Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φιλόδοξη "Τόσκα" στη Λυρική

Χωρίς νεοτερισμούς, ακολουθώντας πιστά τη μουσική γραφή του Τζιάκομο Πουτσίνι, η "Τόσκα" ανοίγει την αυλαία της νέας καλλιτεχνικής περιόδου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,την Κυριακή (15/11), στις 7μ.μ. Η όπερα, που θεωρείται η ωραιότερη από τα λυρικά έργα του μεγάλου μουσουργού, παρουσιάστηκε πριν λίγο διάστημα στο θέατρο "Περγκολέζι" της Γιέζης, στην Ιταλία, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της ΕΛΣ με θέατρα του εξωτερικού. Μια συνεργασία, που, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Περικλής Κούκος,συνδύασε τις καλλιτεχνικές εμπειρίες των δύο θεάτρων, έχοντας στόχο το καλύτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Αριστοτεχνικό μείγμα δράματος και μουσικής, η "Τόσκα" χαρακτηρίζεται από έντονη θεατρικότητα, στοιχείο που κυριαρχεί στις όπερες του Πουτσίνι. Βασίζεται στο θεατρικό έργο του Σαρντού, που υπήρξε προσωπική επιτυχία της Σάρα Μπερνάρ, ενώ η πρεμιέρα της δόθηκε στη Ρώμη, το 1900.

Στο ανέβασμα του λυρικού έργου, όπως ανέφερε ο Νίκος Πετρόπουλος,στον οποίο ανήκουν η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια, ακολουθήθηκε η δύσκολη οδός της παρουσίασης του έργου χωρίς νεοτερισμούς. "Η "Τόσκα" παρουσιάζεται όπως πρέπει να είναι, όπως ακριβώς έχει γραφεί. Ο Πουτσίνι είναι θέατρο και στο έργο του οποιαδήποτε μουσική φράση πρέπει να έχει τη λογική της, την ψυχολογία της, τη θεατρικότητά της". Ο ίδιος επισήμανε το "μεγάλο άλμα που πραγματοποίησε η Λυρική με την πρώτη της συμπαραγωγή με θέατρο του εξωτερικού" και την ανάγκη τέτοιες συνεργασίες να συνεχιστούν.

"Ενώνοντας τις δυνάμεις μας", είπε ο αρχιμουσικός Αντζελο Καβαλάρο,"καταφέραμε να κάνουμε μια πολύ καλή παράσταση, στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες διεθνούς επιπέδου". Οσον αφορά στον τρόπο παρουσίασης είπε: "Ακολουθήσαμε πιστά την παρτιτούρα του Πουτσίνι, σπρώχνοντας το δραματικό "πλήκτρο"".

Το ρόλο της Τόσκα ερμηνεύουν διαδοχικά οι Ινές Σαλαζάρ, Σόνια Μιλένκοβιτς, Μαρία Κατσούρα,του Καβαραντόσι οι Μάριο Μαλανίνι, Ζάχος Τερζάκης, Δημήτρης Στεφάνου, του Σκάρπια οι Σιλβάνο Καρόλι, Ανδρέας Κουλουμπής, Γιώργος Ν. Παππάς κ.ά. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία "Μανώλης Καλομοίρης".Παραστάσεις θα δοθούν επίσης στις 18, 20, 21, 22/11 και στις 3, 5, 9, 11/12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ