Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμήθηκε η απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ

Μια από τις κορυφαίες φάσεις του Επους της Εθνικής Αντίστασης, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τίμησαν την Κυριακή εκατοντάδες βετεράνοι αγωνιστές, αλλά και νεότεροι συνεχιστές τους, στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου και τα 54 χρόνια από την απελευθέρωση της εργατομάνας πόλης.Στο Βελλίδιο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, το πρωί της Κυριακής, ζωντάνεψαν οι μνήμες και διαπιστώθηκε περίτρανα η επικαιρότητα των ιδανικών, για τα οποία θυσιάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, ανυπότακτοι, αγωνιστές του δίκιου και της ελευθερίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με απαγγελία ποιημάτων του Αγγελου Σικελιανού και του Κώστα Βάρναλη. Κεντρικός ομιλητής, ο δημοσιογράφος Παρίσης Αγγελίδης,καυτηρίασε τη συνειδητή αποσιώπηση του ρόλου του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, πριν 54 χρόνια, στις 30 Οκτώβρη, αλλά και την επίμονη άρνηση της επίσημης πολιτείας να καθιερώσει το γιορτασμό ως ορόσημο στη νεότερη ιστορία.

"Ασφάλεια και αγγλικές δυνάμεις έσπευδαν, για να μεταδώσει σε λίγο το Μπι Μπι Σι ότι τα αγγλικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη! Αλλά βρήκαν την πόλη μας με το λαό στους δρόμους να στεφανώνει τους ΕΛΑΣίτες και να αγαλλιά", ανέφερε, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια. Στη συνέχεια, περιέγραψε εικόνες, που, όπως είπε, έμειναν ανεξίτηλες για πάντα στη μνήμη: "Από τη μία η ανδρεία, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, το πάθος για την ελευθερία. Και, από την άλλη, η ανεντιμότητα, υπουλότητα και υστεροβουλία των λεγόμενων συμμάχων και η εθνοπροδοσία των ντόπιων συνεργών τους, που ήταν γνωστοί στο λαό σαν όργανα των χιτλερικών δημίων".

Μέσα από τη σύντομη ομιλία του, ο Π. Αγγελίδης απογύμνωσε τις πρόσφατες εκφάνσεις ανιστόρητου αντικομμουνισμού, στην προεκλογική περίοδο και κάλεσε τους πατριώτες - δημοκράτες, προκειμένου να βρουν την προέλευση αυτής της ανοίκειας συμπεριφοράς, να ανατρέξουν στον προπομπό του ελλαδικού φασισμού, το Ιδιώνυμο.

Περιέγραψε και έφερε προς σύγκριση το εθνικό, κοινωνικό, θεσμικό, πολιτικό, πολιτισμικό έργο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΠΕΕΑ, που, με τους λαογέννητους θεσμούς και τα πεπραγμένα τους, είχαν αλλάξει άρδην τον τρόπο ζωής στα 4/5 της χώρας μας, με το σήμερα, όπου κυριαρχεί η ηθική, οικονομική και πολιτική διαφθορά.

"Γεννιόταν μια κοινωνία με τους δεσμούς του αγώνα και της συλλογικής δουλιάς, της αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, με αισιοδοξία και σιγουριά για το μέλλον.

Οταν οι άνθρωποι του κόπου και του μόχθου, υπερβαίνοντας το φόβο και τις δυσκολίες, βίαζαν το χρόνο, για να συναντηθούν με το αίθριο, ειρηνικό και πολιτισμένο μέλλον.

Για συγκρίνετε, συναγωνιστές, εκείνη την πολιτεία, και την ατμόσφαιρα με τη σημερινή. Τα σπίτια, όχι μόνο κλειδομανταλώνονται, αλλά μετατρέπονται σε θωρακισμένα αμπριά. Με τη μαζική πια εμφάνιση των κακοποιών, αδίστακτων εγκληματιών, επιβλήθηκε ντε φάκτο σε πόλεις και χωριά δική τους ώρα κυκλοφορίας για τους πολίτες. Οι ληστείες, οι αλλεπάλληλες δολοφονίες, τα αναρίθμητα σκάνδαλα οικονομικής, ηθικής, πολιτικής μορφής, η διαδιδόμενη πορνεία, ο εκμαυλισμός, η παιδεραστία, η διαφθορά που μόλυνε πια ως το μεδούλι όλες τις πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Η αυθαιρεσία και αλαζονεία, η αναλγησία και αδιαφορία για τους εργαζόμενους, που με γεωμετρική πρόοδο μετατρέπονται σε άνεργους, η αντιλαϊκότερη, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, μεταρρύθμιση στο σύστημα Παιδείας, αποτελούν τα κυριότερα στοιχεία στη σύνθεση του κοινωνικού, οικονομικού, πολιτικού, πολιτισμικού πανοράματος της σήμερον ημέρας".

Ο αντιστασιακός δημοσιογράφος καυτηρίασε και τους ισχυρισμούς του προκαθήμενου της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, η οποία φέρεται να κρατούσε πάντα ψηλά τα λάβαρα του αγώνα του έθνους: "Είναι γνωστά τα ανομήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί τουρκοκρατίας, με την οποία συνεργαζόταν στενά, αλλά και η γλοιώδης στάση της Εκκλησίας απέναντι στις κλίκες των Βαυαρών του Οθωνα, των Γλύξμπουργκ, επί Μεταξά, επί Κατοχής, επί Δαμασκηνού, επί χούντας και επί καθεστηκυίας τάξεως του σήμερα, την οποία, ενώ καταράται, την υπηρετεί με τον πολιτικό του λόγο".

Τέλος, κάλεσε να προχωρήσουν όλοι μαζί, μπροστά, με αισιοδοξία, για να γίνουν τα ιδανικά και τα οράματα πράξη, μέσα από τον ανειρήνευτο αγώνα.

"Τα φύτρα της νέας Αντίστασης αναφάνηκαν στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στην Κατοχή, ο λαός μας είχε μάθει τι ήταν και τι ήθελε το ΕΑΜ, που με τόση διαύγεια παρουσίασε τότε το ΚΚΕ, με την πένα του μεγάλου διανοητή και παιδαγωγού Δ. Γληνού. Σήμερα, ο λαός ξέρει τι θέλει, αλλά τον εμποδίζουν να μάθει επακριβώς τι είναι και τι επιδιώκει η ΟΝΕ των πλουτοκρατών των Βρυξελλών, της Γουόλ Στριτ και των ντόπιων συνεργατών τους. Και για να το μάθει, μία μόνο πηγή έχει: Την εφημερίδα "Ριζοσπάστης". Με την πνοή και την πειθώ των ΕΑΜιτών της Κατοχής, διαδώστε τον. Κάντε μάθημα και ανάγκη ζωής την ανάγνωσή του στους κολασμένους αυτής της Γης. Και η απελευθερωτική σπίθα θα γίνει και πάλι πανελλαδική φλόγα, που θα φλογίσει τις καρδιές των πατριωτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ