Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
"Ψαλίδι" στις επικουρικές συντάξεις!

Με την ενοποίηση 12 ταμείων αρωγής του Δημοσίου, η κυβέρνηση επαναφέρει ουσιαστικά σε ισχύ τη διάταξη του Ν. 2084/92, ορίζοντας ως ανώτερο ύψος επικουρικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους των πιο πάνω ταμείων το 20% της κύριας σύνταξης!

Στη δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων,προχωρά η κυβέρνηση με προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ενοποίηση 12 Ταμείων Αρωγής.Με το προσχέδιο αυτό καθορίζει ανώτερο ύψος επικουρικής σύνταξης σε ποσοστό 20% επί των συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, επαναφέροντας ουσιαστικά σε ισχύ το άρθρο 54 του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92,που υποτίθεται είχε "παγώσει" με τροπολογία του υπουργείου πριν λίγους μήνες!Η συγκεκριμένη διάταξη του προσχεδίου σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος των επικουρικών συντάξεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Το προσχέδιο νόμου, που αποτελεί τμήμα του λεγόμενου "μίνι" ασφαλιστικού νομοσχεδίου, παρέδωσε στην ΑΔΕΔΥ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης.Με αυτό, καταργούνται 12 Ταμεία Αρωγής και συνιστάται ενιαίο Ταμείο, επονομαζόμενο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Το συνολικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, θα δοθεί την επόμενη βδομάδα για γνωμοδότηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στη συνέχεια θα πάρει στο δρόμο για τη Βουλή.

Στο άρθρο 6 παρ. 1 του προσχεδίου αναφέρεται: "Η ανώτατη σε ποσοστό σύνταξη παρέχεται μετά 35 χρόνια ασφάλισης και ορίζεται σε 20% των συντάξιμων αποδοχών". Με αυτή τη διάταξη μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις σε χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους, αφού στην πλειοψηφία των καταργούμενων Ταμείων Αρωγής το ποσοστό επικουρικής σύνταξης είναι πολύ μεγαλύτερο του 20% και φτάνει σε ορισμένα και μέχρι το 40%.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι στα Ταμεία Αρωγής που στις καταστατικές τους διατάξεις προβλέπεται μικρότερο ποσοστό, αυτό αυξάνεται σταδιακά από την 1η Γενάρη 2000 κατά 1% κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει στο 20%. Ωστόσο, με υπουργική απόφαση μπορεί να αυξάνεται ο χρόνος αυτός. Επίσης ότι, όπου απ' τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων Αρωγής προβλέπεται μεγαλύτερο ποσοστό, τότε αυτό εξακολουθεί να καταβάλλεται και για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος.

Ωστόσο, με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 έρχεται να αναιρέσει τις όποιες εξαιρέσεις, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού τα πάντα, καθώς με μια απλή υπουργική απόφαση και μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη αναλογιστικής μελέτης, μπορεί να καθορίζεται ανώτατο ποσοστό υπολογισμού σύνταξης, ενιαίο ποσοστό, κατώτερα όρια και ποσά συντάξεων.

Στο άρθρο 2 παράγραφος 2β προβλέπεται ότι στο ΤΕΑΔΥ με απλή υπουργική απόφαση μπορούν να συγχωνευτούν και άλλοι φορείς επικουρικής ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων,απ' το οποίο δίνεται μια δεύτερη επικουρική σύνταξη. Σε συνδυασμό με τον καθορισμό ανώτερου ποσοστού 20%, η διάταξη αυτή εγκυμονεί κινδύνους για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Στο άρθρο 4 ορίζεται ότι η μηνιαία εισφορά των παλιών ασφαλισμένων (μέχρι 31 /12/'92) θα είναι 5% επί των τακτικών αποδοχών τους. Επίσης προβλέπεται εργοδοτική εισφορά που θα καταβάλλει το δημόσιο. Αυτή θα ξεκινήσει απ' τον Γενάρη του 2000 σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, το 2001 θα αυξηθεί σε 2% και το 2002 σε 3%. Αντίστοιχα, θα μειώνεται η εισφορά των υπαλλήλων που θα φτάσει επίσης στο 3%. Με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά ενιαιοποιείται το καθεστώς των παλιών ασφαλισμένων με τους νεοασφαλισμένους μετά την 1η Γενάρη του '93, για τους οποίους ήδη ισχύει εργοδοτική εισφορά.

Ποια Ταμεία καταργούνται

Με το προσχέδιο καταργούνται τα Ταμεία Αρωγής υπουργείων: Βιομηχανίας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Εμπορίου, Οικονομικών, Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ, Προεδρίας, Εξωτερικών, Κοινωνικών Υπηρεσιών, Συγκοινωνιών και Τελωνειακών Υπαλλήλων και της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Στο νέο Ταμείο υπάγονται επίσης: Οι διοριζόμενοι μετά τη δημοσίευση του νόμου τακτικοί υπάλληλοι στα υπουργεία Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι νεοδιοριζόμενοι μετά την 1η Γενάρη '93 στα υπουργεία που δεν έχουν άλλη επικουρική ασφάλιση εκτός απ' το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Το τακτικό προσωπικό των νεοϊδρυόμενων ΝΠΔΔ και το τακτικό προσωπικό των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των ΝΠΔΔ που ιδρύουν αυτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανθρακες» η διάταξη για τους αγρότες (2013-11-01 00:00:00.0)
Χαράτσι 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (2003-10-14 00:00:00.0)
Ετσι έγινε η αρχή (1999-06-06 00:00:00.0)
Κακή αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους (1998-07-07 00:00:00.0)
(Ξανα)καταργείται ...το Ταμείο "εργατοπατέρων" (1997-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ