Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Οι οικολογικές ευαισθησίες της ελληνικής κυβέρνησης

Δεν υπάρχει κείμενο ή ντοκουμέντο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα που να μην κάνει λόγο για το σεβασμό της στο περιβάλλον, το ενδιαφέρον του Κινήματος για την οικολογία και την αειφορική ανάπτυξη. Φυσικά τα δείγματα γραφής τους είναι τόσο πολλά που εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο αληθινά είναι όλα αυτά. Ολυμπιακοί Αγώνες, Σπάτα, παραλιακή, Ελληνικό, δασικό ν/σ, Ελαιώνας, είναι μερικές από τις οικο - ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ. Αλλά μια και το κεντρικό θέμα της σελίδας είναι η διάσκεψη του Μπουένος Αϊρες και οι κλιματικές αλλαγές ας δούμε μερικά στοιχεία που περιέργως (;) αποσιωπήθηκαν από τα ΜΜΕ. Στο Κιότο η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκε να μειώσει τις συνολικές εκπομπές κατά 8% την περίοδο 2008 - 2012 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η Ελλάδα όμως κατόρθωσε να πετύχει μια αύξηση 25% λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας της. Σύμφωνα με φετινή έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν από το 1990 έως το 1996 κατά 8%, δηλαδή έφτασε τα 92 εκατ. τόνους. Το ίδιο υπουργείο εκτιμά ότι ο στόχος 25% για το 2010 είναι εφικτός. Αντίθετα το υπουργείο Ανάπτυξης στις "κατευθύνσεις ενεργειακής πολιτικής" κάνει λόγο για 48%! Είπατε τίποτα για την ειλικρίνεια των κυβερνώντων;

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΗΠΑ και το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για το 23% των συνολικών εκπομπών από το 1950 έως το 1997. Μεταξύ του 1990 και του 1996 οι εκπομπές άνθρακα της χώρας αυτής αυξήθηκαν κατά 8,8%, με το 1996 να γνωρίζει αύξηση 3,5%. Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμούν, ότι αν δεν παρθούν μέτρα και δεν αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες της κοινωνίας τους, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα το 2010 θα είναι 34%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η μη προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, και η μείωση των δαπανών στην έρευνα για τις τελευταίες, αυξάνουν αντί να μειώσουν τις εκπομπές στο μεγαλύτερο "ρυπαντή""του πλανήτη.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ Το τελευταίο ταγκό του πλανήτη

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για βιβλίο, αλλά για ένα φάκελο που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία της Οργάνωσης "Greenpeace". Το περιεχόμενό του αναφέρεται στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη και στοιχεία του αντλήσαμε στο σημερινό μας σημείωμα. Η ατμόσφαιρα σε κρίση, κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, ενέργεια και κλιματικές αλλαγές, Ελλάδα και κλιματικές αλλαγές, από το Κιότο στο Μπουένος Αϊρες - τι παίζεται στις νέες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, η σύμβαση πλαίσιο για τις κλιματικές αλλαγές και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι οι ξεχωριστές ενότητες που προσεγγίζουν σφαιρικά το ζήτημα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ