Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μικρές μειώσεις επιτοκίων χορηγήσεων

Σε μικρές μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων (από 1 έως 2,5 μονάδες) προχωρούν από τη Δευτέρα 2η Νοέμβρη δύο ιδιωτικές τράπεζες, η Πίστεως και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η κίνηση αυτή, η οποία προφανώς εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς της κάθε τράπεζας ξεχωριστά να κερδίσει νέο έδαφος στην τραπεζική αγορά, βοηθάει από την άλλη πλευρά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιτύχει το στόχο για γενικότερη πρώτη των επιτοκίων, η οποία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να επιδράσει στη μείωση του πληθωρισμού. Και δε θα είναι καθόλου παράξενο, αν η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί άλλες αντιπαροχές προς τους τραπεζίτες, προκειμένου αυτοί να κάνουν το βήμα "καλής θέλησης" που ανακοίνωσαν χτες. Παράλληλα, η κίνηση αυτή (της μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων) αναδεικνύει τα τεράστια περιθώρια κέρδους του τραπεζικού κεφαλαίου, το οποίο από τις πολυποίκιλες τραπεζικές - χρηματιστηριακές δραστηριότητες, ειδικά την περίοδο της εφαρμογής των "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων λιτότητας έχουν συσσωρεύσει μυθικά - για τα ελληνικά δεδομένα - κέρδη.

Οι αντιδράσεις πάντως από την κίνηση αυτή των δύο τραπεζών, στο χώρο του οικονομικού επιτελείου, δεν ήταν μονοσήμαντες. Η Τράπεζα της Ελλάδας έσπευσε χτες, μέσω παραγόντων της, να εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι και αυτή η μικρή μείωση του κόστους του χρήματος μπορεί να αναθερμάνει τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω της αύξησης της ζήτησης τραπεζικών δανείων και κατ' επέκταση της κατανάλωσης... Το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα περιμένει πρώτα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 3% τους επόμενους έξι μήνες, ώστε να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τα υψηλότατα επιτόκια παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά (12,75% σήμερα), τα οποία αποτελούν πόλο έλξης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Τα νέα επιτόκια χορηγήσεων της Τράπεζας Πίστεως που θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 2/11 είναι τα ακόλουθα:

  • Για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων από 16,25% σε 15,25%.
  • Για κεφάλαιο κίνησης βιοτεχνίας (με σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια) από 12,5% σε 10%.
  • Για δάνεια κατοικίας (με σταθερό επιτόκιο για 5 έτη) από 11% σε 9%.
  • Για δάνεια κατοικίας (με κυμαινόμενο επιτόκιο) από 16,75% σε 15,75%.
  • Για προσωπικά δάνεια (καταναλωτική πίστη) από 20% σε 19%.

Με ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς κάνει γνωστό ότι από τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, τα επιτόκια χορηγήσεων μειώνονται κατά 1 μονάδα και των στεγαστικών δανείων κατά 2 μονάδες. Ετσι, τα σταθερού επιτοκίου στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται με επιτόκιο 8,75%, ενώ στα στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο καθώς και στις βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 14%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα επιτόκια επιβαρύνονται με την εισφορά του Ν.128/75 καθώς και με τον Ειδικό Φόρο Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ) επί του επιτοκίου και της εισφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ