Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
TVX GOLD
Εξελίξεις με έντονα ερωτήματα

Ανακατατάξεις στη διοίκηση των Καναδών εταίρων της κυβέρνησης

Ραγδαίες εξελίξεις, με απρόβλεπτες συνέπειες, φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί στην καναδική πολυεθνική TVX GOLD και ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, αμέσως μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η εταιρία ανήγγειλε την παραίτηση του προέδρου της Ντέιβιντ Μάρεϊ, την οποία και απέδωσε "στην αποτυχία του στην πραγματοποίηση της μεταλλουργίας Χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς και στη διευκόλυνση εισόδου στην εταιρία κάποιου "τρίτου μέρους", που θα βοηθήσει οικονομικά στη δυσβάστακτη για την TVX επένδυση".

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη για την καναδέζικη εταιρία, σε συνδυασμό με τον προηγούμενο κλυδωνισμό και πτώση της μετοχής της, που πυροδότησε η απόφαση των δικαστηρίων του Τορόντο περί συμμετοχής της ΑΛΦΑ ΓΚΡΟΥΠ στο 24% των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σκουραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την εταιρία, ενώ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι εξελίξεις συνδέονται άμεσα με το μέλλον των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Εγκυροι αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην TVX GOLD βλέπουν την παραίτηση του προέδρου Ντέιβιντ Μάρεϊ ως κακό σημάδι για το μέλλον της εταιρίας και τα περιθώρια που της δίνουν, σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, είναι από πτώχευση έως και εξ ολοκλήρου πώληση σε αμερικάνικο πολυεθνικό κολοσσό χρυσού. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θεσμικοί επενδυτές της εταιρίας έχουν ήδη εγκαταλείψει ...το πλοίο που βουλιάζει, ξεπουλώντας μεγάλα πακέτα μετοχών, καθώς η τιμή της TVX έχει πέσει κάτω από τα δύο δολάρια.

Ανεξάρτητα, όμως, από το μέλλον της καναδέζικης πολυεθνικής, οι τελευταίες εξέλιξης γύρω από αυτήν, που ξεκίνησαν από τη δικαστική διεκδίκηση της ΑΛΦΑ ΓΚΡΟΥΠ του 24% των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών μεταλλείων και τη δικαίωσή της από τα δικαστήρια, και έφτασαν μέχρι την παραίτηση του προέδρου της εταιρίας, ο οποίος υπήρξε το ίδιο διάστημα και μέλος του ΔΣ της θυγατρικής στην Ελλάδα που ελέγχει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ανέδειξε μια σειρά από στοιχεία που σχετίζονται τόσο με το ρόλο της ίδιας της εταιρίας, όσο και κυρίως με το πώς η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την ανάπτυξητης χώρας. Κατά την ακροαματική διαδικασία της διένεξης ΑΛΦΑ ΓΚΡΟΥΠ και TVX στον Καναδά η τελευταία παραδέχτηκε ότι η ΑΛΦΑ ΓΚΡΟΥΠ ήταν ο μεσολαβητής της με την ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που αποκρύφτηκε από την ελληνική Βουλή, η οποία κύρωσε τη σύμβαση για την πώληση των Μεταλλείων και από τον ελληνικό λαό, που γνώριζε μόνο το ρόλο της καναδέζικης εταιρίας. Αποκαλύφτηκε, επίσης, το σκάνδαλο του χαμηλού τιμήματος της αγοραπωλησίας, καθώς με βάση τους πολύπλοκους υπολογισμούς για την εξαγορά του 24% της περιουσίας των ελληνικών Μεταλλείων, η πραγματική αξία των ορυχείων της Χαλκιδικής προκύπτει ότι είναι 1 τρισ. δρχ. και με τη δυνατότητα ανάπτυξής τους 3 τρισεκατομμύρια.

Χρ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ