Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κρατούνται και ανακρίνονται οι δύο Ισραηλινοί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα φέρει τους δύο Ισραηλινούς, που συνελήφθησαν στην Κύπρο για κατασκοπία, πίσω στη χώρα τους, είτε είναι πράκτορες της Μοσάντ είτε όχι.

Σε δηλώσεις χτες το πρωί στο στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο Μπ. Νετανιάχου είπε ότι κάθε Ισραηλινός πολίτης είναι πολύτιμος και θα φροντίσουμε να τους φέρουμε οπωσδήποτε στην πατρίδα τους.

Σε συνέντευξη, εξάλλου, αργά προχτές το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Μπ. Νετανιάχου δε διέψευσε το ενδεχόμενο οι δυο Ισραηλινοί να εργάζονταν για τη Μοσάντ.

Διερευνούμε, είπε, και αυτή την πτυχή. Ακουσα, πρόσθεσε, τα όσα η κυπριακή κυβέρνηση ανέφερε επ' αυτού, αλλά πιστεύω ότι όσα λιγότερα λέγονται γι' αυτό, τόσο το καλύτερο.

Πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ, κληθείς από το ισραηλινό ραδιόφωνο να σχολιάσει πληροφορίες, ότι οι δυο Ισραηλινοί εργάζονταν ως μισθοφόροι για λογαριασμό της Τουρκίας, στο πλαίσιο της τουρκο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, είπε ότι η Μοσάντ δεν εργάζεται μ' αυτόν τον τρόπο.

Ο τρόπος που εργάστηκαν, πρόσθεσε, χαρακτηρίζει ιδιωτικά γραφεία.

Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης ή απέλασης

Δεν τίθεται θέμα απόλυσης ή απέλασης των δύο Ισραηλινών, που κρατούνται και ανακρίνονται για υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος της Κύπρου, ούτε έχει μεσολαβήσει οποιοσδήποτε προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για κάτι τέτοιο.

Αυτό τόνισε ο Νίκος Κόσης,αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ότι θα φέρει πίσω τους δύο συμπατριώτες του.

Ο Ν. Κόσης είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει και λειτουργεί Δικαιοσύνη, βρέθηκε εξοπλισμός νέας τεχνολογίας στην κατοχή των δύο υπόπτων, γίνονται έρευνες και ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Αν κριθούν ένοχοι, πρόσθεσε, θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο Ν. Κόσης διέψευσε δημοσιεύματα ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πέσει στα μαλακά η υπόθεση των δύο Ισραηλινών, προσθέτοντας ότι δεν έχει εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση από οποιαδήποτε πλευρά.

Ο νόμος, τόνισε, είναι υπεράνω όλων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τη δήλωση Νετανιάχου, που έγινε προχτές βράδυ στην ισραηλινή τηλεόραση, ότι θα φέρει τους δύο Ισραηλινούς πίσω στη χώρα τους και γι' αυτό δε σχολιάζει.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,ο οποίος απέφυγε να απαντήσει επίσης στο ερώτημα πού βασίζει τη βεβαιότητά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Χρ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε σχόλια για το θέμα, όσο συνεχίζονται οι έρευνες των ανακριτικών αρχών.

ΑΚΕΛ: Μη φιλικές οι ενέργειες του Ισραήλ

Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Νεντανιάχου κυνικές, προκλητικές και απαράδεκτες. Είναι ενδεικτικές, τόνιζε σε σχετική ανακοίνωσή του, της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την ισραηλινή κυβέρνηση, νοοτροπία κατακτητή και κυρίαρχου.

Οι δύο Ισραηλινοί, αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, κατηγορούνται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπίας, που δεν αποκλείεται να έχει σχέση και με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Είτε για λογαριασμό της Μοσάντ δούλευαν, είτε για λογαριασμό της τουρκικής ΜΙΤ, είτε για λογαριασμό και των δύο, πρόκειται για μια υπόθεση, που δεν μπορεί να αφεθεί να πέσει στα μαλακά. Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να μην επιδείξει ολιγωρία, γιατί κάτι τέτοιο θα τραυμάτιζε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει, επίσης, ότι η υπόθεση των δύο Ισραηλινών και οι δηλώσεις Νεντανιάχου δείχνουν πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου Βάισμαν για τις προθέσεις του Ισραήλ έναντι της Κύπρου, αλλά και πόσο ανεδαφικές είναι οι προσδοκίες των κυβερνώντων για τις ισραηλινο-κυπριακές σχέσεις. Δυστυχώς, καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, φαίνεται ότι το Ισραήλ, λόγω του ρόλου χωροφύλακα που διαδραματίζει στα πλαίσια της λεγόμενης νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, αλλά και λόγω της ισραηλινο-τουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας, προβαίνει σε μη φιλικές ενέργειες έναντι της Κύπρου και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνώντες. Η βελτίωση των σχέσεών μας με το Ισραήλ δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ισραηλινός Τύπος

Η εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ" γράφει στο χτεσινό της φύλλο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διπλωματικές επαφές μεταξύ Ιεροσολύμων και Λευκωσίας.

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να κλείσει το θέμα αθόρυβα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμη και μετά την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι δύο ύποπτοι δεν εργάζονταν για την κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν είναι ακόμη σαφές, αν είναι ή δεν είναι πράκτορες της Μοσάντ.

Στο κύριο άρθρο της, η "Τζερούσαλεμ Ποστ" επισημαίνει ότι όσο χρήσιμες και αν είναι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, δε θα πρέπει προς χάριν της Τουρκίας να βλάπτονται οι σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι δύο αυτές χώρες, καταλήγει, ως πραγματικοί φίλοι θα αντιληφθούν και θα αποδεχτούν τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αρκεί να μη βλάπτονται τα δικά τους συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ