Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Εφυγαν και πάλι με άδεια χέρια

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Μέχρι 30% περισσότερο φόρο θα πληρώσουν το 1999 οι μικρομεσαίοι λόγω αντικειμενικών κριτηρίων

Με άδεια χέρια έφυγαν οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), από τη συνάντηση που είχαν χτες το μεσημέρι με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματα του κλάδου, ο οποίος συνεχίζει να μαστίζεται από την κρίση.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Κανελλόπουλος,μετά το τέλος της συνάντησης, όλα τα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη του υπουργού (φορολογικά, χρηματοδοτικές - τραπεζικές ενισχύσεις, συγχωνεύσεις) ουσιαστικά απορρίφθηκαν και για το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε ήταν η επανάληψη της γνωστής κυβερνητικής θέσης ότι... τα αντικειμενικά κριτήρια θα καταργηθούν το 2000. Σύμφωνα όμως με δικές μας πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα διατηρεί αρκετά στοιχεία του υφιστάμενου σήμερα "αντικειμενικού συστήματος" και σε καμία περίπτωση δεν υιοθετείται η θέση των επαγγελματοβιοτεχνών, η φορολόγηση να γίνεται με βάση τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων.

Με το υπόμνημα που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ θέτει τα ακόλουθα αιτήματα:

  • Αμεση κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και του συντελεστή φορολογίας 35% επί των καθαρών κερδών. Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας, μόνο από τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για τη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 1999, η φορολογική επιβάρυνση θα είναι αυξημένη κατά 20%-30% σε σχέση με φέτος.
  • Την άρση του αποκλεισμού των μικρών επιχειρήσεων από τα αναπτυξιακά κίνητρα για επενδύσεις κάτω των 45 εκατ. δραχμών. Ζητούν επίσης αύξηση του μεριδίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, γνωστού και ως πακέτου Σαντέρ.
  • Αμεση θέσπιση συστήματος χρηματοδοτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού η βιοτεχνική χρηματοδότηση με την 197/78 ΑΝΕ σταδιακά σβήνει, με αποτέλεσμα οι βιοτέχνες να στρέφονται στον τραπεζικό δανεισμό με τοκογλυφικά επιτόκια από 15% έως 20%. Στο υπόμνημα καταγγέλλεται επίσης ότι πολλές τράπεζες εφαρμόζουν ακόμη τη ληστρική επιβολή πανωτοκίων.
  • Αμεση μείωση στο 50% των φορολογικών επιβαρύνσεων σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων και διαδοχής επιχειρήσεων και λήψη μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ