Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
Οχι τα βάρη στους δημότες

- Σε ποιο ύψος φτάνουν, συνολικά, οι παρακρατήσεις των θεσμοθετημένων πόρων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση;

- Από το 1990 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει παρακρατήσει παράνομα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως αυτοί προβλέπονται από τον 1828/89, ποσό που ανέρχεται στο ύψος του 1,05 τρισ. δρχ. Οπως καταλαβαίνετε, αν αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση τα είχε αποδώσει έγκαιρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το έργο που θα είχε επιτελεστεί θα ήταν τέτοιο που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της χώρας μας και θα έδινε, παράλληλα, σ' αυτήν, τη δυνατότητα παροχής κοινωνικού έργου και παρέμβασής της σε όλα τα τοπικά, μικρά και μεγάλα, προβλήματα.

- Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της προχτεσινής γενικής συνέλευσης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με θέμα τα οικονομικά;

- Η συνέλευση που έγινε δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα που αναφέρουμε παραπάνω. Αναφέρθηκε μόνο στα χρήματα, που δε μας έχουν αποδοθεί από το 1998, σύμφωνα με μια επιστολή που επέδωσε η ΚΕΔΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών στην τελευταία τους συνάντηση και που αναφέρεται ότι αυτά που δεν έχουν αποδοθεί για φέτος είναι γύρω στα 64 δισ. δρχ. Στην πραγματικότητα, το ποσό αυτό ξεπερνά τα 100 δισ. δρχ.

Στη συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ έγιναν διάφορες προτάσεις, που, κατά την άποψή μας, δεν αγγίζουν στην ουσία το πρόβλημα. Σύμφωνα με την τελική πρόταση, προσδιορίζεται η πραγματοποίηση μιας πρώτης συνάντησης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και η απαίτηση από τον πρόεδρο να ηγηθεί - αφού βέβαια διατυπώθηκε η άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ηγεσία διεκδικητική - μιας παρουσίας της ΤΕΔΚΝΑ στον υπουργό, ώστε να αποδοθούν άμεσα τα χρήματα αυτά, αλλά και τα 12 δισ. που έχουν παρακρατηθεί, σύμφωνα με το νόμο του Καποδίστρια, από την Αττική για τους νέους δήμους, και παραμένουν στο υπουργείο Οικονομικών. Και αν αυτά δεν αποδοθούν, τότε να προγραμματιστούν κάποιες από κοινού κινητοποιήσεις και, παράλληλα, να επισημανθεί στον κύριο υπουργό ότι η μη απόδοσή τους θα είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, με επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

- Τι σημαίνει, ουσιαστικά, αυτή η πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ; Αν υλοποιηθεί, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους δημότες;

- Εμείς, θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση, σε ό,τι αφορά την ενιαία αύξηση των ανταποδοτικών τελών για όλους τους ΟΤΑ της Αττικής, δε λύνει το οικονομικό πρόβλημα των ΟΤΑ. Αντίθετα, θα ρίξει στις πλάτες των δημοτών μας το οικονομικό πρόβλημα και η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να αντισταθμίσει τις όποιες επιπτώσεις στον πληθωρισμό και πάλι σε βάρος των δημοτών μας και των εργαζομένων. Επομένως, δεν τη στηρίζουμε και δεν πρόκειται να την εφαρμόσουμε.

- Ποια είναι η δική σας πρόταση;

- Θεωρούμε ότι πρέπει να αποφασιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει, αυτή την εποχή ιδιαίτερα, είναι η μη δυνατότητα καταβολής στους εργαζόμενους του μισθού τους, αλλά ειδικότερα του δώρου των Χριστουγέννων. Και σ' αυτήν την κατεύθυνση, θεωρούμε ότι στην επόμενη συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ, ύστερα από αυτά τα διαβήματα, θα πρέπει να κληθούν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Κ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλειστοί σήμερα οι δήμοι (2010-04-08 00:00:00.0)
Να αρθεί η πολιτική επιστράτευση (2000-07-14 00:00:00.0)
Τα οικονομικά στο επίκεντρο Γενικής Συνέλευσης (1998-05-05 00:00:00.0)
Ασύμφορη η δημιουργία Τράπεζας Δήμων (1997-05-09 00:00:00.0)
Ασύμφορη η δημιουργία Τράπεζας Δήμων (1997-05-09 00:00:00.0)
Πολιτική οικονομικής ασφυξίας των ΟΤΑ (1995-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ