Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σε κατάρρευση οδηγείται ο τομέας γαλακτοκομικών προϊόντων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδη, στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με πρόσχημα την ελεύθερη αγορά, την παγκοσμιοποίηση και την ανταγωνιστικότητα προωθούνται προτάσεις και μέτρα που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση τον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα τους παραγωγούς των νοτίων περιοχών της Κοινότητας,τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ΕΚ σχετικά με την Ατζέντα 2000: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι πολλές, διαφορετικές και αντιφατικές γνώμες και προτάσεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης μαρτυρούν ότι η μεταρρυθμιστική πρόταση της Κομισιόν δεν αντιμετωπίζει με επάρκεια και αντικειμενικότητα "το ακανθώδες", όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, πρόβλημα του γαλακτοκομικού τομέα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "η πρόταση αυτή πολύ απέχει από το να εξομαλύνει και προς όφελος των παραγωγών αλλά και προς όφελος των καταναλωτών, παρέχοντάς τους δυνατότητες σε προσιτές τιμές για τα πολύτιμα αυτά προϊόντα".

Αναφερόμενος στην έκθεση του εισηγητή της Γεωργικής Επιτροπής, ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι "και αυτή κινείται στη λογική - ταμπού της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης αγοράς που έχει καταλήξει να μπαίνει πάνω από την επιβίωση και την ποιότητα ζωής παραγωγών και καταναλωτών. Η εμμονή στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά οδηγεί στη συνεχή πτώση των εσωτερικών τιμών γάλακτος με αποτέλεσμα τα τελευταία 5 χρόνια να γίνονται συνεχείς περικοπές και μείωση του εισοδήματος των γαλακτοπαραγωγών τουλάχιστον της τάξης του 10%".

"Επιπλέον, συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, καμία αναφορά δε γίνεται στην έκθεση, για τη Διεύρυνση και τις επόμενες διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ, λες και τα γεγονότα αυτά δε θα έχουν καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση της κατάστασης του τομέα, λες και ο γαλακτοκομικός τομέας δε θα επηρεάσει και δε θα επηρεαστεί από τα αποτελέσματά τους".

Διευκρινίζοντας ότι η επόμενη παρατήρησή του δεν πηγάζει από κανένα εθνικό εγωισμό και ότι πολύς λόγος έγινε για τις ποσοστώσεις γάλακτος και τις άδικες ρυθμίσεις στο θέμα αυτό, ο Β. Εφραιμίδης έφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ελλάδας όπου "η μικρή αγορά της χώρας μας λειτούργησε τα τελευταία χρόνια σαν μια καλή αγορά για τα πλεονασματικά ζωοκομικά προϊόντα της ΕΕ και κύρια των βορείων χωρών. Η ποσόστωση παραγωγής που έχει ορισθεί για τη χώρα μας - 636.000 τόνοι περίπου - όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς της, οι οποίες ξεπερνούν τους 1.100.000 τόνους, αλλά και η υπέρβασή της κοστίζει πρόστιμα συνυπευθυνότητας δισεκατομμυρίων δρχ. στους κτηνοτρόφους".

"Την ίδια στιγμή, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, γνωστές, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες έχουν θησαυρίσει αποκομίζοντας τεράστια κέρδη σε βάρος των κτηνοτρόφων - που υποχρεώνονται να παραδώσουν το γάλα τους σε όλο και χαμηλότερες τιμές - και αυξάνοντας από την άλλη τις τιμές κατανάλωσης του προϊόντος. Με την πρόταση αυτή καταδικάζεται σε μαρασμό η κτηνοτροφία της χώρας μας, εμποδίζεται η επιβεβλημένη αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και υποχρεώνει - καταδικάζει τον ελληνικό λαό να καταναλώνει αποστειρωμένα εισαγόμενα προϊόντα, αφού φρέσκο γάλα δεν προλαβαίνει να φθάσει στη χώρα μας λόγω απόστασης από τις χώρες της ΕΕ. Και όλα αυτά, παρόλο που η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αυξήσει την παραγωγή της και να καλύψει τις ανάγκες της σε φρέσκο γάλα".

"Η προτεινόμενη αύξηση της ποσότητας κατά 1% που θα κατανέμεται οριζόντια, το μόνο αποτέλεσμα που έχει, είναι να διαιωνίζει την άδικη κατανομή των ποσοστώσεων, προς όφελος και πάλι των μεγάλων χωρών του Βορρά (όσοι τώρα έχουν μεγάλη ποσόστωση παίρνουν μεγάλη αύξηση ενώ όσοι έχουν μικρή, μικρότερη). Για παράδειγμα, επεσήμανε ο Β. Εφραιμίδης, η Ολλανδία με τον ίδιο περίπου πληθυσμό και τις ίδιες περίπου ανάγκες έχει υπερδεκαπενταπλάσια ποσόστωση από την Ελλάδα. Δεν είναι αυτό ένα πασιφανές, σατανικό παράδειγμα αδικίας και ανισότιμης κατανομής των ποσοστώσεων;".

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την Επιτροπή Γεωργίας "να καταδικάσει την πρόταση της Κομισιόν και να προωθήσει προτάσεις στήριξης και ενίσχυσης της γαλακτοπαραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη κλιματολογικές και εδαφολογικές ιδιαιτερότητες και κύρια προωθώντας μια δίκαιη ανακατανομή των ποσοστώσεων, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, ανάγκες κατανάλωσης και δυνατότητες παραγωγής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ