Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κρύβονται πίσω από την εισήγηση...

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η πλειοψηφία του, με πρόσχημα τη διαμόρφωση εισήγησης, ανέβαλε τη γενική συνέλευση προέδρων που ήταν προγραμματισμένη για τις 14/11. Τελικά αποδείχτηκε ακόμα μια φορά ότι η διαμόρφωση πάση θυσία εισήγησης χρησιμοποιείται από τις παρατάξεις (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Συνεργασία") ως μια διαδικασία κωλυσιεργίας, μπλοκαρίσματος των γενικών συνελεύσεων και των από τα κάτω διεργασιών και κινητοποιήσεων.

Από τις πρώτες συνεδριάσεις έγινε ορατή η δυσκολία διαμόρφωσης εισήγησης. Αυτό, δε, διαπιστώθηκε τελεσίδικα από όλες τις παρατάξεις στη συνεδρίαση στις 6 Νοέμβρη κι όμως ορίστηκε νέα συνεδρίαση για τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη για να συνεχιστεί ο μαραθώνιος των συνεδριάσεων, πιστεύοντας ότι θα εκβιάσουν "συνθέσεις" με τεχνάσματα (η ΔΕΕ επέμενε να λήξουν οι συνεδριάσεις, καθορίζοντας τον τρόπο προσφυγής στις γενικές συνελεύσεις).

Η λογική των άλλων δυνάμεων, για διαμόρφωση οπωσδήποτε εισήγησης και η καλλιέργεια εκ μέρους τους της κινδυνολογίας "ή εισήγηση ή χάος", αποτελεί ωμό εκβιασμό προς κάποιες δυνάμεις και αντιδημοκρατική πρακτική. Οι συνθέσεις δεν εκβιάζονται, αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης κάθε παράταξης με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.

Οι ίδιες δυνάμεις (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία") που έχουν αναγορεύσει την εισήγηση ως αυτοσκοπό δεν το αποδεικνύουν έμπρακτα (προφανώς λόγω σκοπιμοτήτων). Οι συνθέσεις επιβάλλονται πολλές φορές και είναι θεμιτές, αρκεί να αντιστοιχούν σε πραγματικό πολιτικοσυνδικαλιστικό περιεχόμενο και να μην είναι "συνθέσεις λεκτικού χαρακτήρα" με αμφισημίες και διπλές - τριπλές αναγνώσεις. Τέτοιες συνθέσεις παραλύουν τον κλάδο, προκαλούν εσωτερικές διαμάχες στη φάση υλοποίησής τους, συσκοτίζουν τις πραγματικές θέσεις κάθε δύναμης.

Ευθύνες έχει και η παράταξη της "Παρέμβασης", που την προηγούμενη χρονιά, αλλά και σήμερα αναζητεί συνθέσεις με "λεκτικούς ακροβατισμούς" και όχι συνθέσεις προωθητικές και ουσίας.

Υπάρχουν πράγματα που δε συνθέτονται:

  • Η ξεκάθαρη θέση για το χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής και τις επιπτώσεις από την ΟΝΕ δε συνθέτεται με την αποδοχή της ΟΝΕ.
  • Η κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 δε συνθέτεται με τη βελτίωση και την απραξία που προβάλλει η ΠΑΣΚ.
  • Η σύγκρουση με το αυταρχικό πλέγμα αξιολόγησης δε συνθέτεται με τη θέση (της "Συνεργασίας") να αποτελεί διεκδικητικό στόχο το "απαιτούμε υιοθέτηση της θέσης του κλάδου για την αξιολόγηση", που στην ουσία στρώνει το έδαφος της πρότασης του ΥΠΕΠΘ.
  • Η ξεκάθαρη θέση για διατήρηση της επετηρίδας στην ουσία υπονομεύεται με το "ακύρωση του διαγωνισμού - διορισμοί από την επετηρίδα" που συμφώνησαν ως σύνθεση ΔΑΚΕ - "Συνεργασία" - "Παρέμβαση", γιατί αυτό είναι αυτονόητο, αφού σήμερα ισχύει ακόμα η επετηρίδα.

Η κατάργηση του Ν. 2525 έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο (κατάργηση συνολικά του συστήματος πρόσβασης των μαθητών και όχι μόνο στη Β Λυκείου, όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, όχι στα ΤΕΕ, διατήρηση επετηρίδας, 12χρονο σχολείο) και όχι να χρησιμοποιείται ο τίτλος για βελτίωση του νόμου από τις άλλες δυνάμεις.

Πώς θα γίνει σύνθεση σε αυτό που λέει η ΔΕΕ για αποφασιστικό πρόγραμμα δράσης με συνεχή αγώνα, απεργιακά βήματα με συνέχεια και κλιμάκωση, με αυτό που προτείνουν ως σύνθεση η "Συνεργασία" και η ΔΑΚΕ μιας μέρας πανεκπαιδευτική δράση με 24ωρη στις 11/12.

Η μόνη πρόταση διεξόδου που δίνει και τη δυνατότητα να εκφραστεί άμεσα η βάση στις γενικές συνελεύσεις είναι η πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΕ: Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ενημερώνει τις γενικές συνελεύσεις για την αδυναμία εισήγησης και γνωστοποιεί όλες τις προτάσεις που αναδείχτηκαν στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Η ΔΕΕ δήλωσε μάλιστα ότι, στα πλαίσια αυτά, θα κάνει προσπάθεια ελαχιστοποίησης των προτάσεων προς τις γενικές συνελεύσεις, με πραγματικές όμως συνθέσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στις γενικές συνελεύσεις από το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Η πρόταση αυτή στην ουσία απορρίφθηκε από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία", στο όνομα της αναζήτησης εισήγησης και έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των συνεδριάσεων, με το εκβιαστικό ψευτοδίλλημα "ή εισήγηση ή χάος" σε μια περίοδο που τα σχολεία δε λειτουργούν, ο νόμος εφαρμόζεται και απαιτείται άμεση ενεργοποίηση - κινητοποίηση του κλάδου. Η ΔΕΕ πιστεύει ότι η λύση θα έρθει με τη δράση από τα κάτω εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών.

Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ