Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
39Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Αφιερώματα και "ματιές" στον κόσμο

Το 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (13 - 22/11) θα περιλάβει 169,συνολικά, ταινίες, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μισέλ Δημόπουλος,τονίζοντας ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι από τις πλουσιότερες και πιο εντυπωσιακές. Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει 12 ταινίες, ενώ στο Ελληνικό θα προβληθούν οι παρακάτω19 ταινίες:

"Τα ρόδινα ακρογιάλια" του Ευθύμη Χατζή,"Από την άκρη της γης" του Κώστα Γιάνναρη,"Το χρήμα: μια μυθολογία του σκότους" του Βασ. Μαζωμένου,"Χαίρε γειτονιά" του Απ. Κρυωνά,"Το αίνιγμα" του Γιάννη Σολδάτου,"Μέδουσα" του Γ. Λαζόπουλου,"Ηπειρος" του Στρ. Στασινού,"Ούλοι εμείς εφέντη" του Λεωνίδα Βαρδαρού,"Μπλακ άουτ" του Μ. Καραμαγγιώλη,"Μια αιωνιότητα και μια μέρα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου,"Οι αριθμημένοι" τουΤάσου Ψαρρά,"Κόκκινος δράκος" του Μ. Μανουσάκη,"Νέκυια ΙΙ" τουΑλ. Φασόη,"Οι φωτογράφοι" του Νίκου Κούνδουρου,"Ας περιμένουν οι γυναίκες" του Στ. Τσιώλη,"Προμηθεύς εναντιοδρόμων" του Κ. Σφήκα,"Η γωνιά του παραδείσου" της Λέας Βουδούρη,"Μοναξιά μου, όλα" του Δημ. Παναγιωτάτου και "Ολα είναι δρόμος" του Π. Βούλγαρη.

Το πρόγραμμα των "Νέων Οριζόντων" περιέχει 36 ταινίες από όλο τον κόσμο, μερικές πολυβραβευμένες φέτος, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών.

Παράλληλα, θα γίνουν αφιερώματα σε σημαντικούς σκηνοθέτες: Κεν Λόουτζ, Ζαν - Ντανιέλ Πολέ, Ακίρα Κουροσάβα, Νίκο Κούνδουρο, Πίτερ Γκριναγουέι.Το αφιέρωμα "Ματιές στα Βαλκάνια" περιλαμβάνει 7 ταινίες μυθοπλασίας, από την πρόσφατη βαλκανική παραγωγή. Κορυφαίο γεγονός αυτού του προγράμματος είναι η προβολή της "Πυριτιδαποθήκης" του Σέρβου Γκ. Πασκαλίεβιτς, η οποία όπως οι περισσότερες από τις 7 ταινίες θίγει άμεσα πολιτικά ζητήματα. Στο τμήμα "Παράθυρο στην Ασία" θα προβληθούν συνολικά 7 ταινίες (Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Ινδία, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Ταϊβάν).

Ο προϋπολογισμός του φετινού Φεστιβάλ ανέρχεται στο 1 δισ., ποσό που καλύπτεται κατά 59% από κρατικές επιχορηγήσεις μέσω ΥΠΠΟ, κατά 16% από έσοδα του Φεστιβάλ και κατά 25% από συνδιοργανωτές και χορηγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ