Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν υπάρχει αλλαγή στην απόφαση για τους "S - 300"

Για νέο κεφάλαιο στην ανάμειξη των ΗΠΑ κάνουν λόγο οι Αμερικανοί

ΛΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης δεν πρόκειται να θέσει το θέμα των "S-300" στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή, γιατί δεν υπάρχει καμία αλλαγή, η οποία να δικαιολογεί συζήτηση του θέματος από την πολιτική ηγεσία. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης,ύστερα από συνάντηση που είχε, χτες το πρωί, με δική του πρωτοβουλία, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Β. Λυσσαρίδης είπε ότι ο Πρόεδρος επαναβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για τους "S-300" και πως αυτό που ισχύει είναι οι δυο προϋποθέσεις που τέθηκαν εξ αρχής για ματαίωση ή αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων.

Είπε επίσης ότι δε γνωρίζει να υπάρχει αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα και αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο επιπτώσεων από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Χωραφά, πως σύντομα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των "S-300" στην Κρήτη.

Γλ. Κληρίδης: Ισχύει η γραπτή δήλωση του Σαββάτου

Με γραπτή δήλωσή του, εξάλλου, ο Γλ. Κληρίδης,που διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα, που τον φέρουν να είναι έτοιμος να θέσει θέμα έλευσης των πυραύλων.

Ο Χρ. Στυλιανίδης τόνισε, επίσης, ότι όσον αφορά την πολιτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυτή που διατυπώθηκε στη γραπτή δήλωση του Σαββάτου και αφορούσε την αναφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως έχει αποφασιστεί νέα αναβολή στην εγκατάσταση για την άνοιξη του 1999.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως "ό,τι καταγράφεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θέσεις και εκτιμήσεις της ίδιας της Επιτροπής" και σημείωσε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε υπευθυνότητα ή συνυπευθυνότητα για τη σύνταξη αυτής της έκθεσης", ούτε δεσμεύεται από την έκθεση αυτή.

"Αυτή η έκθεση δεν είναι ούτε για το Συμβούλιο Υπουργών δεσμευτική. Θα τη συζητήσει το Συμβούλιο Υπουργών", πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει το θέμα του χειρισμού που θα γίνει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των σχέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Βασιλείου. "Η κυβέρνηση επιμένει ότι η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το περασμένο Σάββατο είναι ολοκληρωμένη θέση σε ό,τι αφορά το θέμα και δεν επιθυμεί να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα, γιατί πιστεύει ότι αυτό δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου".

"Συνέχεια" στην αμερικανική ανάμειξη

Για νέο κεφάλαιο στο Κυπριακό και στην ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε χτες ο Κένεθ Μπριλ ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Αμερικανός πρέσβης δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις, σημείωσε, όμως, ότι πρόκειται για συνέχιση των όσων έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κυπριακό.

Είπε επίσης ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέσω των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες αυτές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, γιατί δε σημειώθηκε ενεργότερη αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό, όπως έγινε στην περίπτωση του Κόλπου και της Γιουγκοσλαβίας, ο Κ. Μπριλ επανέλαβε τη στερεότυπη αμερικανική φράση ότι το Κυπριακό δεν είναι το ίδιο πρόβλημα.

Είπε επίσης ότι είναι καταθλιπτικό και λυπηρό το ότι για 24 χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο Κυπριακό. Ερωτηθείς για τους "S-300" είπε χαρακτηριστικά: "Πάλι τα ίδια", ενώ για τις πληροφορίες για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη αντί στην Κύπρο, ο Κ. Μπριλ υποστήριξε ότι πρόκειται για εκμετάλλευση και σενάρια από πλευράς του Τύπου και ότι δεν επιθυμεί να τα σχολιάσει. Ο Κένεθ Μπριλ παρουσίασε στον Πρόεδρο Κληρίδη τον νέο υπεύθυνο για υποθέσεις Νότιας Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Τζόργκεν,ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ