Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Ετοιμάζεται η δύναμη ταχείας επέμβασης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Σχέδια για την αποστολή της δύναμης ταχείας επέμβασης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε περίπτωση που οξυνθεί η κατάσταση στο Κόσσοβο, ενέκριναν χτες οι 16 πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο στο στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ προκειμένου να συγκροτήσει τη δύναμη των περίπου 1.800 ανδρών από ΝΑΤΟικές χώρες που έχουν προσφερθεί να στείλουν στρατιώτες στην ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αποστολή 2.000 πολιτικών παρατηρών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Στην Πρίστινα, ανώτατος Γιουγκοσλάβος αξιωματούχος, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής των αυτονομιστών Αλβανών του Κοσσόβου σε ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής. Αντ' αυτού πρότεινε ως συνομιλητές τους μετριοπαθείς Αλβανούς Κοσσοβάρους ηγέτες. Ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Ζόραν Λίλιτς, έκανε την παραπάνω δήλωση στο πρακτορείο "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει θέση στις διαπραγματεύσεις για τους εξτρεμιστές, τρομοκράτες, απαγωγείς, δολοφόνους". Νωρίτερα, μεταδιδόταν η είδηση ότι ένοπλοι Σέρβοι πολίτες αντάλλαξαν ομήρους με Αλβανούς αντάρτες στο χωριό Λεπόσαβιτς. Η είδηση ότι Σέρβος αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα έναν Αλβανό Κοσσοβάρο τροφοδότησε την ένταση.

Τέλος, χτες, η Υπατη Αρμοστία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι γιουγκοσλαβικά στρατεύματα συνέλαβαν για μια ημέρα ολόκληρο τον αλβανικό πληθυσμό ενός χωριού στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια έρευνας για όπλα, και κακοποίησαν ορισμένους. Σύμφωνα με την Οργάνωση, περίπου 2.400 χωρικοί συνελήφθησαν τη Δευτέρα στο χωριό Λιουμπίζντα, έξω από την πόλη Πριζρέν (νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο) και αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Κρις Γιανόφσκι, επικαλούμενος μαρτυρίες χωρικών, υποστήριξε ότι ο διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού απείλησε να επιστρέψει σε μια βδομάδα και να κάψει το χωριό, εκτός εάν παραδοθούν τα όπλα. Ο Γιανόφσκι χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ αβέβαιη και τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αποφύγουν ενέργειες που θα εντείνουν τους φόβους των κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ