Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Ναι σε απεργία, όχι στη σύγκρουση

Η πλειοψηφία υπέταξε για μια ακόμα φορά διεκδικήσεις και πρόγραμμα δράσης στο στόχο της ΟΝΕ. Η ΔΑΣ κάλεσε σε μέτωπο πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική, κόντρα στην ΟΝΕ

Την άρνηση της ΓΣΕΕ να συγκρουστεί με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική και το "όραμα" της ΟΝΕ,σηματοδότησε και η χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησής της, η οποία κατέληξε από τη μια πλευρά στην κήρυξη 24ωρης πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας,κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, από την άλλη όμως περιόρισε το διεκδικητικό πλαίσιο στο φορολογικό, αρνήθηκε να αντιδράσει στην αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και επέλεξε... διάλογο για το ασφαλιστικό.

Ξεχωριστή θέση στη συνεδρίαση έλαβε η "προοπτική" της ΟΝΕ, η οποία μόνο από τη ΔΑΣ καταδικάστηκε, ενώ οι άλλες παρατάξεις - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" - την αποδέχτηκαν και αναζήτησαν... ελαφρυντικά, με επιμέρους διαφοροποιήσεις για το πόσο "κοινωνικό πρόσωπο" πρέπει να έχει. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ταυτίστηκαν στην ψηφοφορία, ενώ τις δικές τους προτάσεις ψήφισαν ΔΑΣ και "Αυτόνομη Παρέμβαση". Ανάμεσα στα άλλα, αποφασίστηκε ένας κύκλος επαφών της ΓΣΕΕ με αρμόδιους υπουργούς, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και κοινές δράσεις με την ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένες και πολύπλευρες ήταν οι προτάσεις της ΔΑΣ για τον προϋπολογισμό, το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, όπως τις παρουσίασε στην εισήγησή του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.Αποδεκτή έγινε η πρότασή του για συνεδρίαση της Ολομέλειας στη "Χαλυβουργική".Αυτό που τόνισε ο συνδικαλιστής ήταν ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να μπει επικεφαλής ενός αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, κόντρα στη λογική της ΟΝΕ. Διεύρυνε επίσης το πλαίσιο διεκδίκησης για τον προϋπολογισμό, θέτοντας τρεις βασικούς άξονες: Φορολογικό, εισοδηματικό, κοινωνικές δαπάνες.

Σχετικά με το ασφαλιστικό,τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων και συνταξιούχων και επισήμανε ότι οι τροποποιήσεις που έχει κάνει η ΓΣΕΕ στο ομόφωνο πόρισμα του 1992, για την κοινωνική ασφάλιση, έχουν αναιρέσει βασικά σημεία του.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος αναλώθηκε σε γενικότητες για τον προϋπολογισμό, στην ανάγκη αύξησης των κοινωνικών δαπανών και των κονδυλίων για την ανεργία. Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με το 2% της εισοδηματικής πολιτικής για το 1999 και ζήτησε - αναγορεύοντάς το σε κύριο - μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό. Ο περιορισμός αυτός έχει επαναληφθεί, χωρίς όμως έστω κι αυτό το αίτημα να διεκδικείται επί της ουσίας. Μάλιστα, ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι η πλειοψηφία έχει αναστείλει ακόμα και κινητοποιήσεις, λόγω ανεκπλήρωτων κυβερνητικών υποσχέσεων ότι θα εξεταστεί το αίτημα της αύξησης του αφορολόγητου ορίου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε επίσης "εθνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό. Προηγήθηκε, σαν "κερασάκι", το αίτημα για "35ωρο" και αύξηση των κονδυλίων για προγράμματα απασχόλησης. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν στη χώρα μας, από κοινού με τους φορείς των επιχειρήσεων αυτών.

Στο ίδιο "μήκος κύματος" κινήθηκε η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλη,με κάπως περισσότερες "αντιπολιτευτικές" αιχμές και την αναγκαία επισήμανση ότι κανείς δεν αμφισβητεί το στόχο της ΟΝΕ. Πρότεινε επίσης εκτός της απεργίας και 3ωρη στάση εργασίας.

Αφού επισήμανε ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να δώσει μια πολιτική απάντηση, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Α. Καλύβης σημείωσε ότι η "ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να είναι στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος" και ότι είναι άλλο η άρνηση της ΟΝΕ και άλλο της ενοποίησης. Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Απασχόληση, ανακάλυψε και... θετικά σημεία σε ορισμένες από τις κατευθύνσεις του, είπε ωστόσο ότι πρόκειται για τη μηχανιστική εφαρμογή ενός ξένου μοντέλου για την απασχόληση. Δήλωσε επίσης αντίθετος στην 24ωρη απεργία, με την έννοια ότι συνήθως ακολουθεί μια περίοδο αδράνειας, την οποία και δεν επικροτεί η παράταξή του. Επίσης, δε δέχτηκε την πρόταση της ΔΑΣ για επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ