Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαμένοι από χέρι οι βαμβακοπαραγωγοί

Η κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών στο βαμβάκι θα οδηγήσει στη δραστική μείωση της τελικής τιμής που θα εισπράξουν

Κατακόρυφη πτώση ακολουθούν οι διεθνείς τιμές στο βαμβάκι και αυτό σε συνδυασμό με τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της τελικής τιμής που θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί για τη φετινή σοδειά.

Οι διεθνείς τιμές στο βαμβάκι έπεσαν αυτήν την περίοδο στα 22,523 ECU/100 κιλά, από 33,073 ECU/100 κιλά που ήταν στο διάστημα 1/9 με 11/9/1998. Πέρσι η μέση σταθμική τιμή ήταν 35,851 ECU/100 κιλά, ενώ όπως δείχνουν φέτος τα πράγματα οι διεθνείς τιμές από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να ανέβουν θεαματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσά από το χρηματικό πλαφόν των 770 εκατ. ECU που ορίστηκε από την ΕΕ για την επιδότηση στο βαμβάκι, ώστε να συμπληρωθεί η ελάχιστη τιμή που είναι 341 δραχμές το κιλό. Με βάση την κατάσταση αυτή, όλα δείχνουν ότι θα χρησιμοποιηθεί φέτος το "μικρό" κοινοτικό πλαφόν για το βαμβάκι, δηλαδή 1.031.000 τόνοι (782.000 τόνοι Ελλάδα και 249.000 Ισπανία) αντί του πλαφόν του 1.120.000 τόνων (850.000 τόνοι Ελλάδα και 270.000 τόνοι Ισπανία), αφού για να χρησιμοποιηθεί το δεύτερο πλαφόν πρέπει οι διεθνείς τιμές να ξεπεράσουν τα 30,2 ECU/100 κιλά, πράγμα που φαίνεται αδύνατο με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Η χρησιμοποίηση του πρώτου πλαφόν των 1.031.000 τόνων θα σημάνει εκτός των άλλων ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τους βαμβακοπαραγωγούς, αφού η φετινή παραγωγή βαμβακιού στη χώρα μας είναι πολύ καλή και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη είναι και η παραγωγή στην Ισπανία. Επίσης δε φαίνεται να περισσεύουν χρήματα από τα 770 εκατ. ECU, όπως για παράδειγμα έγινε πέρσι, που παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε το πρώτο πλαφόν, στο αρχικό ποσό της επιδότησης που ορίστηκε στα 702 εκατ ECU προστέθηκαν και τα υπόλοιπα 68 εκατ. ECU που περίσσεψαν, με αποτέλεσμα να μετριαστεί κάπως το πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Φέτος όμως δε φαίνεται να γίνεται το ίδιο και η εξόφληση των βαμβακοπαραγωγών θα είναι από μηδαμινή έως ελάχιστη.

Μπρος σε όλα αυτά η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο στήριξης των βαμβακοπαραγωγών και παρακολουθούν απλώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας, που επέβαλαν την πτώση των διεθνών τιμών στο βαμβάκι, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Από αυτό το "παιχνίδι" όμως χαμένοι βγαίνουν οι βαμβακοπαραγωγοί και το ερώτημα που τίθεται προς την κυβέρνηση και τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος, είναι, αν θα επιμείνουν να διατυμπανίζουν, όπως έκαναν σκοπίμως πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν για τη φετινή παραγωγή, μεγαλύτερη τελική τιμή σε σχέση με την περσινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ