Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μόσχα: Επιθετικό το χτύπημα του ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία του ΟΗΕ

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Επιθετική πράξη θα θεωρήσει η Μόσχα κάθε ένοπλη ενέργεια του ΝΑΤΟ εναντίον του Βελιγραδίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χτες ο υπαρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Βαλερί Μανίλοφ.

Ο στρατηγός Μανίλοφ χαρακτήρισε απαράδεκτη μία τέτοια ενέργεια από την πλευρά του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε "μία επιθετική πράξη εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και θα βοηθούσε τους αυτονομιστές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Δεν παρέλειψε, δε, να σημειώσει πως μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει "μία γενικευμένη σύρραξη στην Ευρώπη".

Αντίθετα, στη Βιέννη, ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Μπρονισλάβ Γκέρεμεκ,δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία φέρει πρώτη την ευθύνη για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Γκέρεμεκ υποστήριξε πως η εκεχειρία παραβιάζεται σε καθημερινή βάση, καθώς εξακολουθούν να σκοτώνονται άνθρωποι. Ο Γκέρεμεκ ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι πρώτοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ θα φθάσουν στις 2 Δεκέμβρη στο Κοσσυφοπέδιο και ότι όλη η δύναμη των παρατηρητών, που θα αποτελείται από 2.000 άνδρες, θα αναπτυχθεί στη σερβική επαρχία ως τα τέλη Γενάρη. Σύμφωνα με τον Γκέρεμεκ, 250 παρατηρητές θα αποστέλλονται κάθε βδομάδα, από τις 2 Δεκέμβρη, στο Κοσσυφοπέδιο.

Ωρες νωρίτερα, στο Παρίσι, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωνε ότι μία ομάδα Γάλλων στρατιωτικών μετέβη την περασμένη βδομάδα στην ΠΓΔΜ για να εξετάσει τις δυνατότητες υποδοχής της δύναμης προστασίας της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

"Μία αναγνωριστική ομάδα 10 - 15 ατόμων μετέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο στα περίχωρα των Σκοπίων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ζαν - Φρανσουά Μπιρό, και πρόσθεσε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που εξετάζει το ΝΑΤΟ θα οριστικοποιηθεί στα τέλη της βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δύναμη, που θα αναπτυχθεί στα περίχωρα των Σκοπίων, θα απαρτίζεται από 1.700 στρατιώτες. Μία άλλη στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξετάζεται ως πιθανή επιλογή για τη μεταφορά βαρέος εξοπλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ