Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Σταθερά σε προδιαγραμμένη πορεία αφανισμού

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει φέτος η νέα εμπορική περίοδος για τους καπνοπαραγωγούς, αφού οι καπνέμποροι δίνουν εκβιαστικά ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, οι καπνοπαραγωγοί θα έρθουν αντιμέτωποι από το 1999 με τα νέα καταστροφικά μέτρα που προβλέπει ο καινούριος κοινοτικός κανονισμός που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού στις Βρυξέλλες.

Ηδη με το ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου οι καπνέμποροι έδειξαν τις εκβιαστικές διαθέσεις τους. Στις πρώτες αγοραπωλησίες που έγιναν τη βδομάδα που πέρασε σε Αιτωλοακαρνανία και Καρδίτσα έδωσαν τιμές για τα "Βιρτζίνια" μέχρι και 150 δραχμές χαμηλότερες από πέρσι. Η μείωση των εμπορικών τιμών παρατηρείται συνέχεια τα τελευταία χρόνια. Και το γεγονός ότι η φετινή σοδειά είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας και οι παραγωγοί δικαιούνται πολύ καλύτερες τιμές, καθόλου δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση... Τη μείωση των εμπορικών τιμών οι καπνέμποροι την πετυχαίνουν εκβιαστικά, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της καταστρατήγησης των συμβολαίων καλλιέργειας και της αλλοίωσης των ποιοτικών συνθέσεων των καπνών. Αυτό σημαίνει ότι με την ανοχή της κυβέρνησης οι καπνοπαραγωγοί οδηγούνται και φέτος σε νέα δραστική μείωση του εισοδήματός τους, αφού οι εμπορικές τιμές πέφτουν και το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατά πολύ.

Τα χειρότερα έρχονται με την εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα καπνά, που τα επιτελεία των Βρυξελλών μεθοδεύουν να τον κάνουν ακόμα πιο καταστροφικό μέσω των εφαρμοστικών κανονισμών που πρόκειται να ψηφιστούν μέσα στο Νοέμβρη. Στο πλαίσιο αυτό, τα επιτελεία των Βρυξελλών μεθοδεύουν να φτάσει η μεταβλητή επιδότηση στα καπνά μέχρι και 45%,στο όνομα δήθεν της ενίσχυσης και προώθησης της καλύτερης ποιότητας των καπνών. Ομως η κοροϊδία της υπόθεσης φαίνεται από το γεγονός ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών δε θα δίνουν τη μεταβλητή επιδότηση με βάση την πραγματική ποιότητα των καπνών, αλλά με βάση τις εμπορικές τιμές που θα πληρώνουν οι καπνέμποροι. Αυτό ευνοεί τους εμπόρους και καπνοβιομηχάνους να εντείνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των καπνοπαραγωγών, αφού οι τελευταίοι θα εξαρτώνται από το τι εμπορικές τιμές θα τους γράφουν στα χαρτιά, ενώ στο χέρι θα παίρνουν "ψίχουλα". Την ασυδοσία των καπνεμπόρων φρόντισε να "ενισχύσει" η κυβέρνηση ψηφίζοντας νόμο για την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει πράξη προς τα μέσα του 1999.

Η χαριστική βολή, πάντως, στην καπνοκαλλιέργεια θα δοθεί μέσω της διαδικασίας "απόσυρσης" των καπνοπαραγωγών που προβλέπει ο νέος κανονισμός. Με την παροχή χρηματικών κινήτρων, ενδέχεται χιλιάδες καπνοπαραγωγοί που έχουν αγανακτήσει από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων και την ασυδοσία των καπνεμπόρων, να τα "βροντήξουν" προκειμένου να εισπράξουν τα "ψίχουλα". Ακόμα δεν αποκλείεται, η ΕΕ να επιβάλλει την παύση καλλιέργειας ορισμένων ποικιλιών καπνού που έχει χαρακτηρίσει "κακές" (π.χ., "τσεμπέλια") κόβοντας εντελώς την πριμοδότηση και να εξωθήσει έτσι σε αναγκαστική απόσυρση χιλιάδες καπνοπαραγωγούς. Ολα αυτά θα σημάνουν τον αφανισμό της καπνοκαλλιέργειας και τη δημιουργία σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων για χιλιάδες οικογένειες, ενώ η ΕΕ θα εξοικονομήσει κι άλλα ποσά για να "ενισχύσει" τα κέρδη των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το παράκαναν οι καπνέμποροι! (2004-02-13 00:00:00.0)
Ξανά στο έλεος των καπνεμπόρων (2003-04-10 00:00:00.0)
Από το κακό στο χειρότερο σε όλους τους τομείς (2000-02-20 00:00:00.0)
"Προσαρμογές" στα συμφέροντα των καπνεμπόρων (1999-08-10 00:00:00.0)
Εξευτελιστικές οι τιμές των καπνών (1999-03-28 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση χτες (1999-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ