Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εβδομάδα αφιερωμένη στο μητρικό θηλασμό

Στον μητρικό θηλασμό είναι αφιερωμένη η πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη, ενώ στόχος του φετινού εορτασμού είναι να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού ως μια από τις καλύτερες οικονομικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας για κάθε κράτος.

Παράλληλα, ιδιαίτερα επιτακτική θεωρείται η ανάγκη να εφαρμοστεί πιστά ο Διεθνής Κώδικας για την Εμπορία Υποκατάστατων Γάλακτος και οι σχετικές αποφάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μετά το 1995. Η Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση υπέρ του Θηλασμού επιμένει - με αφορμή το φετινό εορτασμό - στην προστασία, των γυναικών που θηλάζουν, από τις μεθόδους διαφήμισης και προώθησης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. "Πρέπει να προστατευτεί το δικαίωμα των γυναικών στο θηλασμό των βρεφών τους και το δικαίωμα των βρεφών στη διατροφή με μητρικό γάλα", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Απ' την άλλη πλευρά η "Γιούνισεφ" αναφέρεται περισσότερο στα οικονομικά οφέλη του θηλασμού, υπογραμμίζοντας πως η χρήση εισαγόμενων υποκατάστατων βρεφικού γάλακτος απαιτεί εξαγωγή συναλλάγματος και πλήττει την οικονομία μιας χώρας. Για παράδειγμα αναφέρει το Πακιστάν, στο οποίο εισήχθη τεχνητή τροφή για βρέφη ύψους 4.000.000 δολαρίων την περίοδο 1982-83, 8.500.000 δολαρίων για τη διετία 1987-88 και 13.500.000 δολαρίων από τον Ιούλη του 1995 έως τον Απρίλη του 1996. Η "Γιούνισεφ" επισημαίνει ακόμα πως τα μωρά που τρέφονται με τεχνητή τροφή αρρωσταίνουν συχνότερα και για περισσότερο καιρό από αυτά που θηλάζουν. "Στις ΗΠΑ τα προγράμματα υποστήριξης του θηλασμού μείωσαν τη σχετική απουσία των μητέρων απ' τις εργασίες τους κατά 27% και τα σχετικά ιατρικά κόστη κατά 36%", καταλήγει η διεθνής οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ