν έχει γίνει υπέρβαση του εθνικού "πλαφόν".

Εκτός αυτών η κυβερνητική απόφαση για περιφερειοποίηση της ποσόστωσης δημιουργεί κι άλλα προβλήματα, καθώς "σπρώχνει" τους αγρότες να στρέφονται εναντίον των συναδέλφων τους άλλων περιοχών, με στόχο προφανώς να μη στρέφονται εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που ευθύνεται για τα προβλήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ