Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Στο σημείο μηδέν η Ενωση Συνεταιρισμών

Κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης για να μην μπει "λουκέτο" σε μια απ' τις πιο δραστήριες και μεγαλύτερες δευτεροβάθμιες οργανώσεις των αγροτών, αυτήν της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς, απηύθυνε στη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία της Ενωσης, ο Γιώργος Γκικόπουλος,πρόεδρος τηςΟμοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Δήμου Λιβαδειάς, με το συνδυασμό της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης".

Η κακή κατάσταση όπου έχει περιέλθει η Ενωση, εξαιτίας της αντισυνεταιριστικής πολιτικής των κυβερνήσεων και των συναινετικών διοικήσεων, έχουν φέρει την οργάνωση στο σημείο να μην ασκήσει τον παρεμβατικό της ρόλο και να αφήσει έρμαιο τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής στους ιδιώτες εκκοκκιστές.

Η ΕΓΣ Λιβαδειάς που διαθέτει εργοστάσιο με δύο εκκοκκιστήρια, ένα σπορελαιουργείο, διακινεί γεωργικά εφόδια και παρέχει υπηρεσίες στους αγρότες, με ετήσιο τζίρο πάνω από 3 δισ. δραχμές και με 13.000 συνεταιρισμένα μέλη σε 55 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, έφτασε στο σημείο... μηδέν και βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος.

Οι 75 εργαζόμενοι (από τους 104 που ήταν) έχουν να πληρωθούν πάνω από 7 μήνες. Κάνει να λαμβάνουν 160 εκατ. δραχμές και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ η διοίκηση της Ενωσης, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που τη διοικούν, τοποθέτησε ιδιώτη σύμβουλο, την εταιρία συμβούλων "Γεωργική Ανάπτυξη" για να εκπονήσει "μελέτη βιωσιμότητας" μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, η εταιρία αυτή έχει αναλάβει ουσιαστικά και τη διεύθυνση της Ενωσης. Η "μελέτη βιωσιμότητας", βέβαια, γίνεται με βάση τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΑΤΕ, προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι οι "οικειοθελείς αποχωρήσεις" (35 ακόμα για την ΕΓΣ Λιβαδειάς) και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Είναι αδιανόητο να ξεφυτρώνουν, καθημερινά, ιδιωτικά εκκοκκιστήρια και να μην μπορεί να λειτουργήσει η Ενωση λόγω του ότι δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, θα πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μπάμπης Μελέτης."Οι εργαζόμενοι διαφωνούμε με αυτήν την προοπτική και είμαστε διατεθειμένοι μεν να υποστούμε και θυσίες - έχουμε ήδη υποστεί με τη συρρίκνωση προσωπικού και με οφειλές των 7 μηνών δεδουλευμένα - αλλά να διασφαλιστεί η συνέχεια και ανάπτυξη της ΕΓΣ Λιβαδειάς.

Οι εργαζόμενοι θέτουν "επί τάπητος" το ζήτημα της γρήγορης αλλαγής της διοίκησης, την οποία καταγγέλλουν για κακοδιαχείριση και ανυπαρξία επιθετικής πολιτικής προς τους αγρότες, για να ξαναεμπιστευτούν την Ενωση.Γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα η διοίκηση δεν κάνει τίποτα, αλλά ακολουθεί τις κυβερνητικές εντολές και αποφάσεις που οδηγούν στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των Ενώσεων των αγροτών, σε όφελος των ιδιωτών και των λεγόμενων Ομάδων Παραγωγών.

Βέβαια, διοικήσεις όπως η προηγούμενη Παπασταύρου, που έχουν καταδικαστεί, ήδη, μια φορά για απιστία ο πρόεδρος του ΔΣ και ο πρώην διευθυντής, για απώλεια εσόδων από πώληση προϊόντων ύψους ενός δισ. δρχ (περίπτωση "Γκοζίπιουμ" κ.ά.) την οδήγησαν εδώ. Ομως και η σημερινή διοίκηση προσπαθεί να καλύψει την κακοδιαχείριση - μάλιστα, έγινε καταγγελία από το σωματείο, ότι τα μισά μέλη του ΔΣ της ΕΓΣ είναι μεσίτες σε ιδιωτικά εκκοκκιστήρια - και καλυπτόμενη από την κυβερνητική πολιτική διάλυσης των Ενώσεων, απλώς... προεδρεύει!

"Η άποψή μας είναι ότι η Ενωση ΓΣ Λιβαδειάς μπορεί να λειτουργήσει, δήλωσε στους εργαζόμενους ο Γ. Γκικόπουλος. Την ευθύνη για το κλείσιμο (μη παρέμβαση τη φετινή περίοδο) έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με την αντισυνεταιριστική πολιτική τους καθώς και οι διοικήσεις των τελευταίων χρόνων στην ΕΓΣ που συναινούν.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ενωση, απαιτείται η κινητοποίηση όλων των φορέων της πόλης και της Επαρχίας, με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους, αλλά και τους αγρότες που επιβάλλεται να απαιτήσουν τη λειτουργία της Ενωσης.

Η περιοχή δεν αντέχει άλλη ανεργία μετά το κλείσιμο της "UNIKOT", του "Δοντά", τις απολύσεις της "ΠΕΣΙΝΕ". Με τυχόν κλείσιμο της Ενωσης ΓΣ θα οξυνθεί το πρόβλημα της ανεργίας και θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στους αγρότες".

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ