Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Απώλεια ιστορική και κοινωνική"

Στις θολωτές γέφυρες, που βρίσκονται στον παραπόταμο του Στρυμόνα, Κρουσοβίτη,του νομού Σερρών αναφέρονται, με Ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οπως τονίζουν: "Οι περισσότερες από τις 15 συνολικά γέφυρες, που χτίστηκαν το 1800, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διατήρησης.Κάποιες από αυτές έχουν υποστεί σοβαρές φθορές, χωρίς ποτέ καμία κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για τη συντήρηση και προστασία τους.Κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν σε ορισμένες, όπως τσιμεντόστρωση των επιφανειών τους και ανύψωση τσιμεντένιων τοιχίων αντιστήριξης δεξιά και αριστερά, αποτελούν απαράδεκτες κακοτεχνίες, που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία τους".Οι βουλευτές σημειώνουν ότι "στην ίδια περιοχή υπήρχαν 6 - 7 νερόμυλοι, οι οποίοι, λόγω της αδιαφορίας για τη συντήρηση και προστασία τους, καταστράφηκαν.Ενας από αυτούς ανακατασκευάστηκε χάρις στο ενδιαφέρον ενός κατοίκου της Κοινότητας Αχλαδοχωρίου. Από τους υπόλοιπους σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπιά τους.

Τόσο οι γέφυρες, όσο και οι νερόμυλοι που κατασκευάστηκαν με πολύ κόπο και έξοδα και με μέσα και τεχνικές εκείνης της εποχής, εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Συνεπώς η καταστροφή τους θα ήταν απώλεια κοινωνική και ιστορική.Επίσης, στην εποχή μας που οι τεχνικές και τα μέσα κατασκευής αλλάζουν, η συντήρηση και διατήρηση των γεφυρών και αποκατάσταση των νερόμυλων έστω και ορισμένων, κρίνεται εντελώς αναγκαία, γιατί αποτελούν σημαντικά μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού μας και αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό: "αν γνωρίζει το υπουργείο την ύπαρξη των παραπάνω και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αν προτίθεται και πότε να τα κηρύξει διατηρητέα, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση, διατήρηση και προστασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ