Κυριακή 1 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ασυναγώνιστη" η Ζώνη του Περάματος

Σε έντυπο του υπουργείου Βιομηχανίας αναγνωρίζονται τα τεράστια πλεονεκτήματα ενός οικονομικού πνεύμονα, τον οποίο όμως η κυβέρνηση καταστρέφει!

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ομολογεί πως διαπράττει έγκλημα με τη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που προωθεί. Σε έντυπο του υπουργείου Βιομηχανίας γίνεται μια καταγραφή των δυνατοτήτων της Ζώνης και καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

"Η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία Περάματος υπερέχει έναντι των άλλων ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων της χώρας, αλλά και διεθνώς, στα εξής σημεία:- Η γεωγραφική της θέση ευνοεί τον τομέα των επισκευών και της συντήρησης. Η Ζώνη Περάματος βρίσκεται, κυριολεκτικά, μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Ετσι τα πλοία που ελλιμενίζονται στο πρώτο λιμάνι της Ελλάδας μπορούν να εκτελέσουν τις επισκευές σχεδόν άμεσα.

- Το σχετικά χαμηλό κόστος των εργασιών την τοποθετεί σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τις κυριότερες ευρωπαϊκές μονάδες ΝΕΒ, αλλά και με τα μεγάλα ελληνικά ναυπηγεία.

- Την τεράστια δυνητική αγορά που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία. Σε αυτό το σημείο σημαντική είναι η συνεισφορά του ναυπηγικού κλάδου στη διαφαινόμενη ανάγκη για ανάπτυξη - αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού στόλου, με δεδομένη την άρση του προνομίου της ακτοπλοϊας (καμποτάζ).

- Στις επισκευές χρειάζεται συχνότατα άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων, για τα οποία δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη λύση. Ετσι, η ύπαρξη πολλών εκατοντάδων μικρομονάδων στελεχωμένων από εμπειρότατους εργατοτεχνίτες σε ελάχιστη απόσταση από τις βασικές μονάδες της ελληνικής ΝΕΒ, αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Στην πράξη αυτό μπορεί να σημαίνει επισκευή ή χειροποίητη κατασκευή εξαρτήματος μηχανής πλοίου μέσα σε λίγες ώρες, όταν η αντίστοιχη παραγγελία, παραλαβή και τοποθέτηση ενός νέου εξαρτήματος θα απαιτούσε διάστημα πολλών ημερών, με σημαντική επιβάρυνση του "κόστους παραμονής".

- Σε συνδυασμό με το παραπάνω σημείο, το τεράστιο φάσμα ειδικοτήτων που υπάρχει στην περιοχή καθιστά εφικτή την εκτέλεση οποιασδήποτε επισκευής οποιουδήποτε μεγέθους. Λέγεται μάλιστα ότι η ποικιλία εργασιών που εκτελούνται στη ΝΕΖ Περάματος δε συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο στην ανάλογη επισκευαστική ζώνη της Σιγκαπούρης.

- Οι μονάδες της ΝΕΒ Περάματος παρουσιάζουν τεράστια ευελιξία, τόσο στην ποιότητα και το κόστος, όσο και στους χρόνους εκτέλεσης της επισκευής.

- Η ΝΕΒ Περάματος έχει επιτύχει εργασίες με τόσο υψηλή αναλογία ποιότητας - κόστους που την καθιστά σχεδόν ασυναγώνιστη"!

Υπογραμμίζεται μάλιστα: "Το Πέραμα διαθέτει τη δυνατότητα κατασκευής μεγάλων πλοίων. Η υπεροχή συνίσταται στη χαμηλή τιμή, στην υψηλή ποιότητα και στη γρήγορη παράδοση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δε δόθηκε στην περιοχή η ευκαιρία να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές της. Εξαίρεση αποτελούν δύο σημαντικά επιτεύγματα που αποδεικνύουν τις αρετές του παραγόμενου προϊόντος: Πρόκειται για την κατασκευή τεσσάρων Bulk Carriers (σ.σ. τύπος πλοίων) μεγέθους 5.500 DWT σε σειρά παραγωγής, καθώς και την κατασκευή φορτηγού χωρητικότητας 10.000 DWT".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρά στην παράδοση όλου του λιμανιού στα μονοπώλια (2010-12-21 00:00:00.0)
Ασύλληπτος πλούτος στα χέρια των λίγων (2005-12-04 00:00:00.0)
Να απομακρυνθούν τα παροπλισμένα (2001-02-15 00:00:00.0)
Να γίνει αγώνας η οδύνη (2000-10-17 00:00:00.0)
Στόχος της κυβέρνησης, η συρρίκνωση και η διάλυση (1999-06-20 00:00:00.0)
Πάλι "αναρμόδιος"... (1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ