Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πάντα στο βωμό της ΟΝΕ

Προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας. Φτώχειας για τους πολλούς. Ενίσχυσης και διεύρυνσης του πλούτου για τους λίγους. Φόρων για το λαό και κερδών για το κεφάλαιο. Κοινωνικά άδικος για τα λαϊκά στρώματα. Καταστροφικός για τη χώρα και την οικονομία της. Προϋπολογισμός, που αποδεικνύει ότι όταν η κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια έλεγε πως ο προϋπολογισμός του 1997 θα ήταν δήθεν ο "πιο σκληρός της 15ετίας", είχε δίκιο μόνο και μόνο επειδή δεν είχαμε δει τον φετινό και τον προϋπολογισμό του 1999.

Η αίσθηση που θέλησαν να δημιουργήσουν οι επιτήδειοι την προηγούμενη Τετάρτη, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 1999, ήταν ότι "δεν υπήρχαν εκπλήξεις ή κάτι καινούριο". Με την έννοια ότι η κυβέρνηση επέδειξε για μια ακόμα φορά την αδιέξοδη για τον τόπο εμμονή της να μην αποστεί ούτε κεραίας από τις αντιλαϊκές επιλογές της και να πορευτεί αταλάντευτα προς το... φάρο της ΟΝΕ που κρατά στο χέρι της η οικονομική ολιγαρχία της Ευρώπης.

Απο τη σκοπιά όμως των επιπτώσεων και των συνεπειών που θα έχει και ο προϋπολογισμός αυτός στα εισοδήματα των εργαζομένων και στις λαϊκές καταχτήσεις συνολικά, η αλήθεια είναι πως κάθε συμπληρωματικό μέτρο στην ασκούμενη πολιτική, κάθε συνέχισή της, δημιουργεί νέα, ακόμα πιο αρνητική κατάσταση για το σύνολο του λαού και τη χώρα. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς είναι ενταγμένος στα αυστηρά πλαίσια που έχουν διαμορφώσει από κοινού οι κυβερνώντες με τους ιθύνοντες των Βρυξελλών, με το "πρόγραμμα σύγκλισης" και τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ. Ενταγμένος, δηλαδή, στα... προγραμματικά κριτήρια που υπάρχουν στις Συνθήκες των Μάαστριχτ - Αμστερνταμ και τα οποία στοχεύουν στην πλήρη ανατροπή των όποιων δεδομένων υπήρχαν στις αρχές της δεκαετίας στον τομέα των λαϊκών καταχτήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστούν ακόμα ευνοϊκότεροι όροι για την απόσπαση προοδευτικά μεγαλύτερων καπιταλιστικών κερδών. Από αυτή την άποψη είναι ιδιαίτερα εύστοχη η παρατήρηση του ΚΚΕ για τον προϋπολογισμό, που σε σχετική ανακοίνωση για τον τόνιζε πως "και μόνο το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται κρίσιμος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ είναι αρκετό, για να καταγγελθεί απερίφραστα και αποφασιστικά"!

Απο τα επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 1999 προκύπτει ότι η κυβερνητική επίθεση συνεχίζεται σε όλα στα μέτωπα, αφού προβλέπονται:
  • Εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σε ποσοστά που είναι κάτω από το 1%.

  • Νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, αφού δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, ενώ θα υπάρχει αύξηση των άμεσων φόρων σε ποσοστό διπλάσιο (5%) από την αναμενόμενη αύξηση του επίσημου τιμαρίθμου και αύξηση των άμεσων φόρων κατά 5,3%.
  • Επιβολή νέων φόρων, σε επίπεδο Δημοτικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αυτή τη φορά.
  • Νέες περικοπές σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αισθητά κάτω από το μέσο όρο αύξησης των συνολικών δαπανών προβλέπεται ν' αυξηθούν τα κονδύλια για την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση, ενώ πολύ κάτω από τις ανάγκες κινούνται οι δαπάνες για την παιδεία, τη γεωργία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
  • Ο σφαγιασμός των επιχορηγήσεων του δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς που επιτελούν κάποιο κοινωνικό έργο.
  • Καταβολή στους τραπεζίτες ποσών πάνω από 7 τρισ. δρχ. για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων έναντι των χρεών του δημοσίου.
  • Νέα στήριξη των επιχειρηματιών διαφόρων κλάδων με ποσά που ξεπερνούν τα δύο τρισεκατομμύρια δραχμές.
  • Συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι του προγράμματος σύγκλισης για τα ελλείμματα και να εξυπηρετηθούν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες που θέλουν να βάλουν στο χέρι τις πλέον προσοδοφόρες επιχειρήσεις και υπηρεσίες.
  • Ο "Ρ", που από το φύλλο της Τετάρτης φώτισε την ουσία και το ταξικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού, επιχειρεί σήμερα να φωτίσει και άλλες πλευρές του, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων που καλούνται να υλοποιηθούν μέσα από την εφαρμογή του.

    Κ.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Αντιλαϊκός, φιλομονοπωλιακός και βαθιά ταξικός (2000-12-19 00:00:00.0)
    Νέες περικοπές θυσία στο βωμό της ... ΟΝΕ! (1999-12-30 00:00:00.0)
    Προϋπολογισμός για την ΟΝΕ... (1998-12-03 00:00:00.0)
    Υποταγμένος ολοκληρωτικά στις επιταγές της ΟΝΕ (1998-11-25 00:00:00.0)
    Γλώσσα λανθάνουσα... (1998-11-06 00:00:00.0)
    ΑΤΙΤΛΟ (1998-11-04 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ