Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σήμερα λήγει η ΝΑΤΟική προθεσμία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μία μέρα πριν την εκπνοή της "τελευταίας προθεσμίας" του ΝΑΤΟ προς το Βελιγράδι να συμμορφωθεί προς τα συμφωνηθέντα Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς τη 12η Οκτώβρη, γιουγκοσλαβικά στρατιωτικά οχήματα και άνδρες των ειδικών δυνάμεων μετακινούνταν προς τα στρατόπεδά τους, σε μια "προσπάθεια να πειστεί η διεθνής κοινότητα" για την πλήρωσή της από πλευράς Γιουγκοσλαβίας - όπως σχολίαζε το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Ο ανώτατος διοικητής της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, στο μεταξύ, ενημέρωνε χτες τους πρεσβευτές της συμμαχίας στις Βρυξέλλες για τα όσα διεμείφθησαν μεταξύ του ιδίου, του Γερμανού στρατηγού Νάουμαν και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις συναντήσεις που οι δύο στρατιωτικοί είχαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο.

Σε μια "μερική" ένδειξη "συμμόρφωσης" των Γιουγκοσλάβων, έλεγε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, οι αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου συνέτειναν ότι "υπάρχει ανασυγκρότηση ορισμένων μονάδων προκειμένου να αποσυρθούν".

Ο ίδιος είπε, όμως, ότι αν σήμερα στις 7 το απόγευμα (ώρα GMT) οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως, η χρήση βίας θα επέλθει από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ίσως μάλιστα και "άμεσα".

Μια αυτοκινητοπομπή τουλάχιστον 25 οχημάτων (αρμάτων μάχης, φορτηγών και άλλων θωρακισμένων) κινούνταν από την περιοχή Κομοράνε προς την Πρίστινα.

Το κυβερνητικό Σερβικό Κέντρο ΜΜΕ ανέφερε ότι τρεις στρατιωτικές μονάδες επέστρεφαν στα στρατόπεδά τους στο Ουρόσεβατς, στην Πρίστινα και την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρτ δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον "παρακολουθεί" τις εξελίξεις. "Δεν έχουμε δει ακόμη αρκετά" όσον αφορά την πλήρωση των αιτημάτων του ΝΑΤΟ, είπε ο ίδιος.

Σε ρόλο "καλού" εμφανίστηκε ο Ρόμπιν Κουκ, ΥΠΕΞ της Βρετανίας, ο οποίος δήλωσε ότι, αν η απόσυρση αυτών των δυνάμεων συνοδευτεί με απόσυρση όπλων και άλλου εξοπλισμού, "θα πρόκειται βεβαίως για σημαντική πρόοδο... αλλά θέλουμε να δούμε πρώτα αποδείξεις".

Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ "βρίσκονται ακόμη στους αεροδιαδρόμους", είπε ο Κουκ από το Λουξεμβούργο, κι αν ο Μιλόσεβιτς "δε θέλει να απογειωθούν, εξαρτάται από τον ίδιο να συμμορφωθεί... Ξέρει τι να κάνει".

Το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επίσης, απαίτησαν από τον Μιλόσεβιτς να επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες "χωρίς να παρέμβει" η γιουγκοσλαβική κρατική μηχανή.

Χτες ένα αεροσκάφος με φάρμακα και είδη ιματισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες προσγειώθηκε στην Πρίστινα με το πρώτο απευθείας φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέχρι σήμερα, όλες οι αποστολές βοήθειας "έπρεπε να περνούν από την πρωτεύουσα Βελιγράδι" πριν μεταφερθούν στο Κόσσοβο.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι "συμμορφώνεται" με τους όρους της συμφωνίας της 12ης Οκτώβρη. Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί, πάντως, ισχυρίζονται ότι οι σερβικές δυνάμεις "αποσύρονται όταν έρχονται οι παρατηρητές" και "επανέρχονται όταν φεύγουν".Χτες επίσης, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κόσσοβου ισχυρίστηκε ότι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τέσσερα χωριά στην περιοχή της Κλίνα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. Το Κέντρο μετέδωσε ότι τα ίδια χωριά βομβαρδίστηκαν την Κυριακή επί 90 λεπτά. Οι αναφορές όμως δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Την Κυριακή, στην κηδεία ενός 11χρονου παιδιού που αποδίδεται σε Σέρβους στρατιώτες, οι παριστάμενοι έτρεξαν να καλυφθούν όταν πυροβολισμοί ξέσπασαν από άγνωστους. Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και καμέραμαν κατέγραψαν το γεγονός, πλην δεν ήταν εφικτό από τα στοιχεία να διακριβωθεί ποιος πυροβόλησε και εναντίον ποιου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ