Κυριακή 1 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Επικίνδυνα "παιγνίδια" στα Βαλκάνια

Η Σερβία βρίσκεται υπό καθεστώς μονίμου απειλής επέμβασης του ΝΑΤΟ εάν δε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του. Οι κατσαπλιάδες του λεγόμενου Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζουν το... απελευθερωτικό τους έργο του εμπορίου όπλων, της πορνείας και των ναρκωτικών. Τους ευλογούν οι κατά τα άλλα πολιτισμένες δυνάμεις των ΗΠΑ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Το τουρκικό πολιτικο- στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας συνεχίζει να παίζει το παιγνίδι του κακού έναντι της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας για λογαριασμό των ΗΠΑ. Το ίδιο παιγνίδι δείχνει να παίζει κατά ευκαιρία κι έναντι της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ανατολίτες δείχνουν να γνωρίζουν καλά τι σημαίνει μπαξίσι για τους Δυτικοευρωπαίους τσιφούτηδες. Το χοντρό παιγνίδι φαίνεται να παίζεται με το μελλοντικό γεωγραφικό πέρασμα των αγωγών πετρελαίου του Εύξεινου Πόντου.

***

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, φρόντισε να επαινέσει την Ελλάδα, σε ομιλία του στην Αμερική, ως την καταλληλότερη χώρα να ηγηθεί στα ευρύτερα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή οι ισχυροί της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης καθορίζουν τα φιλελληνικά τους αισθήματα ανάλογα με το πόσο η Ελλάδα θα αποδειχτεί ο αποκλειστικά δικός της ρουφιάνος στην περιοχή. Η έντονη δραστηριότητα των ΗΠΑ για την ηρεμία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών είναι στοιχείο της ίδιας στρατηγικής του ελέγχου των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής με αυτά της Κασπίας. ΗΠΑ κι Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζουν ότι για να μπορέσουν να φιλονικήσουν υπογείως και χωρίς ανεξέλεγκτους κινδύνους πρέπει να επιβάλουν την ηρεμία της σιωπής στην περιοχή. Εδώ θα ενταχθεί και το πιθανό φινάλε της Κύπρου. Σε αυτό το μωσαϊκό προβλημάτων, συμφερόντων κι επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέγα προκύπτει το ερωτηματικό για την πορεία της άνευ συνόρων Ελλάδας. Με επίκεντρο την Αθήνα, η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε απόπατο των εξαθλιωμένων μαζών της ευρύτερης περιοχής. Η ανεξέλεγκτη έκρηξη της πορνείας και των ναρκωτικών έφερε στην επιφάνεια τη σήψη και τη διαφθορά σε τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο πανταχόθεν βαλλόμενος ελληνικός λαός παρακολουθεί έκπληκτος την πορεία ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Κι όμως!

***

Το φαινόμενο των σκληρών ανταγωνισμών στα ευρύτερα Βαλκάνια θα μπορούσε, σε διαφορετικές συνθήκες, να οδηγήσει στην ισομερή ανάπτυξη των χωρών με παράλληλη κοινωνική συνοχή και συνεργασία των λαών. Αυτό όμως προϋποθέτει την κοινή αντιμετώπιση εξωτερικών επεμβάσεων ισχυρών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα η αυτόνομη συνεργασία των βαλκανικών κρατών για την κοινή τους ανάπτυξη και άλλο η εξάρτησή τους από κάθε ισχυρή ξένη δύναμη. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργούν σύμφωνα με τα κελεύσματα των ισχυρών, στα οποία προσπαθούν να προσαρμόσουν σαν ουρά και τα δικά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μια χώρα εποφθαλμιά την άλλη σε μια προσπάθεια πρωτοκαθεδρίας μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανταγωνισμού πρωτοκαθεδρίας είναι μέσα σε όλα τα άλλα κι ο ανταγωνισμός Ελλάδας - Τουρκίας. Η προσκόλληση σε εκάστοτε ξένες ισχυρές δυνάμεις αποκλείει την καθολική συνανάπτυξη των βαλκανικών χωρών. Η διατήρηση των επιμέρους διαφορών τους είναι το έδαφος για την υποδαύλιση ψυχρών και θερμών καταστάσεων από τις ισχυρές δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γεγονός αυτό απλώνεται στο εσωτερικό των χωρών υποδαυλίζοντας εχθρότητες και πάθη παλαιοτέρων χρόνων. Ετσι αναπτύσσεται και διατηρείται το εθνικιστικό πνεύμα κι ο ρατσισμός ως προϋπόθεση κάθε ψυχρής και θερμής έκρηξης. Μια επιπλέον προϋπόθεση για την επιβολή των ισχυρών δυνάμεων είναι ο εκφυλισμός των πολιτιστικών παραδόσεων των λαών. Τα έθνη μεταβάλλονται σε ρευστή μάζα στη διάθεση της ανεξέλεγκτης υπερεθνικής λέσχης των ισχυρών. Αυτό είναι το χειρότερο. Ενας πόλεμος υποδαυλίζει το εθνικιστικό πάθος. Η εσωτερική εθνική διάβρωση καταστρέφει τη λαϊκή συνοχή κι αποκλείει τη δημιουργία διεθνιστικής αλληλεγγύης. Αντί της διά των εθνών σύμπραξης της παγκόσμιας κοινωνίας, δημιουργείται η επιβολή μιας ολιγάριθμης υπερεθνικής δύναμης πάνω στον πλανήτη. Η εξαθλίωση βαλκανικών λαών, ο εξανδραποδισμός τους, η αναζήτηση ενός ψεύτικου παραδείσου, η πορνεία, τα ναρκωτικά και άλλα χειρότερα είναι αποτέλεσμα αυτής της πορείας.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ