Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το σύγχρονο μήνυμα του '40

Για τα 58χρονα από το ΟΧΙ

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι

Στρατευμένα παιδιά του λαού

Νέες και νέοι

58 χρόνια μετά, το λαϊκό έπος του 1940, τα βασικά μηνύματα του μυριόστομου "ΟΧΙ στο φασισμό", καθώς και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης που ακολούθησε, διατηρούν την επικαιρότητά τους στις νέες συνθήκες. Η λαϊκή ενότητα, η μαζική αυτοθυσία, το σάρωμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, χαρακτηριστικές αξίες της 10ετίας του '40, προβάλλουν ως αναγκαιότητα στο σκληρό παρόν της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Παραμένει διαχρονικής σημασίας η φωνή του ΚΚΕ, όπως εκφράστηκε με το γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη, "ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟ, ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ".

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη "νέα τάξη πραγμάτων", με την πλουτοκρατία και τα κόμματα που έχουν αναγάγει σε εθνικό στόχο την ένταξη στην ΟΝΕ.

Γνήσιες τιμές στην 28η Οκτωβρίου 1940 μπορούν να αποδοθούν, μακριά από τον εθνικισμό και την παγίδα της "εθνικής ενότητας" ή της "κοινωνικής συναίνεσης", μόνο με τον ενιαίο μαζικό αγώνα κατά της ΟΝΕ και του λεγόμενου μονόδρομου στον οποίο σπρώχνουν, δήθεν, οι παγκοσμιοποιημένες εξελίξεις.

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ "ΟΧΙ" ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΟΝΕ, ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΠΟΥ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ.

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ "ΟΧΙ" ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ Ν' ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΒΑΘΙΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Ολες οι "λύσεις" δοκιμάστηκαν. Ολες απέφεραν τα ίδια αποτελέσματα, είτε ήσαν κεντροδεξιές, είτε κεντροαριστερές, είτε αμιγώς συντηρητικές, είτε ανέμιζαν τη σημαία του "σοσιαλισμού". Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος με φρούδες ελπίδες και αυταπάτες.

Το σύγχρονο δίλημμα είναι μόνο ένα: Σύγκρουση με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, ή υποταγή σ' αυτόν; Σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και όσων τη στηρίζουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ή υποταγή και αποδοχή της φτώχειας, της ανεργίας, της λιτότητας, του εργασιακού μεσαίωνα, δηλαδή του "μονόδρομου" της ΕΕ;

Είναι βέβαιο ότι ο λαός μας θα επιλέξει τελικά τον ανειρήνευτο κοινωνικοπολιτικό αγώνα κατά των δυνάμεων που εκπροσωπούν και υπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ