Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Εγκρίθηκε, αλλά επανεξετάζεται

Η πρώτη των νέων αιθουσών του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών κρίθηκε "φορτωμένη" με αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει λιτή και να λειτουργεί ως χώρος υποδοχής, με εποπτικό υλικό και χρήση της νέας τεχνολογίας. Τελικά η παράθεση δεκάδων αντικειμένων και αρχιτεκτονικών μελών της παλαιοχριστιανικής περιόδου, έτσι όπως αντιμετωπίστηκε από τη μελέτη της "επανέκθεσης", ίσως να μην οδηγεί στη γνώση της εποχής και στην αίσθηση των κτιρίων της. Πολλές από τις αρχιτεκτονικές κατασκευές στις οποίες θα τοποθετηθούν αντικείμενα, κυρίως εικόνες, αντιμετωπίστηκαν επιφυλακτικά, αφού είναι δυνατόν οι βυζαντινότροπες και βαριές κατασκευές να παραπλανούν τον επισκέπτη, όπως για παράδειγμα το περιστύλιο στο οποίο επρόκειτο να αναρτηθούν οι αμφιπρόσωπες φορητές εικόνες.

Η διάταξη του εκθεσιακού υλικού μάλλον ήταν πυκνή σε πολλά σημεία. Γεγονός που, ενδόμυχα ίσως, οδηγούσε στην απορία μήπως διχάστηκε ο στόχος: Μπορεί μία εύληπτη έκθεση, που θα αναδεικνύει τους σταθμούς της Βυζαντινής Τέχνης δίχως να κουράζει το θεατή, να συνταιριάξει με την επιθυμία να "ξαλαφρώσουν" οι αποθήκες και να βγει στο φως όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό;

Στην περίπτωση του Βυζαντινού Μουσείου φάνηκε πως δεν μπορεί. Αλλωστε ούτε οι αποθήκες είναι απαραίτητα ο τροφοδότης των μουσείων, ούτε τα μουσεία ο τελικός σταθμός των αποθηκευμένων αντικειμένων. Η μελέτη όμως έδειξε να κινείται αναποφάσιστα ανάμεσα σε αυτά τα δύο, αλλά και στους όρους "επανέκθεση" ή "νέα έκθεση". Σχεδόν αυτόματα οδηγήθηκε στην υποβάθμιση της αξιολογικής παρουσίας ειδών της τέχνης και απόδειξη αυτού ήταν η επιλογή πληθώρας αντικειμένων μικροτεχνίας, εκκλησιαστικών σκευών κ. ά. σε αντίθεση με τα δείγματα της μνημειακής ζωγραφικής που ήταν ελάχιστα.

Ολα αυτά θα επανεξεταστούν από επιτροπή,με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, Ευγένιο Γιαννακόπουλο,αφού η μελέτη εγκρίθηκε κατ' αρχήν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η επιτροπή θα αποτελείται από τα μέλη του ΚΑΣ: Γιάννη Τζεδάκι (γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων), Νίκο Ζία (καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης), Ισίδωρο Κακούρη (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων), Μαίρη Παναγιωτίδου (καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας).

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ