Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Μέρα οριστικής κρίσης

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ - ΖΥΡΙΧΗ.-

Ο χρόνος μετριέται πλέον αντίστροφα. Η σημερινή μέρα θα αποτελέσει μέρα κρίσης για τον πρώην χιλιανό δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, καθώς αναμένεται ότι θα εκδοθεί η απόφαση της ανώτατης δικαστικής βρετανικής αρχής για την επικύρωση ή όχι της άρσης της σύλληψής του.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πενταμελής Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων θα οριστικοποιήσει - εάν δεν υπάρξει νέα παράταση των εργασιών της - την επικύρωση της άρσης σύλληψης, άρα και την απελευθέρωση, ή, σε αντίθετη περίπτωση, την ακύρωση της πρωτόδικής απόφασης και την κίνηση της διαδικασίας έκδοσης του Πινοτσέτ στην Ισπανία, για να δικαστεί για τα αδικήματα της γενοκτονίας και των δολοφονιών που διέπραξε κατά τη 17χρονη στυγερή διακυβέρνησή του. Ο Πινοτσέτ εξακολουθεί να κρατείται σε βρετανική κλινική από τις 16 Οκτώβρη και αναμένει να "επιστρέψει" απρόσκοπτα πίσω στη Χιλή. Τίποτα δεν είναι σίγουρο όμως,

αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής, παρά τις αντιφάσεις και τις ανατροπές του κλίματος και των στοιχείων της υπόθεσης της σύλληψης και της έκδοσης.

Αγνωστο το μέλλον

Γεγονός αναντίρρητο είναι ότι το τελευταίο "υπερασπιστικό χαρτί" κάηκε από τους ίδιους τους εκπροσώπους της χιλιανής κυβέρνησης. Με δηλώσεις του προσωπάρχη του Χιλιανού Προέδρου, Τζον Μπίελ,την Τρίτη το βράδυ, ανατράπηκε το κλίμα για την πιθανή εκτροπή του καθεστώτος της χιλιανής δημοκρατίας, σε περίπτωση που η απόφαση ήταν αρνητική για τον Πινοτσέτ. "Είναι παράλογο. Είναι μόνο ένα παιγνίδι, γιατί, απλά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", δήλωνε ο Μπίελ, απαντώντας στη ρητορική υπερασπιστική επιχειρηματολογία του δικηγόρου του Πινοτσέτ στο Λονδίνο, Κλερ Μοντγκόμερι,που είχε προτρέψει τους δικαστές - λόρδους να σκεφτούν πολύ σοβαρά "αν θα πρέπει το δικαστήριο να αναμειχτεί στην εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των νομικών διαδικασιών και της εθνικής σταθερότητας".

Με την εξέλιξη αυτή καθώς και με την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών, που τρεις μέρες πριν είχαν αποφανθεί για το λανθασμένο της πρωτόδικης απόφασης περί άρσης της σύλληψης, τα πράγματα έχουν περιπλεχτεί και το αποτέλεσμα είναι μάλλον άγνωστο. Για το λόγο αυτό χτες ο Πρόεδρος της Χιλής, Εντουάρντο Φρέι,συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εξεταστούν οι εξελίξεις στην υπόθεση του Πινοτσέτ, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της κυβέρνησης, Χόρχε Αράτε.Στο Συμβούλιο θα προεδρεύει ο Φρέι και συμμετέχουν ο πρόεδρος της Βουλής, Αντρές Σαλδιβάρ,οι αρχηγοί των τριών Οπλων, οι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Αράτε, σκοπός της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας - που συγκαλείται για θέματα κρίσης εθνικής ασφαλείας - είναι να εξεταστούν όλες οι ενδεχόμενες αποφάσεις που πιθανώς να λάβει η βρετανική κυβέρνηση γύρω από το θέμα του Πινοσέτ, αλλά και να σχεδιαστούν οι άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η χιλιανή κυβέρνηση, όπως η εμμονή στο αίτημα της αμνηστίας αλλά και οι εκκλήσεις προς το χιλιανό λαό για ηρεμία και νηφαλιότητα.

Μερικές δεκάδες ώρες πριν την τελική απόφαση του δικαστηρίου, οι προσπάθειες για την επέκταση και το συντονισμό των νομικών ενεργειών κατά του Πινοτσέτ συνεχίζονται. Επισήμως άλλη μία χώρα προστέθηκε μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, όπου ζητείται η έκδοση του Πινοτσέτ. Οπως ανακοινώθηκε, η Ελβετία ζήτησε χτες από τη Βρετανία την έκδοση του πρώην δικτάτορα για να αντιμετωπίσει κατηγορίες δολοφονίας και απαγωγής, που συνδέονται με την εξαφάνιση το 1977 ενός φοιτητή, του 25χρονου κομμουνιστή Αλεξέι Γιάκαρντ,που είχε και την ελβετική και τη χιλιανή υπηκοότητα. Επίσης, η Εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε κι αυτή χτες δικαστική έρευνα κατά του Πινοσέτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πινοτσέτ (2005-01-08 00:00:00.0)
Αρχισαν οι νομικές αντιπαραθέσεις (1998-12-11 00:00:00.0)
Χιλιανές φωνές ζητούν δικαιοσύνη (1998-11-24 00:00:00.0)
"Ομίχλη" (1998-11-18 00:00:00.0)
Ελεύθερος υπό όρους (1998-11-01 00:00:00.0)
Περιπλοκές... (1998-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ