Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία

Μια κυβέρνηση σε πανικό

Πριν λίγο καιρό, παρομοιάζαμε τους εφτά μήνες διακυβέρνησης του BJP μ' ένα ξεδίπλωμα του θεάτρου του παραλόγου. Κρίνοντας από τις ομιλίες και τις συζητήσεις στο πρόσφατο Εθνικό Εκτελεστικό Συνέδριο του BJP, δηλώνουμε ένοχοι τεράστιας υποτίμησης. Αυτό που ξεδιπλώνεται μοιάζει περισσότερο με κωμική όπερα, γεμάτη κακοφωνία, η οποία αναπόφευκτα καταλήγει σε τραγικό φινάλε. Δυστυχώς όμως, είναι ο λαός που θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα της τραγωδίας.

Το BJP εκτέθηκε ως ένα κόμμα που τελεί σε πλήρη πανικό, χωρίς κανέναν έλεγχο της κατάστασης σε οποιοδήποτε μέτωπο. Οι ομιλητές στο Εθνικό Εκτελεστικό Συνέδριο εκσφενδόνισαν ένα καταχρηστικό υβρεολόγιο προς όλα τα κόμματα που αντιτίθενται στο δικό τους. Το ΚΚΙ (Μ), φυσικά, έτυχε ειδικών αναφορών. Το BJP είναι, πράγματι, αγριεμένο, που το ΚΚΙ (Μ) και η Αριστερά σταθερά υποστηρίζουν τα κοσμικά δημοκρατικά θεμέλια της σύγχρονης Ινδίας. Στην ενόχληση του BJP και των σύμμαχών του δυνάμεων, προσθέτει ένταση το ότι η Αριστερά, επίμονα, εκθέτει τη διαβολική τους ατζέντα στο λαό.

Ψευδής προπαγάνδα

Αλλά η κύρια κατηγορία εναντίον της Αριστεράς είναι ότι επιδιώκει σήμερα να "συστήσει συμμορία για να υπονομεύσει τη λαϊκή εντολή του 1998". Η απόφαση που αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση και τους στόχους του κυβερνώντος κόμματος υπαγορεύει να "μην επιτραπεί στη λαϊκή εντολή του 1998 να τύχει υπονόμευσης, όπως συνέβη το 1996".

Το BJP μοιάζει να βελτιώνει τη μεθοδολογία του Γκαίμπελς, του υπουργού προπαγάνδας του Χίτλερ, λέγοντας ένα αρκετά μεγάλο ψέμα, τόσο συχνά, ώστε τελικά να εμφανίζεται ως η αλήθεια. Ποια ήταν, πράγματι, η "εντολή" του 1996; Το BJP αναδείχτηκε ως το μεγαλύτερο συνεκτικό κόμμα, κερδίζοντας 161 έδρες. Αλλά απείχε πάρα πολύ από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 272. Επιπλέον, συγκέντρωσε μόλις το 20,29 τοις εκατό των ψήφων, ενώ το Κόμμα του Κογκρέσου συγκέντρωσε 28,8 τοις εκατό και τα κύρια κόμματα που συγκροτούσαν το Ηνωμένο Μέτωπο μαζί έλαβαν το 29,45 τοις εκατό των ψήφων. Το Ηνωμένο Μέτωπο είχε δύναμη 187 βουλευτών, μεγαλύτερη του BJP. Ετσι, σε όρους ποσοστού ψήφων και αριθμού βουλευτών, το Ηνωμένο Μέτωπο ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στην 11η Λοκ Σάμπα (σ.τ.μ.: η Ινδική Βουλή).

Παρά ταύτα, το BJP σήμερα συνεχίζει να επαναλαμβάνει το ψέμα ότι του αρνήθηκαν το δικαίωμα να κυβερνήσει το 1996. Σημειωτέον πως, παρά το ότι δεν είχε πλειοψηφία, το BJP σχημάτισε κυβέρνηση. Αλλά δεν μπόρεσε να επιβιώσει ούτε μιας ψήφου εμπιστοσύνης και αναγκάστηκε σε ταπεινωτική έξοδο μετά από 13 μέρες. Το BJP δεν έτυχε καμιάς άρνησης όσον αφορά την ευκαιρία του να σχηματίσει κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι απλώς απέτυχε στις προσπάθειές του. Στην πραγματικότητα, η χώρα προστατεύτηκε από την πιθανότητα, το BJP να επιχειρήσει να παραχαράξει τη λαϊκή εντολή, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της κυβέρνησης - ηγεσία την οποία ουδέποτε είχε νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσει.

Παρομοίως, το 1998, το BJP ούτε κατά διάνοια κατάφερε να πάρει πλειοψηφία και συγκέντρωσε περίπου το 25 τοις εκατό των ψήφων. Ειρωνικά, το ποσοστό είναι πολύ κοντινό σε εκείνο που έλαβε το κόμμα του Κογκρέσου. Μαζί με τους προεκλογικούς του συμμάχους, συγκέντρωσε 37 τοις εκατό των ψήφων: Το 63 τοις εκατό όσων ψήφισαν ψήφισαν εναντίον του BJP. Παρ' όλ' αυτά, πάλι απέτυχε να συγκεντρώσει πλειοψηφία και, χωρίς τις ανενδοίαστες και πολιτικά ανήθικες συμμαχίες και τους εκβιασμούς προς μικρότερα κόμματα και βουλευτές, δε θα επιζούσε ποτέ της ψήφου εμπιστοσύνης. Ο διαβολικός τρόπος με τον οποίο επιζήτησε την υποστήριξη του κόμματος του Τέλουγκου Ντέσαμ και η προδοσία του τελευταίου επέτρεψαν κατ' αρχάς σ' αυτήν την κυβέρνηση να γεννηθεί. Ετσι, για να παρουσιαστεί μια κυβέρνηση που σχηματίστηκε διαμέσου ανενδοίαστων ελιγμών ως μια που αντανακλά τη λαϊκή εντολή, είναι αναγκαία μια όχι "μερική", αλλά τεράστια διαστρέβλωση των γεγονότων.

Οι μέρες είναι μετρημένεςΤο στοιχείο που χρήζει συζήτησης είναι το ότι η αστάθεια της παρούσας κυβέρνησης οφείλεται στο ίδιο το BJP. Στην πραγματικότητα, η κατακερματισμένη αντιπολίτευση έκανε ελάχιστα για να δυσκολέψει την επιβίωσή της. Παρά τούτο, η κυβέρνηση παραπαίει και το BJP σχεδόν παραδέχεται στα γραπτά του ότι οι μέρες του είναι μετρημένες.

Οταν η κυβέρνηση υπό το BJP ανέλαβε καθήκοντα, υποσχέθηκε στη χώρα καλή διακυβέρνηση, μια σταθερή κυβέρνηση υπό έναν ικανό ηγέτη, και απελευθέρωση του λαού από το φόβο (bhay), την πείνα (bhook) και τη διαφθορά (bhrashtachar). (Οι λέξεις που παραθέτει ο συγγραφέας είναι οι ινδικές αντίστοιχες, προσαρμοσμένες στο αγγλικό αλφάβητο και φθογγικό σύστημα. Σ. τ. μ.) Μετά εφτά μήνες εξουσίας της, ας εξετάσουμε την κατάσταση της χώρας και την αξιοπιστία αυτών των ισχυρισμών.

Ο πυρηνικός υπερεθνικισμός που το BJP πυροδότησε και χρησιμοποίησε και οι πυρηνικές δοκιμές που διεξήγε απέφεραν απλώς το ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Ινδίας αυξάνονται αντί να μειώνονται. Η ζωή του μέσου Ινδού δε βελτιώθηκε με την "απελευθέρωσή του από το φόβο", σημαδεύτηκε, αντίθετα, από μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Οι φρικώδεις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας εναντίον της Κίνας, ουσιαστικά, αχρήστεψαν τις επίμονες διπλωματικές προσπάθειες τριών δεκαετιών, οι οποίες επέφεραν καλές γειτονικές σχέσεις με την Κίνα. Με σεβασμό προς το Πακιστάν, είναι σαφές το ότι η πυρηνικοποίηση του Πακιστάν ξεκάθαρα προσθέτει στην ανασφάλεια της χώρας. Επιπλέον, οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών που συνδέουν τη λύση του προβλήματος του Κασμίρ με το πυρηνικό στάτους της Ινδίας οδήγησε σε μια ανανεωμένη πίεση προς την Ινδία να διεθνοποιήσει το ζήτημα του Κασμίρ, ανατρέποντας, πρακτικά, όλα τα διπλωματικά οφέλη που η Ινδία κοπιωδώς κέρδισε από τη Συμφωνία Σίμλα του 1974, που προέβλεπε ότι το πρόβλημα είναι διμερές και καμιά τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα ή χρειάζεται να επέμβει. Τις δηλώσεις του κ. Αντβάνι ακολούθησαν πέρα για πέρα ανεύθυνες δηλώσεις άλλων υπουργών, με πιο αξιοσημείωτη αυτήν του κ. Μαντανλάλ Κουράνα, ο οποίος ήθελε να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για ένα νέο γύρο πολέμου με το Πακιστάν! Ας ξεχάσουμε την κεντρική κυβέρνηση, τέτοιοι άνθρωποι μοιάζουν ανίκανοι να διοικήσουν ακόμα κι ένα σύλλογο μαθητών λυκείου.

Μετά τις πυρηνικές δοκιμές, οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Ινδίας επιδεινώθηκαν. Η Ινδία κατέστη πιο ευάλωτη σε ιμπεριαλιστικές πιέσεις και η κυβέρνηση του BJP φαίνεται πλέον έτοιμη να συνθηκολογήσει όσον αφορά την επί μακρόν θέση μη - υπογραφής μεροληπτικών συνθηκών, όπως η CTBT (Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, σ.τ.μ.) και η ΝΡΤ (Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, σ.τ.μ.). Το Εθνικό Εκτελεστικό Συνέδριο του BJP συγκλήθηκε, στην πραγματικότητα, για να αναθεωρήσει τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά την πραγματοποίηση ή μη περαιτέρω δοκιμών, στην περίπτωση που η κατάσταση ασφάλειας χειροτερέψει. Με άλλα λόγια, προετοιμάζεται ακόμα ένας γύρος ψευδο-εθνικού πυρηνικού υπερεθνικισμού, που το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι να εντείνει το φόβο και την ανασφάλεια του μέσου Ινδού.

Επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων

Σε άλλα μέτωπα εξίσου, η κυβέρνηση υπό το BJP και οι προσκείμενοι στο RSS εξαπέλυσαν δράσεις, που αυξάνουν μόνο την αίσθηση ανασφάλειας και φόβου μεταξύ του λαού, ειδικά όσον αφορά τις μειονότητες. Η άμεση επίπτωση των πυρηνικών δοκιμών ήταν το ξαφνικό ξέσπασμα της τρομοκρατικής βίας σε Τζαμού και Κασμίρ. Τα πολλαπλά επεισόδια βίαιων φόνων στο Τζαμού και αργότερα στην Τσέιμπα ξεκάθαρα αντίκεινται στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, οι αναφορές ξεκάθαρα κατέδειξαν την προσπάθεια του RSS να χρησιμοποιήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως πρόσχημα για να διεγείρει ενδοκοινοτικά πάθη και μίση, προσπάθεια που οδηγεί σε επιθέσεις εναντίον αθώων οικογενειών μουσουλμάνων.

Παρομοίως, στο Γκουτζαράτ και βορειοανατολικά, οι επιθέσεις εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων εντάθηκαν. Στο Μπάιρανγκ Νταλ και το Βίσουα Χίντου Παρισάντ, μέσω των δικών τους προγραμμάτων υπό το πατρονάρισμα του κράτους, διεγείρονται φόβοι και ανασφάλεια μεταξύ των μειονοτήτων. Εφθασαν στο σημείο να ζητούν παρακολούθηση των διακοινοτικών γάμων και να εξετάζουν τις περιπτώσεις που Χίντους (Hindus: κυρίαρχη και μια από τις αρχαιότερες εθνοτικές ομάδες της Ινδίας, σ.τ.μ.) παντρεύονται μη - Χίντους. Η απέλαση των μουσουλμάνων του Μπενγκάλι με την πρόφαση και στο όνομα των μεταναστών από το Μπαγκλαντές, οι επιθέσεις εναντίον καλλιτεχνών γενικά και του λαοφιλούς Πακιστανού τραγουδιστή Γκουλάμ Αλί ειδικά, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα, με την οποία θέλουν να διασπείρουν και να ενσταλάξουν φόβο και ανασφάλεια στο λαό. Και τώρα, το VHP εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του, επειδή το Εθνικό Εκτελεστικό Συνέδριο του BJP δεν παρέσχε δέσμευση της ανέγερσης του ναού στην Αγιόντχα (ο συγκεκριμένος ναός θα ανεγερθεί σε τόπο με ιστορική και θρησκευτική αξία για τους μουσουλμάνους. Το ζήτημα αποτέλεσε αφορμή αιματηρών συγκρούσεων ινδουιστών και μουσουλμάνων για χρόνια, σ.τ.μ.). Το VHP για μια ακόμη φορά κατηγορηματικά δήλωσε ότι η ανέγερση του ναού συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο και ότι τα θεμέλια θα τοποθετηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Υπάρχει ανάγκη περαιτέρω απόδειξης ότι η Βαθυκίτρινη Ταξιαρχία είναι αποφασισμένη να ενσπείρει βαθύτερα το διακοινοτικό δηλητήριο και μίσος, δημιουργώντας παντού ανασφάλεια και φόβο;

Πέρα από τις θρασύτατες κοινοτικές επιθέσεις, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η κατάσταση όσον αφορά το έγκλημα χειροτέρευσε σ' όλη τη χώρα, με πρώτη την πρωτεύουσα, το Δελχί. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου εγκληματίες εξουσιάζουν τους δρόμους και "νονοί" ("sadhus", ινδικά στο πρωτότυπο, σ.τ.μ.) υπαγορεύουν την πυρηνική, την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική της χώρας.

Η περιφρόνηση με την οποία η κυβέρνηση BJP - Σιβ Σίνα απερίφραστα απέρριψε την έκθεση της Επιτροπής Σρικρίσνα (επιτροπή για τις μειονότητες, σ.τ.μ.) αντανακλά τη βαθιά ριζωμένη θέλησή τους να καταστρέψουν τις δημοκρατικές δομές της σύγχρονης Ινδίας, πέραν του ότι στέλνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στις μειονότητες, ότι δηλαδή δεν μπορούν να αναμένουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα και απλή δικαιοσύνη υπό την εξουσία αυτή. Η προστασία της συγκεκριμένης πολιτειακής κυβέρνησης από τον υπουργό Εσωτερικών της Ενωσης μιλά εύγλωττα για την αποφασιστικότητα στην προσπάθεια καταστροφής των δημοκρατικών θεσμών της σύγχρονης Ινδίας. Ο πρωθυπουργός του Μαχαράστρα έφθασε στο σημείο να πει ότι δε θα συλλάβει τον ρατσιστή Σιβ Σίνα, ακόμη κι αν λάβει σχετική εντολή δικαστή. Σε ανθρώπους που δε σέβονται το νόμο και σκορπούν φόβο κι ανασφάλεια για ίδιον πολιτικό όφελος, δεν μπορεί να επιτρέπεται πλέον να κρατούν τα σκήπτρα της κρατικής ισχύος.

Η ζωή του λαού εξαθλιώνεται Οσον αφορά την απάλυνση του λιμού μεταξύ ομάδων των λαϊκών στρωμάτων, όσο λιγότερα πει κανείς, τόσο το καλύτερο. Η αύξηση - φαινόμενο των τιμών των λαχανικών τα καθιστούν απλησίαστα, όχι μόνο για τους φτωχούς, αλλά επίσης και για μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης. Τα κρεμμύδια έφθασαν να κοστίζουν τον Αύγουστο όσο και τα μήλα, δηλαδή 24 ρουπίες το κιλό. Το Εθνικό Εκτελεστικό Συνέδριο αποδίδει το γεγονός "στις εσφαλμένες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες". Αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα. Ναι, υπήρξε πτώση παραγωγής στα λαχανικά και στο λάδι. Αλλά ενώ η πτώση της παραγωγής λαχανικών είναι της τάξης του 17 έως 20 τοις εκατό, η αύξηση της τιμής τους ξεπέρασε το 100 τοις εκατό και σε ορισμένες περιπτώσεις το 400 τοις εκατό. Ομοίως, η τιμή του επιτραπέζιου λαδιού αυξήθηκε τέσσερις φορές, πολύ πιο πάνω από ό,τι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να προκαλέσει. Είναι σαφές ότι οι στυλοβάτες της κοινωνικής βάσης του BJP - έμποροι και μεταπράτες - καρπώνονται υπερκέρδη με το πατρονάρισμα του κράτους εις βάρος του λαού. Το ότι μέρος των χρημάτων καταλήγει στα ταμεία του BJP είναι κάτι που δε χωράει αμφιβολία.

Η υπόσχεση του BJP για πάταξη της διαφθοράς μοιάζει πιο κούφια από τις άλλες. Η προδοσία της άρχισε, πριν καλά - καλά η κυβέρνηση σχηματιστεί. Ο αδίστακτος τρόπος, με τον οποίο επιδιώχτηκε η υποστήριξη διεφθαρμένων πολιτικά - ονομαστικά, της Τζαγιαλαλίθα, του Μπούτα Σινχ, του Σουκ Ραμ και άλλων - έθεσε νέα δεδομένα στον εκφυλισμό της πολιτικής ηθικής. Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως το BJP κωλυσιέργησε στο παρελθόν τις διαδικασίες της Λοκ Σάμπα επί 13 μέρες, ζητώντας δίωξη ακριβώς του ίδιου του Σουκ Ραμ για το σκάνδαλο της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών!

Ο τρόπος που πρακτικά πωλήθηκε η επιχείρηση "Μάρουτι Ουντιόγκ" σε ιαπωνική πολυεθνική προκαλεί σημαντικές αντιδράσεις. Δεν είναι οι αντίπαλοι του BJP, αλλά οι ίδιοι του οι σύμμαχοι που ρωτούν ντροπιαστικές και συγκεκριμένες ερωτήσεις για "παχυλές δωροδοκίες", που παραπέμπουν σε κορυφαίους αξιωματούχους. Και, τώρα, αποφασίστηκε προσφορά της βιομηχανίας ζάχαρης: Στην απαρχή των εποχών των γιορτών, καθώς η ζήτηση ζάχαρης κορυφώνεται. Προφανώς, όσοι έχουν μετοχές εταιριών και αποθέματα ζάχαρης θα δρέψουν υπερκέρδη. Η επιλογή της χρονικής στιγμής λήψης της απόφασης είναι ιδιαίτερα ύποπτη.

Υπάρχει κυβέρνηση σήμερα;

Οσον αφορά τη διακυβέρνηση, τη σταθερότητα και την ικανότητα, η χώρα δεν έχει δει ποτέ μεγαλύτερη απάτη. Σ' αυτούς τους εφτά μήνες, έχουν προκύψει τουλάχιστον έξι ζητήματα από μόνο ένα κόμμα της κυβέρνησης, το AIADMK, που απείλησαν να την ανατρέψουν. Πρώτον, η καθυστέρηση στην επιστολή της κας Τζαγιαλαλίθα που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να περιμένει για πολλές μέρες. Δεύτερον, οι διαγκωνισμοί για τη μοιρασιά των υπουργείων. Τρίτον, η παραίτηση ενός υπουργού του AIADMK λόγω κατηγοριών διαφθοράς. Τέταρτον, η αποπομπή του Μπούτα Σινχ από την κυβέρνηση μετά από εσωτερικές διαφωνίες και διαταγή του AIADMK. Πέμπτον, μια διαμάχη όσον αφορά το ζήτημα των υδάτινων πόρων του Κόβερι. Και, τέλος, το ζήτημα της μεταφοράς αξιωματούχων. Σε καθένα από αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση, όχι μόνο δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά αποδείχτηκε πλήρως ανίκανη να επιλύσει την κρίση. Είναι άλλο θέμα το ότι αυτές οι κρίσεις προσωρινά θάβονται, αλλά έχουν συμβάλει στο αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα. Επιπροσθέτως, υπάρχουν διαμάχες και με άλλους κυβερνητικούς συμμάχους για πάρα πολλά ζητήματα. Αυτά για τη "σταθερότητα" και την "ικανότητα" της παρούσας κυβέρνησης. Η διπλωματία μετά το Ποκχράν (θέατρο των ινδικών πυρηνικών δοκιμών, τον περασμένο Μάη, σ.τ.μ.) αποδίδεται με την εικόνα ενός υπουργείου Εξωτερικών, που ελάχιστα συμμετέχει στις εξελίξεις, κάτι που δε δημιουργεί αξιοπιστία μιας υπάρχουσας κυβέρνησης, πόσο μάλλον μιας λειτουργούσας.

Και τέλος, στο οικονομικό μέτωπο, το Εθνικό Εκτελεστικό Συνέδριο του BJP υιοθέτησε ένα κουραστικό κείμενο απόφασης, που καταλήγει, δηλώνοντας ότι "η κυβέρνηση έκανε τα πρώτα βήματα προς την οικονομική ανάκαμψη της Ινδίας και της θέσης του έθνους σε πορεία αυτάρκειας και αυτοπεποίθησης...". Κι ο πιο αμόρφωτος Ινδός απλώς θα χλευάσει έναντι αυτών των ισχυρισμών. Η εγχώρια βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση, η οποία, αντί να αμβλύνεται, χειροτερεύει. Ο πληθωρισμός έχει φθάσει σε ανεπανάληπτα επίπεδα. Οι χρηματαγορές έχασαν πάνω από 1.000 μονάδες (BSE index) μέσα σε πέντε μήνες. Οι εξαγωγές ελαττώθηκαν κατά οχτώ τοις εκατό στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνη. Η ρουπία είδε την ισοτιμία της από 39 προς 1 δολάριο το Μάρτη να φθάνει στο 43,65 προς ένα δολάριο την 19η Αυγούστου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αύξηση του εξωτερικού χρέους της Ινδίας κατά 33.900 δεκάδες εκατομμύρια ρουπίες. Κι ακόμα το BJP μιλά περί αυτάρκειας!

Υποθηκευμένη οικονομία

Σ' αυτούς τους εφτά μήνες, το άνοιγμα της ινδικής οικονομίας στη λεηλασία των πολυεθνικών επιχειρήσεων συνεχίστηκε αμείωτο. Πρώτα ήρθε η κατάργηση των περιορισμών στις εισαγωγές και η "απελευθέρωση" 340 ειδών από το υπουργείο Εμπορίου. Ακολούθησαν ενθουσιώδεις εγκρίσεις έργων πολυεθνικών εταιριών σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου, των ορυχείων, του ασημιού και της ενέργειας. Σχήματα χωρίς καμία εγγύηση, όπως στην περίφημη υπόθεση της Ενρον, υπογράφτηκαν με τρεις άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τα ινδικά λιμάνια ιδιωτικοποιήθηκαν, πράγμα που σημαίνει παράδοση της οικονομικής και ακόμη και της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Η κυβέρνηση χρειάζεται να διαθέτει τουλάχιστον 26 τοις εκατό των μετοχών στα λιμάνια για να αποφασίζει το ποιος θα ελλιμενίζεται. Σήμερα, η κυβέρνηση επιζητά να διατηρήσει μόνο το δέκα τοις εκατό, άρα να απεμπολήσει το δικαίωμα. Μπορεί να φανταστεί κανείς μια κατάσταση, όπου τα ινδικά λιμάνια θα παρέχουν ελλιμενισμό σε πυρηνοκίνητα πλοία, που θα εμπλέκονται σε έναν απάνθρωπο πόλεμο σε κάποιο μέρος του κόσμου. Χάρη στην κυβέρνηση υπό το BJP, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη χρήση των ινδικών χωρικών υδάτων και εγκαταστάσεων σε ελιγμούς ενός πιθανού ιμπεριαλιστικού πολέμου. Κι έτσι πάει η "θέση του έθνους σε πορεία αυτάρκειας". Στην πραγματικότητα, το BJP επιτάχυνε την υποθήκευση της ινδικής οικονομίας από τη μια, και εξαπέλυσε μια απηνή επίθεση, με στόχο το βιοτικό επίπεδο του λαού, από την άλλη.

Οπως είναι φυσικό, διάφορα τμήματα του ινδικού λαού έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται σ' έναν αγώνα εναντίον αυτών των πολιτικών, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Οι μεγάλες απεργίες από τους εργαζόμενους στην υγεία (νοσοκόμους και νοσοκόμες, πιο συγκεκριμένα), τους εργαζόμενους στα ταχυδρομεία και πιο πρόσφατα τους καθηγητές πανεπιστημίων και λυκείων σε ολόκληρη τη χώρα απλώς αντανακλούν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα αυτούς τους εφτά μήνες. Ο λαός, σε όλο και μεγαλύτερα πληθυσμιακά τμήματά του, δηλώνει την αντίθεσή του στην κυβέρνηση από ένα συνασπισμό υπό το BJP. Το BJP, δρώντας ως πολιτική πτέρυγα του RSS, χρησιμοποιεί την κρατική εξουσία για να ξεδιπλώσει τις δικές του κοινοτικές προτεραιότητες και να επιδιώξει την πραγμάτωση του ολέθριου σχεδίου του για ένα μη ανεκτικό ινδουιστικό κράτος (Hindu Rashtra). Οι άνθρωποι που πραγματικά παλεύουν για το έθνος, που είναι δεσμευμένοι στην ενίσχυση των κοσμικών δημοκρατικών θεσμών της σύγχρονης Ινδίας, δε θα επιτρέψουν περαιτέρω υπονόμευση του δημοκρατικού περιεχομένου του ινδικού κράτους.

Σιτάραμ ΓΙΕΤΣΟΥΡΙ

* Ο Σιτάραμ Γιετσούρι είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού), υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και υπεύθυνος έκδοσης της αγγλόφωνης εφημερίδας - οργάνου του People's Democracy, στην οποία και δημοσιεύτηκε το παρόν άρθρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ