Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Προσφυγή συμβούλων για τη "βουτιά" στην επετηρίδα

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των δικαστικών λειτουργών για τη "βουτιά" που έγινε στην επετηρίδα από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνη, κατά την προαγωγή των αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Αρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι αντιδράσεις των δικαστών πήραν τον πλέον επίσημο χαρακτήρα, μετά τη χτεσινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δύο συμβούλων της Επικρατείας, οι οποίοι στρέφονται κατά της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο έγιναν οι προαγωγές στο ΣτΕ.

Οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας Σοφ. Χαραλαμπίδης και Γεωργ. Παναγιωτόπουλος στην προσφυγή τους κάνουν λόγο για "πελατειακό σύστημα", το οποίο δεν έχει θέση στον ανεξάρτητο χώρο της Δικαιοσύνης. Ετσι, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είναι αναγκασμένο να ασχοληθεί με το "καυτό" θέμα των σχέσεων κυβέρνησης και Δικαιοσύνης και γενικότερα τον τρόπο επιλογής των ανώτατων δικαστών.

Οι προσφεύγοντες σύμβουλοι Επικρατείας αμφισβητούν ανοιχτά το σχετικό Διάταγμα για τις προαγωγές των αντιπροέδρων και ισχυρίζονται ότι είναι αντίθετο με το άρθρο 90 του Συντάγματος και επομένως είναι παράνομο.

Οι Σ. Χαραλαμπίδης και Γ. Παναγιωτόπουλος, στην προσφυγή τους, σημειώνουν ότι:

  • Από το Υπουργικό Συμβούλιο δε συνεξετιμήθη ποιοι από τους προς προαγωγή συμβούλους "είχαν μη εξάρτηση από τα κόμματα".
  • Η εκτελεστική εξουσία προβαίνει σε αυθαίρετες προαγωγές με "βάναυση περιφρόνηση" των δεσμεύσεων 26 και 87 του Συντάγματος και δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανένα λογικό τρόπο πώς προκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο 15ος στην επετηρίδα δικαστικός λειτουργός, υπονοώντας τον Φ. Στεργιόπουλο.
  • Οι προαγωγές του περασμένου Ιούνη, κατά τους προσφεύγοντες, είχαν ως αποτέλεσμα αφ' ενός να τρωθεί η διάκριση των λειτουργιών και η δικαστική ανεξαρτησία και αφ' ετέρου να προκληθεί αδιέξοδο στη λειτουργία των θεσμών.
  • Τέλος, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι κατά τη διαδικασία των προαγωγών υπήρξε και προϊόν πλάνης, αφού, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου στον Τύπο, παρελείφθησαν οκτώ δικαστικοί λειτουργοί, ενώ, όπως, ισχυρίζονται οι ίδιοι, στην πραγματικότητα παρελείφθησαν 13 δικαστές.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τις προαγωγές ασχολήθηκε και η διοικητική ολομέλεια του ΣτΕ στις 9 του Οκτώβρη, όπου τότε οι προαγωγές είχαν κριθεί νόμιμες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ