Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκή Ενωση

Υπονομεύονται θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα

Παρέμβαση του Γ. Θεωνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την κατάργηση των "εμποδίων", που δημιουργούνται στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων από την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Αποφασιστικό πλήγμα στην άσκηση των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για τη θέσπιση μηχανισμού παρέμβασης για την κατάργηση των "εμποδίων" που δημιουργούνται στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων από την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε κατά την έναρξη της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την απόσυρση της σχετικής έκθεσης - αίτημα που όμως δεν έγινε αποδεκτό - επισημαίνοντας τα σοβαρά ερωτήματα και την ανησυχία που δημιουργεί το γεγονός ότι η έκθεση αυτή μετά από αίτηση του Συμβουλίου προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο Γ. Θεωνάς τόνισε, ότι "η ΕΕ αφού καθιέρωσε την ενιαία εσωτερική αγορά και μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του ΕΥΡΩ, επιχειρεί τώρα να θωρακίσει την πολιτική της, με μέτρα που θα την "εξασφαλίζουν" από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών και τους αγώνες τους. Στο όνομα της απρόσκοπτης εφαρμογής της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, επιχειρεί με την υπό συζήτηση πρόταση κανονισμού, να υπονομεύσει τα πιο θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα. Το πρόσχημα που πάντα χρησιμοποιούνταν, η περίφημη "παρακώλυση των συγκοινωνιών", υιοθετείται για άλλη μια φορά για τον ασφυκτικό περιορισμό των δημοκρατικών, των κοινωνικών και των ατομικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών".

"Με την πρώτη πρόταση", συνέχισε, "που ήταν ενδεικτική των απόψεων που κυριαρχούν στην Επιτροπή, το κατ' εξοχήν "ομοσπονδιακού" χαρακτήρα και με μεγάλες εκτελεστικές αρμοδιότητες όργανο της ΕΕ, δινόταν το δικαίωμα στους ιδιώτες, μετά από απόφαση της Επιτροπής, να προσφεύγουν ατομικά στα εθνικά δικαστήρια και να ζητούν τη λήψη προσωρινών μέτρων, την επιδίκαση αποζημίωσης και την επιβολή χρηματικών ποινών. Την ίδια στιγμή, και με σκοπό την "αποτροπή της επέκτασης των ταραχών", το κράτος - μέλος στο έδαφος του οποίου συμβαίνουν οι κινητοποιήσεις μετατρέπεται σε αστυνομικό, εκτελεστικό όργανο, με υποχρέωση την έγκαιρη λήψη των "αναγκαίων" κατασταλτικών μέτρων για την "άρση των εμποδίων" γιατί διαφορετικά επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της παραπομπής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Οι εργαζόμενοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με διπλό μέτωπο. Αυτό της εθνικής κρατικής εξουσίας και αυτό των "θιγόμενων ιδιωτών". Με την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο, έγινε μια κάποια βελτίωση στο αρχικό κείμενο αφού απαλείφεται το δικαίωμα άσκησης ατομικών προσφυγών στη βάση απόφασης της Επιτροπής και στη λογική των ασφαλιστικών μέτρων. Η πίεση όμως, νομική και πολιτική, στο ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος για άρση των "εμποδίων" εξακολουθεί να ισχύει".

"Παρά τις αλλαγές που έγιναν, η υπό εξέταση πρόταση του κανονισμού ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, και απειλεί αποφασιστικό πλήγμα στην άσκηση των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων. Το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπονομεύονται κατάφωρα και εγκαινιάζεται και επίσημα μια νέα περίοδος, περιοριστικής εφαρμογής τους. Είναι εμφανές, ότι η Ευρώπη των μονοπωλίων και των τραπεζιτών δεν μπορεί να αντέξει τις διεκδικήσεις των Ελλήνων, Γάλλων, Ιταλών αγροτών που αντιπαλεύουν τις συνέπειες της αντι - αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κρατών - μελών, δεν μπορεί να αντέξει τις κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων που διεκδικούν ανθρώπινες ώρες εργασίας και κατάργηση του ντάμπινγκ. Η Ευρώπη της "ελεύθερης κυκλοφορίας", δεν μπορεί να αντέξει τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών που αντιμάχονται τη μείωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων στα τριτοκοσμικά πρότυπα. Για άλλη μια φορά η υποκρισία υπερβαίνει κάθε όριο. Από τη μια επικαλούνται την περίφημη επικουρικότητα, προβαίνουν σε μεγαλόστομες διακηρύξεις και επικαλούνται τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και την ίδια στιγμή μετατρέπουν τα κράτη σε στυγνό καταστολέα των εργατικών αγώνων. Προφανώς, η κατανομή των αρμοδιοτήτων που προκύπτει από την περίφημη επικουρικότητα, αναθέτει το ρόλο του απεργοσπάστη στα κράτη - μέλη". Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τις "εύλογες ανησυχίες που υπάρχουν και σε σχέση με το ρόλο που θα παίξει το Σύστημα Πληροφοριών του Σένγκεν στο θέμα αυτό, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος όσοι μετέχουν ενεργά στις εργατικές κινητοποιήσεις να περιληφθούν στις λίστες των "υπόπτων" διατάραξης της δημόσια τάξης. Το βήμα για την επαναφορά της έννοιας του "εσωτερικού εχθρού" δεν είναι μακριά και διευκολύνεται από τη σκόπιμα ασαφή έννοια της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας" που φαίνεται να αναβαθμίζεται σε έναν από τους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης της Εuropol".

Για τους λόγους αυτούς συνέχισε, "καταψηφίζουμε την έκθεση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για θέμα που δεν επιδέχεται τροπολογιών και διορθωτικών παρεμβάσεων. Αλλά και στο θέμα αυτό δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες τροπολογίες της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που προσπαθούσαν να εισάγουν κάποια δικλείδα ασφαλείας σχετικά με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και την εκτίμηση της νομιμότητας, από νομική άποψη, υπό το πρίσμα αποκλειστικά του εθνικού εργατικού δικαίου, απορρίφθηκαν από την αρμόδια οικονομική επιτροπή και δεν περιελήφθησαν στην έκθεση. Από την πλευρά μας, καλούμε τους εργαζόμενους της Ευρώπης, μέσα από την πάλη τους να αχρηστεύσουν τέτοιου είδους διατάξεις και να παλέψουν για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Εμείς θα πορευτούμε μαζί τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ