Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κάθε πέρυσι και καλύτερα...

Σε ακόμα πιο τραγική θέση θα βρεθούν φέτος οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, αφού θα "γευτούν" με μεγαλύτερη ένταση τα δεινά της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, της εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, καθώς και την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης και τους εκβιασμούς των εμπόρων - εξαγωγέων και των βιομηχάνων - μεταποιητών.

Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έσπευσε να προκαταλάβει τη δραματική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, ανακοινώνοντας ότι φέτος θα υποστούν μείωση του εισοδήματός τους, επικαλούμενη για λόγους αποπροσανατολισμού και αποφυγής των ευθυνών της ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών εσπεριδοειδών. Το υπουργείο Γεωργίας βέβαια, σκοπίμως δεν ανέφερε ότι οι παραγωγοί θα υποστούν φέτος νέα πρόσθετη μείωση του εισοδήματος που έρχεται σε συνέχεια της δραστικής μείωσης των τιμών παραγωγού τα δύο προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της εφαρμογής της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ - που επιβάλλει ανάμεσα σε άλλα τη δραστική μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων - και του νέου κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, καθώς και της παντελούς έλλειψης πολιτικής στήριξης της παραγωγής και των εξαγωγών. Ούτε επίσης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές εσπεριδοειδών προς τις χώρες της ΕΕ (δηλαδή τα 300.000.000 καταναλωτές που επικαλούνταν αυτοί που έβαζαν την Ελλάδα στην ΕΟΚ), έπεσαν κατακόρυφα και ότι στη χώρα μας γίνονται εισαγωγές πορτοκαλιών από χώρες της ΕΕ, ενώ, στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, γίνονται και εισαγωγές κατεψυγμένων χυμών από τρίτες χώρες.

Ετσι φέτος όλα δείχνουν ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών θα εισπράξουν ακόμα πιο μειωμένες τιμές και το σίγουρο είναι ότι θα υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20% με 30% σε σύγκριση με πέρυσι (όπως εκτιμούν στο υπουργείο Γεωργίας), λόγω των καταστροφών που προκάλεσε την άνοιξη ο παγετός. Σε αυτό συνηγορούν όλες οι ενδείξεις και οι διαθέσεις των εμπόρων - βιομηχάνων λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα εμπορική περίοδος. Πέρυσι οι παραγωγοί επιτραπέζιων πορτοκαλιών έφτασαν να πωλούν και κάτω από 25 δραχμές το κιλό, ενώ πρόπερσι οι τιμές κινήθηκαν πάνω από 35 δραχμές. Τιμές βέβαια που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Ακόμα πιο χειρότερα ήταν τα πράγματα τη χρονιά που πέρασε για τους παραγωγούς χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών οι οποίοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές, από μερικές δεκάρες μέχρι και 4 δραχμές το κιλό. Με την αλλαγή του κοινοτικού καθεστώτος για τους χυμούς, οι βιομήχανοι - μεταποιητές ξεκίνησαν έναν πρωτόγνωρο εκβιασμό στους παραγωγούς, οι οποίοι αν δεν πουλούσαν τη σοδειά τους θα έχαναν την επιδότηση (περίπου 40 δραχμές το κιλό). Το αποτέλεσμα ήταν οι βιομήχανοι να κερδοσκοπήσουν ασύστολα αφού οι διεθνείς τιμές στους χυμούς σχεδόν διπλασιάστηκαν και οι παραγωγοί να χάνουν σχεδόν το μισό της επιδότησης λόγω υπέρβασης του κοινοτικού πλαφόν (1.189.000).

Και η κατάσταση έχει διαμορφωθεί πλέον έτσι που ακόμα και αυτή η εξευτελιστική τιμή απόσυρσης στα εσπεριδοειδή, να είναι καλύτερη από τις εμπορικές τιμές που διαμορφώνουν οι έμποροι - βιομήχανοι. Ομως ούτε στην απόσυρση βρίσκεται η λύση, αφού εκτός των άλλων ο κοινοτικός κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά επιτρέπει, για φέτος, να αποσύρεται μόνο το 1/4 των ποσοτήτων που πουλήθηκαν. Αν μείνει απούλητη η παραγωγή, δεν μπορεί να πάει ούτε στην απόσυρση.

Κι ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, αναμένεται να πραγματοποιήσει και φέτος - όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι - μερικές συσκέψεις αποπροσανατολισμού, χωρίς να λάβει κανένα συγκεκριμένο μέτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ