Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας οι Αλβανοί εργάτες

Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Παντελί Μάικο,που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, είχε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία".

Εξερχόμενη από τη συνάντηση. που διήρκεσε μισή ώρα, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:

"Είχαμε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης επί των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ των στενών σχέσεων των δύο χωρών και των δύο λαών. Θεωρούμε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δει με άλλο μάτι τις ελληνοαλβανικές σχέσεις χωρίς να μπαίνει στο παιχνίδι των ζωνών επιρροής, ειδικά με την Ιταλία.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες να μην εξαπλωθεί ο ρατσισμός κατά των Αλβανών εργατών και γενικά κατά των αλλοδαπών εργατών. Είναι ένα κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας. Παλεύουμε για τα δικαιώματά τους, την κοινή δράση και τη συντροφική αλληλεγγύη τους με τους Ελληνες εργάτες. Διαφωνούμε με τον Κ. Σημίτη και με την ελληνική κυβέρνηση, που αποδίδει την αύξηση της εγκληματικότητας στους αλλοδαπούς. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει αυτή την πρακτική".

"Υψηλό" το επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Το "υψηλό επίπεδο" των ελληνοαλβανικών σχέσεων διαπίστωσαν χτες, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αφού υπογράμμισε το "άριστο επίπεδο" των σχέσεων, σημείωσε ότι "συνεκτική γέφυρα των σχέσεων αυτών είναι η ύπαρξη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και το πλήθος των Αλβανών μεταναστών (...) που προσπαθούν να προσφέρουν τη δουλιά στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας". Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης,μιλώντας για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, σημείωσε ότι "η συνεργασία αποτέλεσε στο παρελθόν και αποτελεί και στο μέλλον ένα κεντρικό στόχο της ελληνικής πολιτικής. Για να πετύχουμε αυτή τη συνεργασία - συνέχισε ο πρωθυπουργός - έχουμε δυο βασικές κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι η υποβοήθηση της Αλβανίας στην ένταξή της στις διεθνείς δομές συνεργασίας και η δεύτερη είναι το οικονομικό επίπεδο, η οικονομική συνεργασία".

Ως αποτέλεσμα των χτεσινών συνομιλιών, υπογράφτηκε Κοινή Δήλωση από τους δύο πρωθυπουργούς για την ανέγερση με ελληνική βοήθεια του Εθνικού Θεάτρου στα Τίρανα, καθώς και Δανειακή Σύμβαση ύψους 5 δισ. δραχμών ως τμήμα των 20 δισ. που έχει υποσχεθεί ως βοήθεια η Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ