Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστική ετοιμότητα των γιατρών

Την προσεχή Πέμπτη η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, ώρα 7 μ.μ.

Βδομάδα κρίσιμων αποφάσεων θα είναι η ερχόμενη καθώς την Πέμπτη γίνεται η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) με θέμα "διεκδικητικό πλαίσιο και κινητοποιήσεις". Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία - καθώς και η αγωνιστική στάση των γιατρών - ενόχλησαν σφόδρα την κυβέρνηση όπως φάνηκε απ' τις αποστροφές της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ θα γίνει στις 29.10.1998 στο Ξενοδοχείο "Τιτάνια", (Πανεπιστημίου 52), ώρα 7 μμ. Την προσεχή Τρίτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ για να διαμορφώσει την εισήγηση στη συνέλευση.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς, επισημαίνει ότι τα δυο τελευταία χρόνια σημαδεύτηκαν από έντονη αναταραχή στο χώρο της υγείας εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που μειώνει δραματικά τις κοινωνικές παροχές, ενώ αναφερόμενη στο Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ) υπογραμμίζει ότι απ' την αρχή είχε αποκαλύψει ότι το ΙΜ βρίσκεται μακριά απ' τις προσδοκίες των νοσοκομειακών γιατρών. "Αποδείξαμε στη συνείδηση των πολιτών ότι είμαστε μεν εργασιακό σωματείο επιστημόνων αλλά ενδιαφερόμαστε σοβαρά για τη Δημόσια Υγεία. Οι ακραίες και μεμονωμένες αντιδράσεις που είδαμε τελευταία, δεν αλλοιώνουν τον κανόνα" τονίζει η ΕΙΝΑΠ, ενώ αναφερόμενη στο θέμα των εφημεριών υπογραμμίζει: "Το τοποθετήσαμε στη σωστή του βάση: με ασφάλεια για τον άρρωστο, με άνεση για το γιατρό, χωρίς πλασματικές".

Η ΕΙΝΑΠ κάνει την εξής επισήμανση: "Οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν το αδιάλλακτο υπουργείο Υγείας να δεχτεί βασικές αρχές εφημερίας των νοσοκομείων από τις οποίες θα προκύψουν προγράμματα που θα εφαρμόζονται "όσο κι αν κοστίσουν". Ετσι στην πράξη καταργείται το ένα τρίτο και το ένα πέμπτο του νόμου και ξεφεύγουμε από το στυγνό λογιστικό τρόπο προσδιορισμού των αναγκών".

Υπενθυμίζουν ότι με απόφαση που υπέγραψε ο Κ. Γείτονας στις 22.10.1999 θα γίνει εκκαθάριση των συνολικών αποδοχών των γιατρών - δηλαδή των τακτικών και των εφημεριών - αναδρομικά από 1.1.1998 και ξεχωριστά για κάθε γιατρό και ξεχωριστά για κάθε μήνα. Η εκκαθάριση θα γίνει με συνυπολογισμό των τακτικών αποδοχών και των εφημεριών που θα "προκύπτουν με βάση το πρόγραμμα και το μέσο μηνιαίο ποσό που εγκρίθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση που κοινοποιήθηκε στο νοσοκομείο". (σ.σ. Ο Κ. Γείτονας αναφέρεται στις κοινές υπουργικές αποφάσεις που συνυπέγραψε με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για τις εφημερίες και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών).

Στη συνάντηση του υπουργού με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ (20.10.1998) υπήρξε διάσταση στο ζήτημα της εκκαθάρισης. Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε την άμεση καταβολή των τακτικών αποδοχών, ενώ για τις εφημερίες ζήτησε να γίνει η εκκαθάρισή τους από την 1.1.1998 και με βάση τα προγράμματα που κατατέθηκαν από τα νοσοκομεία. Ο Κ. Γείτονας σε εκείνη τη συνάντηση, μίλησε για συμψηφισμό τακτικών αποδοχών και εφημεριών με βάση το πρότυπο του Οκτώβρη. Δηλαδή, θα γίνει συμψηφισμός τακτικών αποδοχών και εφημεριών του Οκτώβρη και αυτό θα ίσχυε από 1.1.1998.

Τέλος η ΕΙΝΑΠ στην προκήρυξή της τονίζει ότι συνεχίζει να διεκδικεί αύξηση κατά 10% στους βασικούς μισθούς, διπλασιασμό της αμοιβής της εφημερίας, εφημερία ετοιμότητας στο 60% των ενεργών, επίδομα βιβλιοθήκης 135.000 δραχμών, επίδομα ευθύνης 35.000 για όλους και διορθωτικό ποσό για όσους προκύψουν συνολικές αποδοχές λιγότερες από την 31.12.1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ