Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στη λογική της φορολόγησης των πολιτών
  • Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα έσοδα των νομαρχιών
  • Β. Μπούτας: Να θεσμοθετηθεί συγκεκριμένο ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης

Ενταγμένο στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει την Αυτοδιοίκηση φορομπηχτικό μηχανισμό, είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τους "οικονομικούς πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης", η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στο νομοσχέδιο απαριθμούνται οι πηγές εσόδων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες προέρχονται από ίδια έσοδα (φόροι, τέλη, δικαιώματα κλπ.), κρατική επιχορήγηση και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Προβλέπεται ότι θα περιέρχονται στις Νομαρχίες το 15% των Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων, το 10% του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, το 10% από το Πρόσθετο Εφάπαξ Τέλος στα επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία που κυκλοφορούν πρώτη φορά, το 2% του ΦΠΑ και το 100% επί των τελών διενέργειας τεχνικών ελέγχων οχημάτων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική και μέσα από την Αυτοδιοίκηση, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας,υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, συνέχισε, παρ' όλα τα "μεγάλα λόγια" του ΠΑΣΟΚ έχει περιοριστεί στο ρόλο του διεκπεραιωτή και μάλιστα χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση στη λογική της φορολόγησης και της επιβολής διαφόρων τελών προκειμένου οι νομαρχίες να βγάζουν τη "βρώμικη δουλιά" της υπερφορολόγησης.

Ο Β. Μπούτας, αναπτύσσοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, ανέφερε ότι με συγκεκριμένα άρθρα δίνεται κατεύθυνση για φορολόγηση των πολιτών, προκειμένου να αντληθούν πόροι και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως κριτήριο κατανομής των πόρων προβλέπεται και η "δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων", δηλαδή η δυνατότητα φορολόγησης των πολιτών. Ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση αντί για θεσμοθέτηση συγκεκριμένου ποσοστού επί του προϋπολογισμού για την Αυτοδιοίκηση προχωράει και σε αλχημείες και έτσι αντί για 109 δισ. που έπρεπε να δοθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στον προϋπολογισμό αναγράφονται μόνο 90 δισ.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΝ επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν στη συζήτηση στην Ολομέλεια, αφού πρώτα ακούσουν την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Φλωρίδης,προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίστηκε ότι κανένας νέος φόρος δεν επιβάλλεται καθώς τέτοιο δικαίωμα έχει μόνο η κυβέρνηση... Και σαν εξήγηση για την "τρύπα" των 19 δισ. επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι ο προϋπολογισμός στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει, για το 1999, 14 δισ. παραπάνω από πέρσι για την εκτέλεση έργων στις Νομαρχίες...

Βεβαίως αυτή η ερμηνεία δεν εξηγεί τη λαθροχειρία της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Κι αυτό γιατί επιχειρούν να αθροίσουν το ποσό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με τα κονδύλια για έργα στις νομαρχίες, ασχέτως αν πρόκειται για διαφορετικά πράγματα. Ακόμα όμως κι αν θεωρήσουμε ότι η πρόχειρη αυτή πρόσθεση του υφυπουργού (90+14) "βγάζει" άθροισμα 104 δισ. δρχ. Ποσό που εξακολουθεί να είναι μικρότερο από τα 109 δισ. που θα έπρεπε να δοθούν στις νομαρχίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ