Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ
"Ολοι κερδισμένοι"

ΜΠΙΛΜΠΑΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η μονομερής εκεχειρία που κήρυξε η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ ήταν το σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων ετών στη χώρα των Βάσκων που οδήγησε μαζικά και σχεδόν ολοκληρωτικά τους ψηφοφόρους στις κάλπες.

Το ποσοστό συμμετοχής - και παρά την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας - κατά τις εκλογές της Κυριακής ξεπέρασε το 70%, ποσοστό ανήκουστο για την πολυτάραχη αυτή περιοχή. "Κερδισμένοι" θεωρούνται το κυβερνών "Λαϊκό Κόμμα" και η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, το "Ερι Μπατασούνα", που κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι: Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) εκλέγει τουλάχιστον 21 βουλευτές σε σύνολο 75, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) ακολουθεί με 16 και το "Ερι Μπατασούνα" με 14.

Πάντως οι μετριοπαθείς εθνικιστές που παρέμειναν το πρώτο κόμμα στις εκλογές που διεξήχθησαν στην ισπανική Χώρα των Βάσκων είναι μία νίκη και το γεγονός που εκτιμάται πως μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ειρηνευτική διαδικασία μετά την εκεχειρία που κήρυξαν οι αυτονομιστές αντάρτες της ΕΤΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα πάντως δίνει στο PNV δικαίωμα να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού και να συνεχίσει, όπως τα 18 τελευταία χρόνια, να κυβερνά την αυτόνομη επαρχία των Βάσκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ