Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αληθινός πατριωτισμός

Εθνική επέτειος σήμερα. Επέτειος του "ΟΧΙ". Μια αντιφασιστική επέτειος που συμβολίζει και την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1940 - 45.

Ο επίσημος γιορτασμός της επετείου ανήκει στο κράτος αλλά η 28η Οκτωβρίου ανήκει στον ελληνικό λαό γιατί αυτός είπε το πραγματικό "ΟΧΙ" στο φασισμό. Αυτός όρθωσε το ανάστημά του στις υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού. Αυτός μετέτρεψε μια "βέβαιη ήττα" (έτσι θεωρούσε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ότι θα εξελίσσονταν ο πόλεμος για την Ελλάδα) σε σίγουρη νίκη. Αυτός τίμησε τα όπλα αντί να ρίξει λίγες ντουφεκιές προς τιμήν τους, όπως ανέμεναν και διέτασσαν οι ριψάσπιδες των Αθηνών, η οικονομική, δηλαδή, και πολιτική ολιγαρχία του τόπου. Αυτός μάτωσε στα βουνά της Πίνδου, πεινασμένος και κουρελής μα ποτέ προσκυνημένος, όταν κάποιοι άλλοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, είχαν βολευτεί στα καταφύγια του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετανίας κι ήταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να την κοπανήσουν για το εξωτερικό. Ομως ο ελληνικός λαός δεν ήταν τελείως μόνος του.

Στις δύσκολες στιγμές του Φθινοπώρου του 1940, ένα κόμμα σύσσωμο, με όλα τα μέλη και τα στελέχη του, ήταν απόλυτα συχνωτισμένο με τις λαϊκές διαθέσεις και έγκαιρα είχε προειδοποιήσει, από τις αρχές της δεκαετίας του '30 ακόμα, για τον κίνδυνο του φασισμού και του πολέμου. Ηταν το ΚΚΕ. Το μοναδικό πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που τράβηξε πάνω του όλο το ταξικό μίσος της μεταξικής δικτατορίας και που παρ' όλα τα χτυπήματα που είχε δεχτεί, παρά το γεγονός ότι όλη σχεδόν η ηγεσία του και η στελεχική του αφρόκρεμα βρισκόταν στις φυλακές και τις εξορίες, εντούτοις κατάφερε να μην χάσει την επαφή του με το λαό. Το μοναδικό, επίσης, πολιτικό κόμμα που με το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου βρέθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού, τον ενίσχυσε, τον εμψύχωσε, τον προσανατόλισε σωστά και πρόσφερε ανιδιοτελώς τα μέλη και τα στελέχη του για την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τέλος, το ΚΚΕ ήταν το κόμμα εκείνο που δεν υπέστειλε ούτε για μια στιγμή τη σημαία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και με την επιβολή της τριπλής φασιστικής κατοχής οργάνωσε τη λαϊκή Εθνική Αντίσταση δημιουργώντας το νέο '21.

Αν ισχύει - και σίγουρα ισχύει - αυτό που έλεγε ο Μπελογιάννης, ότι ο πατριωτισμός ενός κόμματος κρίνεται όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία, η ελευθερία και η ακεραιότητα της πατρίδας, τότε το ΚΚΕ έχει με πράξεις δείξει τον πατριωτισμό του ώστε να δικαιούται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη πολιτική δύναμη να απευθύνεται στο λαό και να τον καλεί να στρατευτεί υπέρ της πολιτικής του, στο όνομα του αληθινού πατριωτισμού, που υπερασπίζεται το λαό και τα συμφέροντά του σε αντίθεση με τον "πατριωτισμό" της ΟΝΕ των καπιταλιστών. Για να ξανακουστεί βροντόφωνο και πάλι το ΟΧΙ. Ενα νέο ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό. Αυτή τη φορά στον αμερικάνικο, ΝΑΤΟικό, Ευρωπαϊκό που τεμαχίζει τα Βαλκάνια, καλλιεργεί τη διχόνοια και τη διαίρεση των λαών κι έχει φέρει τον κίνδυνο του πολέμου στην πόρτα μας. Ενα νέο ΟΧΙ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Μάαστριχτ που επιβάλλει την υποδούλωση των εργαζομένων και του λαού στα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. Τέλος ένα νέο ΟΧΙ στο ραγιαδισμό και στην υποτέλεια της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας και των πολιτικών της εκφραστών, για τα συμφέροντά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2017-05-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-05-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-05-10 00:00:00.0)
Διπλή επέτειος για το εργατικό, το λαϊκό κίνημα (2009-10-28 00:00:00.0)
Εξήντα χρόνια ΕΑΜ (2001-11-22 00:00:00.0)
1940: Το ΚΚΕ σαλπίζει προσκλητήριο εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (2001-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ